reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Pavilion 23xi: e-IPS za hubičku

26.6.2013, Pavel Kovač, recenze
HP Pavilion 23xi: e-IPS za hubičku
Když se dnes řekne LCD monitor, většině lidí hned v hlavě naskočí technologie e-IPS. A právě takový je monitor HP Pavilion 23xi. Tento monitor určený do domácností však umí překvapit hned několika zvláštnostmi. Jaký je?

Pozorovací úhly


Monitor má klasickou matnou povrchovou úpravu. Tím pádem trpí takzvaným špinavým efektem. Nejvíce je to vidět na zelené barvě, ovšem to, jak tento efekt kdo vnímá, je hodně individuální. Díky matné povrchové úpravě jsou však pozorovací úhly výrazně lepší než u lesklé a lehce lepší než u polomatné. Jinak jde o klasiku v podání e-IPS.


HP Pavilion 23xi pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Jak už bylo v předchozí kapitole naznačeno, tak kontrast je u tohoto HP Pavilion 23xi o něco vyšší, než jsme u e-IPS zvyklí. Díky tomu má obraz o něco vyšší hloubku. Bohužel hodně ztrácí v některých místech. Jsou to místa s průsvity, kterých je mimochodem docela málo. Přesto lze nalézt místo, kde je kontrast kolem 630:1. To je v porovnání s nejvyšším kontrastem 1300:1 méně než polovina.


HP Pavilion 23xi kontrast při maximální jasu


HP Pavilion 23xi kontrast při jasu 120cd/m2


Stabilita kontrastu je již tradičně dobrá a nelze jí nic vytknout.


HP Pavilion 23xi stabilita kontrastu


Průběh jasu


Při přiložení sondy a měnění jasu jsem byl více než překvapen. Vzhledem k tomu, že výrobce udává jas 250 cd/m2, jsem očekával, že to splní. Výrobce dokonce dosáhl o více jak 50 cd/m2 více. Také minimální jas dosáhl velmi hluboko a 40 cd/m2 patří k nadprůměru. Pro kancelářskou činnost se tedy tento HP hodí více, než by se na první pohled mohlo zdát.


HP Pavilion 23xi průběh jasu


Podsvícení


To, že na jaře přiletí vlaštovky a na podzim zase odlétnou, ví asi všichni. Prakticky to stejné platí i u levných e-IPS panelů se špatným podsvícením. Pokud chcete IPS a dobré podsvícení, tak si peněženku rozevřete o poznání víc. I přes nepříznivý průběh jasu na grafech je podsvícení pro oko docela dobré. Je to dáno hlavně tím, že se na obraze nevyskytují rychlé poklesy/vzestupy jasu. Zkrátka jas je nejintenzivnější uprostřed a nejtmavší na kraji.


HP Pavilion 23xi podsvícení 3D graf


HP Pavilion 23xi podsvícení 2D graf


HP Pavilion 23xi rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


HP Pavilion 23xi rozložení jasu v procentech


HP Pavilion 23xi rozložení jasu při 120cd/m2


HP Pavilion 23xi rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Pokud si jas převedeme do gamy 2,2 tak, aby odpovídal vnímání jasu lidského oka a nebyl čistě matematický, setkáme se s již příznivějším průběhem.


HP Pavilion 23xi podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


HP Pavilion 23xi podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama