reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ H6340 - Talentovaný lenoch

8.11.2004, Petr Hájek, recenze
HP iPAQ H6340 - Talentovaný lenoch
Zatímco prodeje čistokrevných PDA pomalu klesají, analytici i odborníci z oblasti handheldů a chytrých telefonů se unisono shodují, že budoucnost patří jen a pouze zařízením, která umí komunikovat, speciálně těm, jež umí se světem komunikovat více řečmi (pokud nepočítáme GSM/GPRS, pak jazyky kmenů Wi-Fi a Bluetooth minimálně). Na první podobnou komunikátorovou vizi firmy HP se společně podíváme v dnešní recenzi.
Today obrazovka HP iPAQu H6340 na první pohled indikuje, že se nejedná o běžné PDA, ale čistokrevný komunikátor - neklamným znakem je ikona anténky v liště zobrazující stav signálu a také fakt, že pokud klepnete na reproduktor, zjistíte, že si můžete upravit hlasitost PDA pro běžný výstup i pro telefonování, aktivovat lze i vibrace.



Komunikátor běží na operačním systému Windows Mobile 2003 for Pocket PC Phone Edition a procesoru TI OMAP1510 na jehož kvality/nevýhody se podíváme více v další sekci o spotřebě a výkonu.

Displej disponuje tradičním Pocketovským rozlišením 240 x 320 pixelů a 16bitovými barvami, mimochodem, povšimněte si, jak se nám mezitím v liště objevilo ještě i písmeno "G" ve čtverečku znamenající, že vedle GSM řečnění můžeme využít také GPRS packetů.



Z celkem 64 MB RAM je reálně dostupných 57,04 MB, tedy snesitelný základ, jež hravě rozšíříte SD/MMC kartami.

Flash paměti máme u HP iPAQu H6340 vcelku pěkných 20,91 MB a nemohu si odpustit jedno malé nostalgické odbočení, kde jsou ty časy, kdy se 20 MB disky objevovaly pouze na stránkách západoněmeckých katalogů s elektronikou za desetitisícové částky...



Jak je u HP obvyklé, přítomen je LiIon akumulátor hlavní a záložní NiMH kus, který se dostane ke slovu v případě výměny hlavního kolegy.

I u tohoto modelu si můžeme nastavit, zda chceme raději větší výdrž nebo delší standby.



Podsvícení lze měnit separátně pro situace, kdy je HP iPAQ H6340 v kolébce nebo v ruce, nastavit lze dostatečně široké rozpětí, na přímem slunci ale asi budete podsvícení vypínat, protože je zde poněkud zbytečné.

Také iPAQ Audio je na svém místě, škoda jen jeho "skokovosti," regulace basů a výšek si říká o jemnější nastavení.

Při záznamu skrze vestavěný mikrofon (dnes obvyklé slušné kvality) lze použít i funkci Automatic Gain Control a pořizovat tak nahrávky s optimálním zesílením.





O nastavení parametrů dodávané miniklávesničky se stará systémová utilitka iPAQ Keyboard, která umí změnit rychlost a četnost opakování po stisku a zapnout či vypnout cvakavý zvuk.



I HP iPAQ H6340 má v záloze solidní programovou výbavu, nalezneme u něj totiž také tituly ClearVude PDF (PDF reader) i ClearVue Presentation (prohlížeč prezentací).



Na svém místě je i zálohovací software jménem iPAQ Backup, mocný to nástroj pro archivaci a obnovování.



Bezdrátovost komunikátoru je zastoupena hned 4 standardy - infraportem, Bluetoothem, Wi-Fi a GSM/GPRS modulem.

U GSM je nejprve třeba zvolit pracovní pásmo....



K telefonování je využíváno služeb integrované aplikace "Phone," která dělá co má a nedělá to špatně. Mimo telefonáty umí i přes "Inbox" odeslat SMSku.




Nastavení preferencí je velmi široké a komunikátor je umí získat i automaticky přímo ze sítě.




Menší problémy jsem já osobně měl pouze s nastavením GPRS, kde se s defaultními údaji GPRS ne a ne rozjet.







Neméně užitečnou předinstalovanou utilitkou je i SIM Contacts, která v mžiku načte všechny kontakty ze SIM karty do adresářové databáze komunikátoru.



Přístroj podporuje i oblíbené mobilní profily, u kterých si můžete nastavit vlastnosti podsvícení, spotřeby a které z bezdrátů (de)aktivovat.



reklama