reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Pavilion dv6710 - multimédia v podání HP

4.3.2008, Josef Brož, recenze
HP Pavilion dv6710 - multimédia v podání HP
Notebooky Pavilion zaujmou nejen designem, ale i přijatelnou cenou. Hnacím motorem je AMD Athlon 64 X2 TK-57 a čipset nFORCE 630M s integrovanou grafikou NVIDIA GeForce 7150M. To doplňuje kvalitní širokoúhlý displej, webová kamera a dálkové ovládání.
Poptávka po noteboocích neustále roste zejména díky zájmu domácích uživatelů. Tento trend je výsledkem působení asijských společností, které svou lacinou produkcí tlačí ceny notebooků téměř na úroveň desktopů. Notebooky proto přestaly být vnímány jako luxusní zboží a přesunuly se do "regálu" spotřební elektroniky. Mezi SOHO uživateli jsou proto dnes rozšířeny značky jako Acer, Asus, Fujitsu AMILO apod.

Tradiční výrobci notebooků - zástupci velké trojky - HP, Dell, IBM/Lenovo rostoucí zájem domácích uživatelů trochu zaspali, ale přesto HP nabízí v této oblasti modely HP 500 a HP 510. Jejich hlavní odbytiště představují korporátní zákazníci. Tomu odpovídá nejen provedení, ale i cena notebooků. Úspěch notebooků z nejnižších pater trhu však přinutil i tradiční "značkové" výrobce k úpravám produktového portfolia. Například IBM prodalo svou notebookovou divizi Lenovu, které začalo mimo tradičně výbornýchThinkPadů nabízet i value řadu N. Toshiba přišla s levnými modely Satellite apod. Rovněž tradiční výrobce "firemních" notebooků HP přišel s vlastní domácí řadou HP Pavilion s důrazem na design a multimédia.


HP Pavilion dv6710ec

Prvním z levných HP notebooků, který měl konkurovat produkci Acer, Asus a MSI, byl model HP 510. Přestože se jednalo o velmi kvalitně provedený notebook jeho nevýhodou byl poněkud nevýrazný design. Vzhled je v případě levných notebooků důležitým faktorem, který ovlivňuje výběr zákazníků. Designéři HP si tento nedostatek modelu 510 uvědomili a nové HP Paviliony jsou po stránce vzhledu mnohem nápaditější.


HP Pavilion dv6710ec

Zajímavostí řady Pavilion je možnost volit mezi oběma procesorovými plaformami. HP osazuje Pavilon notebooky Core 2 Duo, Celeron procesory, tak Turiony nebo Athlony X2. Testovaný model s označení HP Pavilion dv6710ec byl vybaven dvoujádrovým procesorem AMD Athlon 64 X2 Mobile TK57. Ke standardnímu vybavení patří 2 GB DDR2 paměti, 160-250GB pevný disk, čtečka paměťových karet, webkamera a překvapivě i dálkové ovládání. HP Pavilion dv6710ec tak nabízí veškerý komfort, který od notebooku s cenou kolem 20 000,- Kč můžeme očekávat. Podrobnější hardwarové specifikace najdete v následující tabulce.

ModelHP Pavilion dv6710ec
Procesor AMD Athlon 64 X2 Mobile TK57
Frekvence1.9 GHz - HTT 200 MHz
Čipset nForce 630M
RAM 2048 MB (DDR2-667 DDR2 SDRAM)
HarddiskSAMSUNG HM160HI (160 GB, 5400 RPM, SATA)
Úhlopříčka displeje 15,4" WXGA (AU Optronics B154EW02 V7)
Rozlišení displeje 1280 x 800 pixelů
Grafická karta NVIDIA GeForce 7150M (až 559 MB sdílené paměti)
Zvuková kartaConexant - NVIDIA MCP67
MechanikaTSSTcorp CDDVDW TS-L632N ATA Device
Reproduktorystereo
Výstup sluchátka/microf. sluchátka/mikrofon
Polohovací zařízení Touchpad
PS/2 ne
USB 3x USB 2.0
Výstup na externí monitor D-Sub
S-Video výstup ( TV out)ano
Express Card / PCMCIAano 54mm / ne
Firewire (IEEE 1394) ano
Čtečka karet4 v 1 MMC, SD/ MS Pro/ XD
Bluetoothano
Infra portne
WiFiAtheros AR5007 802.11b/g WiFi Adapter
Modem HDAUDIO Soft Data Fax Modem
LAN NVIDIA nForce Networking Controller
Webcamano 1,3 Mpix
Speciální výbavadva mikrofony, dálkové ovládání
Typ baterie 47 Wh
Deklarovaná výdrž baterie neuvedena
Délka x šířka x výška Š: 35,7 cm x D: 25,7 cm x V: 2,54-3,96 cm
Hmotnost 2,80 kg
Operační systém Windows Vista Home Premium


Software a ostatní výbava


Notebook HP Pavilion dv6710ec byl dodán s předinstalovanými Windows Vista ve verzi Home Premium. Možnosti operačního systému rozšiřuje bohatá softwarová výbava. Za zmínku stojí především balík kancelářských aplikací Microsoft Works, dále antivirový software Norton Internet Security apod. V multimediální notebooku nechybí rovněž software společnosti CyberLink. Jedná se zejména o oblíbený CyberLink DVD Suite pro vytváření a editaci DVD (Power Director, Power2Go a LabelPrint). Pro práci s integrovanou webkamerou slouží software CyberLink YouCam, který spojuje funkce videorekordéru a jednoduchého kompozičního software. Součástí výbavy nejsou žádná instalační média, drivery apod. Případné obnovení systému lze provést pomocí Recovery Manageru ze speciálního partitionu na pevném disku.



CyberLink YouCam

S hardwarem notebooku je úzce svázán přehrávač QuickPlay. Mimo přehrávání různých video formátů, zachytávání videa z TV tuneru apod. umožňuje i ovládání notebooku pomocí dálkového ovládače. Vlastní ovladač nabízí standardní funkce jako zapínání počítače, regulaci hlasitosti, přeskakování kapitol na DVD apod. Velmi zajímavý je tvar a rozměry ovladače. Při bližším zkoumání zjistíte, že pasuje do šachty ExpresCard slotu. Ovladač prostě zasunete do slotu, je vždy po ruce, nehrozí jeho ztráta. Velmi nápadité řešení, za které si návrháři HP zaslouží pochvalu.


Dálkový ovladač
reklama