reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ rz1710 - Lowend s Windows Mobile 2003 Second Edition

12.8.2004, Petr Hájek, recenze
HP iPAQ rz1710 - Lowend s Windows Mobile 2003 Second Edition
Společnost HP koncipovala jednu ze svých posledních novinek jako ten nejlowendovější přístroj na trhu, čemuž odpovídá i většina jeho parametrů - 203MHz procesor Samsungu, něco přes 27 MB dostupné paměti a minimum softu. Na druhou stranu nabízí i některé věci u lowendu nepříliš obvyklé, jako třeba skvělý displej, podporu SDIO a když přijde na věc, tak i docela pěknou výdrž.
Pohled na Today obrazovku v krajinkovém i portrétovém módu nám sděluje hned 3 důležité věci najednou:
1. Prezentuje patrně nejatraktivnější vlastnost operačního systému Windows Mobile 2003 Second Edition v celé její placatosti.
2. Žádný Bluetooth manažer = žádný Bluetooth.
3. HP naštěstí pamatovalo i na základního správce běžících aplikací, na který si ještě posvítíme později.



Práce v krajinkovém módu je neustále vzdálená pouhé jedno podržení tlačítka "Home" umístěného úplně vpravo, kdekoliv jej tedy stlačíte (aspoň 2 s), přístroj otočí obraz do druhého z módů.



Někde to ovšem stále vypadá, ehm, neobvykle...




Do placatého kalendáře se vleze pouze 8 měsíců, tomu říkáme změna k lepšímu...



Klepání na ikony v módu 320 x 240 připomíná práci na mininotebooku.



Ve Windows Mobile 2003 Second Edition nám také někam zmizely ony pěkně vektorově vyvedené analogové hodiny a byly nahrazeny číslenou klasikou.


Ale zpět ke správci procesů, pokud jej aktivujeme, vyloupne se toto okno (majitelům starších Jornad s Pocket PC 2002 bude jistě nějaké povědomé) s jehož pomocí můžete v přehledném grafickém rozhraní jednoduše zvolit žádanou aplikaci, všechny běžící procesy najednou zavřít, případně vstoupit do nastavení programu.



HP iPAQ rz1710 běží na procesoru Samsung S3C2410 taktovaném na 203 MHz. Z papírově dostupných 32 MB se uživatel reálně dočká pouhých 27,26 MB, nedosti na tom, po nainstalování několika málo programů a pár dokumentů uživatel zjistí, že mu pro běh aplikací zbývá sotva pár MB prostoru a jelikož se spouštěním měl problémy i námi používaný testovací program, raději ani nedomýšlíme, co na to hry, multimediální přehrávače atd. Opravdu, o používání HP iPAQu rz1710 bez paměťové karty vůbec neuvažujte, protože instalovat a spouštět vše z SD/MMC média je zde skutečně jediná schůdná cesta.



Přítomný iPAQ File Store velikosti 10,33 MB je vždy příjemným bonusem, kdyby ale HP přidalo na paměti RAM aspoň na 48 MB, udělalo by mnohem lépe, když se totiž rozhlédneme po dnešním trhu s PDA, zjistíme, že pod 64 MB si dnes troufne opravdu málokdo.

Vestavěný akumulátor je typu LiIon a celý handheld má pod palcem jen a pouze on, zástupce žádný.



Podsvícení lze regulovat ve značně široké škále, mimochodem, displej HP iPAQu rz1710 je velmi příjemným překvapením, převyšuje jas i kontrast například HP iPAQu H2210, taktéž jeho barvy jsou zřetelně sytější nežli u zmíněného. Rádi bychom zdůraznili, že se nejedná o opsaný marketingový blábol z webu firmy, ale fakt, který je na první pohled zřejmý i osobě PDA náležitostmi naprosto netknuté. A další výborná věc, jasné a zářivé barvy nemají vliv na kvalitu bílé, jak je tomu občas k vidění.

Rozhodně nelze kladně neohodnotit zvýšení rozpětí u podsvícení, které teď sahá od slabého žhnutí (minimalistický rekordman HP iPAQ H2210 svítí jen o chlup až dva slaběji) až po megaosvit končící v momentě, kdy většina z nás už podsvícení vypíná.



A další skvělá novinka - profily. Podobně jako u mobilů si uživatel může naeditovat několik skupin různých nastavení hlasitosti, stupně podsvícení a logiky vypínání podsvícení displeje i přístroje.



S profily je standardně spojeno podržení On/Off tlačítka, které má většina majitelů PDA zafixováno jako vypínající či zapínající podsvícení. U HP iPAQu rz1710 způsobí podržení On/Off knoflíku spuštění HP Profiles Menu nabízející vedle deaktivace podsvícení také vypnutí displeje, zamknutí všech tlačítek, změnu profilu atd.




HP iPAQ rz1710 se sice prezentuje jako přístroj vhodný i pro mobilní posluchače hudby, jeho systémové nástroje pro práci se zvukem tomu ale příliš neodpovídají, moci si pouze přidat basy (navíc jen ve 4 stupních), to patrně málokterého audiofila uspokojí, ale od toho jsou nakonec jiné programy a přehrávače vybavené pořádným ekvalizérem.

Mikrofon je neobvykle z těch kvalitnějších kousků, na lov zvuků plachých zvířat to sice stále není, ale i tak je ze vzdálenosti 2 m nahrátému hovoru rozumět velmi dobře, šum mírný.



A ještě pohled na defaultní nastavení akcí pro 4 přítomná aplikační tlačítka:


reklama