reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Pavilion dv5-1270: multimediální univerzál

12.6.2009, Jan Vítek, recenze
HP Pavilion dv5-1270: multimediální univerzál
Dnešní volba padla na notebook HP Pavilion dv5-1270. Jde o jakéhosi univerzála, jenž by neměl zahanbit snad z žádného pohledu. Šasi je o úhlopříčce 15,4", je tu výkonný procesor od AMD a grafika od ATI. Ne zrovna obvyklou výbavou je DVB-T tuner.
Notebook Hewlett-Packard Pavilion k nám dorazil ve verzi dv5-1270ec a je svým výrobcem prezentován jako model s industriálním designem ve stylu tekutého kovu, jenž je výborným partnerem pro zábavu, komunikaci a práci (jde o řadu Entertainment - zábava). To v podstatě odpovídá pozici univerzála, jenž s hodí prakticky pro všechno, pokud nepočítáme skutečné mobilní využití. To dnes nedokáže nabídnout snad žádný model, protože třeba pro herní účely musí být k dispozici výkonný hardware, což znamená především velkou spotřebu jdoucí ruku v ruce s nízkou výdrží na baterie. A to nemluvě, že takový hardware také nebývá příliš lehký.



HP také nám také sděluje, že "The Computer Is Personal Again", tedy že "Počítač je opět osobní" (výrobce to však překládá tak, že počítač je konečně osobní). My uvidíme, co se za tímto heslem skrývá, ale na to se zaměříme až později. Nyní je na řadě balení. To se snaží zaujmout využitím recyklovaného papíru, takže uvnitř krabice není přístroj chráněn pěnovými bloky, ale papírovými výlisky, které však na svou práci stačí dobře, ovšem umělých hmot se také nezbavíme, stejně jako nerecyklovaného papíru, z nějž je například stručná skládaná brožura Začněte zde. Veškeré materiály jsou k dispozici v češtině, slovenštině a angličtině.

Model
Hewlett - Packard Pavilion dv5-1270ec
Procesor
AMD Turion Ultra Dual-Core X2 ZM-82
Frekvence apod.
2,2 GHz, L2 cache 2 MB
Čipová sada
AMD 780G + SB700
RAM
2x 2 GB DDR2 RAM
Pevný disk
500 GB, SATA, 5400 RPM - WD5000BEVT-60ZAT0
Úhlopříčka displeje
15,4" displej High-Definition AG s technologií BrightView Infinity
Rozlišení displeje
WXGA - 1280 × 800
Grafická karta
ATI Mobility Radeon HD 3650 - 512 MB RAM
Zvuková karta
IDT High Definition Audio Codec
Mechanika
DVD řady Super Multi (+/-R +/-RW) + Lightscribe - Optiarc AD-7561S
Reproduktory
2x Altec Lansing (SRS Premium Sound)
Zvukové výstupy
1x mikrofon, 2x Line Out
Polohovací zařízení
Touchpad + 2 tlačítka
PS/2
ne
USB/eSATA
3x USB 2.0 a 1x USB 2.0 / eSATA
Výstup na externí monitor
HDMI a D-Sub
S-Video výstup (TV out)
ne
Express Card / PCMCIA
Express Card 34/54
FireWire (IEEE 1394)
ano, minikonektor
Čtečka karet
5v1 - Secure Digital, MultiMedia, Memory Stick, Memory Stick Pro a xD Picture
Bluetooth
ano
Infra port
ano, pouze pro dálkové ovládání
Bezdrátová rozhraní
standard 802.11b/g - Atheros AR5007
Modem
ne
LAN
Ethernet LAN 10/100/1000
Webkamera
HP Pavilion s integrovaným mikrofonem
Speciální výbava
DVB-T tuner + anténa, 2x dálkový ovladač, snímač otisků prstů
Otvor pro zámek Kensington
ano
Typ baterie
6článková Li-Ion - 10,8 V a 55 Wh
Deklarovaná výdrž baterie
?
Rozměry
357 x 259 x 34,9 / 41,9 mm
Hmotnost
2,65 kg
Operační systémMicrosoft Windows Vista Home Premium 32bit

Co tu tedy máme k dispozici? Hlavním mozkem počítače je procesor AMD Turion Ultra Dual-Core X2 ZM-82 s pracovní frekvencí 2,2 GHz a i zbytek platformy se nese v duchu výrobce AMD, takže se dočkáme čipové sady AMD 780G + S700 a grafické karty ATI Mobility Radeon HD 3650 s 512 MB paměti, díky níž si nebude problém zahrát i náročnější 3D hry.

S rozlišením 15,4palcové obrazovky to výrobce nepřeháněl a nabídl standardní WXGA, tedy širokoúhlé XGA s 1280 x 800 pixely. Co stojí také za zmínku, jsou 4 GB operační paměti a velký 500GB pevný disk od Western Digital, zvukové řešení Altec Lansing slibující nadprůměrně kvalitní zvuk a nepříliš tradiční je také integrovaný DVB-T televizní tuner s externí anténou, pro nějž tu jsou připraveny hned dva dálkové ovladače - jeden malý zasunutelný do slotu Express Card 54 a druhý velký, který nejspíše bude trůnit doma na stole.

Mezi možnosti připojení patří především klasická dvojice Ethernet + WiFi. Ovšem Ethernet sice dosahuje přenosové rychlosti 1 Gb/s, ale WiFi je dle specifikací pouze standardu 802.11b/g. To se mi nezdálo, a tak jsem se ihned podíval do správce zařízení a ten bohužel potvrdil, že jde opravdu o řešení Atheros AR5007, které standard 802.11n nenabízí.

Celý systém má na můj vkus standardní rozměry s trošku nadprůměrně velkou hmotností a napájí jej šestičlánková baterie typu Li-Ion. Podívejme se nyní na příslušenství, baterii a ve zkratce také na dostupný software. Co se týče záruky, ta je standardně dvouletá a zahrnuje vyzvednutí, vrácení, náhradní součásti a práci, ovšem je ji možné prodloužit na 3 roky.


Příslušenství a napájení


Již jsem uvedl, že tištěné materiály jsou k dispozici ve třech jazycích - češtině, slovenštině a angličtině a nejdříve na nás vykoukne jakýsi složený plakát Začněte zde, kde se dozvíme ty nejdůležitější informace pro zprovoznění počítače. Zkušenější uživatelé mohou toto klidně přeskočit a podívat se dále. Zbytek tiskových materiálů je v jakémsi šanonu z recyklovaného papíru a z nich se dozvíme podrobnosti o zacházení s tímto notebookem a také informace o záruce.



Pak už nastupuje hardwarové příslušenství, především nejdůležitější baterie a adaptér. Ten má na sobě specifikace 19 V a 4,74 A, takže jeho maximální výkon je 90 W, čemuž odpovídá i jeho velikost. Je totiž o něco málo větší než standardní 65W adaptéry u méně výkonných notebooků. K adaptéru se pak samozřejmě dodává i síťový kabel.



Dále je tu už jen příslušenství k televiznímu tuneru. Jde o menší černou anténou vybavenou spodní přísavkou, pak je tu adaptér pro připojení venkovní antény s větším konektorem a nakonec dva dálkové ovladače, k nimž nechybí příslušné baterie. Za ně můžeme Hewlett-Packard pochválit, protože jsou velmi pěkně zpracované a zvláště ten větší nabízí velké množství funkcí daných počtem tlačítek. A jak můžeme vidět z fotografií, důraz je kladen na kompatibilitu s multimediálním centrem systémů Microsoft Windows.


Baterie


Dodávaná baterie se zasunuje ne zezadu, jak je to dnes asi nejběžnější, ale zespodu. Skládá se z šesti článků typu Li-Ion, které dávají dohromady napětí 10,8 Voltů a nabízí kapacitu 55 Watthodin.



Informace o délce výrže na baterie výrobce na stránkách nenabízí, a tak si je budeme muset zjistit sami, což bychom ovšem udělali v každém případě.


Software


A nyní přichází na řadu software, který nám Hewlett-Packard u tohoto notebooku nabízí. Jak je vidět, zaměřena jsou především multimédia a nechybí ani firemní HP Mediasmart a jeho prvky ovládání
nabídek a tlačítka pro přehrávání hudby a DVD.
  • Microsoft Works
  • Microsoft Internet Explorer
  • Windows Mail
  • Adobe Reader
  • HP MediaSmart Suite
  • Windows Media Player
  • Windows Photo Gallery
  • DVD Play
  • Windows Movie Maker
  • Windows DVD Maker
  • Cyberlink DVD Suite
  • Windows Media center
  • Software Digital Persona pro čtení otisků prstů
  • Symantec Norton Internet Security 2009 (60 dnů aktualizace)
reklama