reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ hw6515 Mobile Messenger – plastový pracant

20.7.2005, Pavel Bureš, recenze
HP iPAQ hw6515 Mobile Messenger – plastový pracant
HP v nejbližších dnech oficiálně představí nové PDA. Nejedná se o běžný kapesní počítač, ale o zařízení s GSM modulem, čtvercovým displejem a klávesnicí. Přístroj je primárně určen do podnikové sféry, osloví ale i běžné uživatele? Jaké má výhody a nevýhody v porovnání s palmOne Treem 650?
Kapitoly článku:
Pro vstup do telefonní aplikace můžete využít tlačítko se symbolem zeleného sluchátka nebo položku v nabídce Start. Velká část obrazovky je tvořena numerickou klávesnicí, takže lze vytáčet i prsty. K vytáčení čísel lze samozřejmě využít hardwarovou klávesnici, v telefonní aplikaci se předpokládá psaní pouze čísel a tak nemusíte mačkat modré tlačítko, které by číslice na klávesách zpřístupnilo.


Součástí programu je i seznam zmeškaných, odchozích a příchozích hovorů. Pokud máte v adresáři k číslu patřičné jméno, pak je zobrazeno i to. Můžete si nechat vypsat jen hovory určitého typu, např. zmeškané. HP iPAQ hw6515 nabízí taky tzv. rychlé vytáčení, ke každému číselnému tlačítku si můžete přiřadit 1 kontakt, který se vytočí delším podržením stylusu na patřičné číslici. Je škoda, že takovýto kontakt lze vytáčet pouze přes dotekový displej, nikoli delším podržením klávesy.


Hlasitost sluchátka je dostačující, horší je to s mikrofonem. Druhá strana slyšela velmi slabě, a to i když byla nastavená maximální hlasitosti (tedy sluchátko iPAQu vyřvávalo). Nepomohlo ani připojení dodávané bondovky, hlas byl stále slabý.


SMS, MMS a e-maily jsou sdruženy pod aplikací Messaging. V síti Oskar bylo nastavení pro MMS vytvořeno automaticky. Nastavení e-mailového účtu je otázkou několik vteřin, jak můžete vidět z přiložených obrázků. V nastavení účtu si můžete zvolit, zda se mají stahovat celé zprávy či jen hlavičky. V průvodci ale nikde nenajdete nastavení toho, jestli se má pošta po stažení smazat zůstat na serveru. E-maily se nemažou, ale zůstávají na serveru u poskytovatele.


Co se týče připojení k internetu, byl jsem mile překvapen. Po vložení SIM karty Oskara jsem v Settings nalezl dvě položky, a to nastavení pro Oskartu a Oskarův paušál. Jelikož používám k přístupu na internet Eurotel GPRS Nonstop, nastavení na Oskara mi nebylo k ničemu. Po vložení Eurotel karty ale nedošlo k vytvoření dalšího nastavení, ale iPAQ stále chtěl používat nastavení pro Oskartu. Takže mi nezbylo nic jiného než vytvořit připojení ručně. Jedná se ale o velmi jednoduchý krok, zvolíte Cellular Line GPRS, čímž dáte Messengeru najevo, že chcete využít vestavěný GSM modul a GPRS. Dále staří zadat správné APN a je hotovo. Připojování trvá cca 5-10 vteřin.



Dodávaný webový prohlížeč Internet Explorer neumožňuje fullscreen zobrazení, takže když odečteme lišty, pro vlastní stránku moc místa nezůstane. Palm OS prohlížeče Web Pro a Blazer se dokáži připojit přes speciální proxy server a upravit stránku pro nižší rozlišení. Pocket IE nic takového nemá (umí jen stránku zobrazit v jednom sloupci), ale i běžné (=netextové) weby zobrazil tak, aby se do stran muselo rolovat jen minimálně.


Možností nastavení nejsou tak rozsáhlé jako u Web Pra a Blazeru. Je možné nastavit kódování, smazat historii (a nastavit automatické mazání) či povolit cookies.


Rychlost GPRS přenosu je obdobná jako u jiných telefonů, načtené stránky se v prohlížeči zobrazují rychle, subjektivně rychleji než ve Web Pro 3 na Palm Tungstenu T3.
reklama