reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Folio 13: elegantní ultrabook

6.6.2012, Jan Vítek, recenze
HP Folio 13: elegantní ultrabook
Společnost Hewlett-Packard, stejně jako ostatní, zareagovala na iniciativu Intelu, prosazující třídu počítačů Ultrabook, a připravila vlastní modely. Mezi ně patří i Folio 13, tenký stroj vybavený procesorem Core i5 a jednotkou SSD, na nějž se dnes podíváme.
Dnes jsme si ověřili, jaké ultrabooky vyrábí společnost Hewlett-Packard. Její Folio 13 můžeme hodnotit jako vhodnou volbu pro zákazníka, jenž nevyžaduje funkcionalitu firemních notebooků a také je ochoten na lecčemž slevit. Když to vezmeme popořádku, pak fyzické zpracování je na slušné úrovni, protože Folio 13 je i přes své tenké tělo pevné (to platí i pro displej), využívá kvalitní materiály a v neposlední řadě je také elegantní.




- klikněte pro zvětšení -


Ultrabook je založen na dvoujádrovém Core i5 s Hyperthreadingem a Turbo Boost, integrovaném jádru Intel HD Graphics 3000, 4 GB DDR3 a 128GB SSD. A jestli něco z této řady vyčnívá, pak je to právě SSD, které dosáhlo velmi slušného skóre v aplikačních testech PCMarku a nabídne propustnost až 500 MB/s.

Co se týče další výbavy, pak sice nechybí rozhraní USB 3.0, HDMI či čtečka karet, ale porty USB jsou pouze dva a z toho jeden typu 2.0. Přitom by se na boční hrany bez problémů vešel alespoň jeden USB nebo třeba jiné rozhraní jako DisplayPort. Zde musím také zmínit, že HP dodává standardní 65W adaptér, který je však asi 2x tlustší než samotné Folio 13, takže se k němu nehodí.

LCD displej typu TN s úhlopříčkou 13,3", rozlišením 1366 x 768 a lesklým povrchem bohužel také nemá čím nadchnout (ale jde bohužel o dnešní standard), s reproduktory můžeme být spokojeni díky dostatečné hlasitosti, stejně jako s kvalitou obrazu webkamery. S ergonomií je to složitější, protože tu sice máme dobrou klávesnici s podsvícením a s rozmyslem rozmístěné porty, ale touchpad s tuhými tlačítky a také displej by mohl jít více rozevřít.

Dle očekávání je výkon dostatečný, spotřeba energie velmi nízká a díky 59Wh baterii dosáhneme v praxi i přes 8 hodin výdrže. Celkově jde tedy o slušný produkt, který má své mouchy. S lepší obrazovkou, upraveným adaptérem a lépe provedeným touchpadem by ale šlo o výtečný mobilní počítač. Uvidíme, co předvede přicházející nová generace s procesory Ivy Bridge.


Plusy


+ Kvalitní zpracování
+ Výkon SSD
+ Nízká spotřeba a dlouhá výdrž na baterie
- Klávesnice s podsvícením
 
 

Minusy


- I přes volné místo omezená nabídka rozhraní
- Tlustý napájecí adaptér
- Tuhá tlačítka u touchpadu
 
 
Cena v době testování: cca 24.000 Kč s DPH, záruka 2 roky
 
 
Za zapůjčení ultrabooku Folio 13 děkujeme Hewlett Packard.
Jak hodnotíte notebook HP Folio 13?
V anketě šlo hlasovat od 6.6.2012 do 6.6.2012. Počet hlasujících: 7
Výborný29 %
Průměrný43 %
Špatný29 %
reklama