reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP LP2465 - další obr v akci

17.7.2006, Pavel Kovač, recenze
HP LP2465 - další obr v akci
Společnost HP vydala novou sérii monitorů LPxx65. Nedávno jsme vám přinesli recenzi monitoru HP LP2065 (20"), tentokrát se podíváme na jeho většího bratříčka s úhlopříčkou 24", technologií S-PVA od Samsungu, poměrem stran 16:10 a hlavně s lákavou udávanou odezvou 6ms. S cenou se navíc drží opravdu nízko, a tak je to horký kandidát na "lidový" 24" LCD panel.
Pod kapotou

Opět nebylo složité monitor rozebrat, a tak se podíváme na to, jaký panel monitor obsahuje. Návštěvníci našeho diskuzního fóra už jistě vědí, že jde o Samsung S-PVA panel. Konkrétní označení je LTM240M2-L02. Je to prakticky nejlepší 24" panel, co dnes Samsung vyrábí. O výrobu se stará jak jinak než Korea.


Štítek na panelu

Při pohledu na otevřený monitor nejvíce zaujme tištěný spoj s transformátory pro podsvětlovací trubice. Pro takto velký panel je nutné zajistit rovnoměrné podsvícení pomocí více trubic než například u 17" a 19" modelů, kde jsou obvykle pouze dvě. Zde jich je však hned šest. Uvidíme, jak si výrobce poradil s rozvedením světla pomocí optických vláken.


Pohled na veškerou elektroniku (Pro zvětšení klikněte)



Transformátory pro podsvětlovací trubice
(Pro zvětšení klikněte)

Čip starající se o zpracování obrazu je chlazen pasivním chladičem, což je na jednu stranu pro čip výhodné, ale pro nás to představuje problém, protože nezjistíme, o jaký čip se vlastně jedná.


Samotná elektronika na zpracování obrazu + USB Hub (Pro zvětšení klikněte)

Jen zopakuji, jak probíhá zpracování obrazu. Obvykle naprosto shodně u většiny LCD monitorů. Nejdříve je celý snímek uložen do paměti, dále následují barevné úpravy a další relativně složité výpočty. Postupně se zpracovaný obraz ukládá do paměti a teprve až je celý připraven, je poslán do LCD matrice. Tento snímek zůstane v paměti a podle toho, jak se daný pixel mění v dalším snímku, je použita různá velkost a délka OverDrive.


OSD menu



I menu je shodné s modelem HP LP2065, a tak pravidelný čtenář už ví, jaké menu vlastně je. Avšak opakování je matka moudrosti, a tak si jej popíšeme znovu. Při stisku tlačítka pro vyvolání menu trvá zhruba 1s, což dost zdržuje pohodlnou práci. I při prohlížení jednotlivých položek je menu líné, sice je vykreslování jednotlivých podmenu již rychlejší (cca 0,5s), ale i tak by mohlo být daleko rychlejší.

Dost již pomlouvání a podívejme se na světlou stránku věci. Menu je přehledné, neobtěžuje uživatele zbytečnými ikonkami a využívá textového režimu. Pro regulaci obrazu slouží položky jako je jas, kontrast či teplota barev. Ty jsou u většiny monitorů naprosto běžné, avšak například položka pro zachování poměru stran, zobrazení v 1:1 (pixel na pixel) již tak běžné nejsou a u takto velkého monitoru se hodí dvojnásob. Inu menu je opravdu na úrovni a perfektní dojem kazí pouze jeho lenost.



A zde máme foto z OSD menu:


Netradiční OSD menu
reklama