reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ hw6515 Mobile Messenger – plastový pracant

20.7.2005, Pavel Bureš, recenze
HP iPAQ hw6515 Mobile Messenger – plastový pracant
HP v nejbližších dnech oficiálně představí nové PDA. Nejedná se o běžný kapesní počítač, ale o zařízení s GSM modulem, čtvercovým displejem a klávesnicí. Přístroj je primárně určen do podnikové sféry, osloví ale i běžné uživatele? Jaké má výhody a nevýhody v porovnání s palmOne Treem 650?

Fotoaparát


Snímací program HP PhotoSmart Camera spustíte tlačítkem na levém boku a nebo výběrem z nabídky Start – Programs – HP PhotoSmart. Aplikace se spouští otočená o 90 stupňů (jakoby v landscape režimu), účel tohoto počínání mi není (vzhledem ke čtvercovému displeji) znám. Rozlišení fotoaparátu je 1,3 megapixelu, takže můžete vytvářet snímky o velikosti až 1280 x 1024 pixelů. V nastavení si lze zvolit i menší velikost (640x480, 320x240 a 160x120). Fotoaparát nabízí digitální zoom (nastavitelný ve 4 krocích), který již ze své podstaty degraduje kvalitu fotografií. Nastavení zoomu lze vyvolat tapnutím na ikonu stromečku nebo pohybem joysticku nahoru či dolů (při běžném držení vpravo/vlevo). Zajímavá je výkonná LED dioda, která má sloužit jako náhrada blesku. Její výhody jsou sporné, při špatném osvětlení musí být fotografovaný předmět velmi blízko, aby byl efekt znatelný. V absolutní tmě osvítí dioda předmět i ve vzdálenosti 15 cm. Já jsem LED používal spíše jako náhradu kapesní svítilny.


Fotoaparát nahrává také videosekvence (možno se zvukem) ve velikostech 352x288, 176x144 a 128x96. Možná je i korekce expozice (+- 3EV), při ovládání joystickem ji nastavujete pohybem vlevo/vpravo, při potvrzení však nedojde k uložení nastavení, ale vyfotografování scény, což je dalším příkladem nedotaženosti ovládání joystickem, o kterém se zmíním ještě dále.

Přes ikonu šipky se dostanete do programu HP Image Zone, ve kterém si lze fotky prohlížet. Vzhledem k tomu, že se jedná o fotoaparát integrovaný v PDA, mne překvapily rozsáhlé možnosti nastavení. Lze si nastavit vyvážení barev, barevné ladění (černobílé, sépie atp.), kompresi, zapnout samospoušť atp.

Co se týče kvalit výsledných snímků, jsou spíše průměrné. Pokud bych si měl vybrat mezi kvalitním VGA fotoaparátem a průměrným 1,3 megapixelovým, raději vezmu VGA. 1,3 Mpix poskytuje sice větší snímky, ale pro tisk se příliš nehodí. Využití fotoaparátu iPAQu bude pravděpodobně stejné jako u jiných zařízení – obrazový zápisník.

Vestavěnou GPS jednotku jsem zkoušel s aplikacemi PocketKim a SmartMaps, s oběma fungovala. Pokud si nejste jisti nastavením COM portu a rychlosti, můžete vše nechat na autodetekci (u SmartMaps). Trochu delší je nalezení spojení se satelity, které někdy trvalo až 5 minut. Přijímač běžně nalezl 4-7 satelitů, což je dostačující. Během přibližně hodinového používání s autoatlasem SmartMaps fungovalo GPS dobře a až na nezvykle dlouhý náběh jsem s ním byl spokojen.


Výdrž jsme měřili benchmarkem Spb Benchmark. Ten otevíral DOC soubory, čímž simuloval běžné používání. Podsvícení bylo nastaveno na 3. stupeň (druhá hodnota, kdy displej svítí). Program naměřil výdrž 7 hodin a 51 minut – Bluetooth vypnuto, GSM síť aktivní. Protože nemám moc důvěru k čemukoli běžnému (rozuměj běžnému a dále neupřesněnému), rozhodl jsem se provést vlastní test výdrže při běžném používání. Podsvícení bylo často střídáno, nejčastěji byl nastaven 2. stupeň podsvícení, na několik minut se displej pro šetření energie vypnul. Bluetooth byl vypnutý, aktivní bylo GSM i GPRS připojení. Pracoval jsem s PIM aplikacemi, na pozadí běžel Agile Messenger, občas jsem stáhl maily a četl web. Výdrž se vyšplhala na (spíše průměrných) 6 hodin. Jak vidíte, záleží hodně na používání GSM sítě, pokud bych stahoval data neustále, mohla být výdrž ještě o hodinu nižší.

Již v úvodu prvního dílu recenze jsem naznačil, že se pokusím co nejobjektivněji srovnat HP iPAQ hw6515 s Palmem Treo 650. iPAQ má subjektivně mnohem širší klávesnici a během několika dnů používání jsem se naučil psát rychlostí cca 80 znaků/min bez překlepů. Píši oběma palci, tato metoda mi vyhovuje více než psaní pouze jedním palcem, PDA se tak i lépe drží. Při psaní se musíte naučit klávesové zkratky, zpočátku je problematické psaní těch znaků, které vyžadují stisknutí 2 kláves vedle sebe. Obsáhnout jedním palcem celou klávesnici je sice možné, ale tento způsob psaní mi nevyhovoval. Záleží na vašich požadavcích a zvycích, zda vám bude vyhovovat jednopalcová metoda psaní nebo ne. Kromě hardwarové klávesnice lze využít ještě softwarovou klávesnicí i rozpoznávání znaků – stejně jako na jiných PocketPC. iPAQ podporuje push e-maily na softwarové úrovni, kdežto Treo 650 je odkázáno na služby operátora(např. Eurotel Office Connector).

Nepříliš uspokojivá je citlivost mikrofonu. Aby protistrana alespoň obstojně slyšela, bylo třeba zvýšit hlasitost na maximum, čímž se ale stalo sluchátko velmi hlasitým. Doufejme, že se jedná o vlastnost testovaného kusu.

Co se týče výkonu, tak je použitý procesor vhodný k přetaktování. V základním stavu neposkytuje příliš vysoký výkon, na běžnou práci stačí, pří spuštění více aplikací se začíná zadýchávat.

Write 1 MB file1 107 ms
Read 1 MB file34 ms
Copy 1 MB file1 065 ms
Write 10 KB x 100 files1 462 ms
Read 10 KB x 100 files107 ms
Copy 10 KB x 100 files1 603 ms
Directory List of 2000 files 97 ms
Internal database read805 ms
DDD BitBIt4 ms
DIB BitBIt40 ms
GAPI BitBIt3 ms
Pocket Word document open7 251 ms
Pocket Internet Explorer HTML load 2365 ms
Pocket Internet Explorer JPEG1 466 ms
File Explorer large folder7 603 ms
Compress 1 MB file using ZIP4 716 ms
Decompress 1024x768 JPEG file562 ms
Arkaball frames per second5 ms
CPU test: Whetstones MFLOPS6 230 ms
CPU test: Whetstones MOPS1 459 ms
CPU test: Whetstones MWIPS12 773 ms
copy 1 MB using memcpy9 ms

Nejobtížněji zhodnotit půjde asi displej. 240x240 je menší rozlišení, než mají QVGA PocketPC. V porovnání s fyzicky malým HiRes displejem Trea 650 je displej iPAQu hrubý. Abych na displej dostal velké množství textu, který by se i pohodlně četl, používal jsem ClearType. Tato technologie vyhlazování písma má své odpůrce i zastánce, někteří ji nemohou vystát, ostatní ji používají na PC i PDA. Vzhledem k tomu, že se jednotlivá písmena zaoblí, text vypadá jinak, mým očím se jinak čte a je třeba si na něj zvyknout. Pokud vás z ClearType nezačnou po chvíli bolet oči, můžete ho používat pro zobrazení malého fontu. Pokud jste ale s 240x320 displeji PocketPC PDA spokojeni, hrubost iPAQu hw6515 vás nepřekvapí. Barvy jsou celkem věrné, žádné extrémní nažloutnutí či jiné anomálie jsem nepozoroval.

V prvním díle jsem psal, že řada aplikací nebude na nezvyklém rozlišení fungovat. Jedná se především o hry, Bejewelled se sice spustí, ale v horší (zmenšené) grafice. Spb Benchmark se spustil, ale spodní polovina dat nebyla vidět (byla jakoby mimo obrazovku, přestože na 240x320 by zobrazena byla). Z funkčních aplikací vyjmenuji Skype, Agile Messenger, Pocket Earth, Pocket Informant, PocketKim, pRSSreader a SmartMaps. Obecně vzato by měly fungovat ty programy, které obsahují minimum grafiky či nejsou závislé na přesném umístění jednotlivých prvků (jako např. hry).


Co se úspěchu ve firemní sféře týče, je důležité, jak se vývojářské firmy postaví k úpravám svých aplikací. Velké společnosti si nebudou chtít nechat ujít nový segment trhu a aplikace pro nové rozlišení upraví.

Ovládání joystickem není dovedeno do takové dokonalosti jako u Trea, v systému sice funguje dobře, je možné jím označovat a potvrzovat položky, ale u aplikací třetích stran funguje spíše průměrně. Palm OS aplikace mají jednodušší rozhraní – často k nerozeznání od systémové aplikace, kdežto programy pro Windows Mobile jsou obtížnější a tak joystick ne vždy funguje. Při ovládání joystickem se musíte smířit s občasnými prodlevami v řádu několika sekund (cca 1-2).

HP iPAQ hw6515 Mobile Messenger je multifunkční zařízení s sice menším, ale dobrým displejem, GSM, Bluetooth a GPS. Je vybaven QWERTY klávesnicí, na které se po delším cviku dá psát rychle a bez chyb. Výdrž je dobrá, průměrná, nikoli však excelentní. GPS funguje dobře. Nebýt tichého mikrofonu, mohl bych zařízení s klidným srdcem doporučit nejen firmám, ale i běžným jednotlivcům, jimž by nevadil menší displej.

Přibližná cena v době psaní recenze: 20 000,- Kč vč. DPH
PDA zapůjčila spol. HP, děkujeme.

reklama