reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Pavilion dv6710 - multimédia v podání HP

4.3.2008, Josef Brož, recenze
HP Pavilion dv6710 - multimédia v podání HP
Notebooky Pavilion zaujmou nejen designem, ale i přijatelnou cenou. Hnacím motorem je AMD Athlon 64 X2 TK-57 a čipset nFORCE 630M s integrovanou grafikou NVIDIA GeForce 7150M. To doplňuje kvalitní širokoúhlý displej, webová kamera a dálkové ovládání.
Multimediální notebooky Pavilion jsou vybaveny procesory AMD. Podobně jako v případě konkurenčního Asus F3U, však není HP Pavilion osazen Turionem, ale "mobilní" verzí AMD Athlon 64 X2. Tato řada procesorů vychází z velmi úspěšné architektury Athlon 64. Notebook HP Pavilion dv6710ec je tedy osazen procesorem AMD Athlon 64 X2 TK-57.


CPU-Z

Jádra procesoru s kódovým jménem Tyler jsou taktována na 1,7 GHz. Každé jádro disponuje instrukční a datovou L1 cache o kapacitě 64 kB. Naopak celková kapacita L2 cache je rozdělena mezi dvě jádra, tedy 2x po 256 kB. Jen pro zajímavost, procesory Turiony X2 disponují 2x 512 kB cache. Dvoujádrové procesory AMD Athlon 64 X2 využívají instrukcí MMX, SSE 1, 2 a 3 spolu s multimediální sadou 3DNow!. S identifikací použitého procesoru měl problém i diagnostický program CPU-Z. Ten považoval Athlon X2 za jeho mobilního bratra - Turion.

AMD Athlon 64 X2 (ilustrační fotografie)

U notebooku s AMD procesorem lze očekávat i AMD čipset - například AMD M690G. HP však zvolilo řešení pod taktovkou NVIDIe. Srdcem HP Pavilionu je proto čipset nForce 630M. Na rozdíl od platformy Intel, komunikují AMD procesory pomocí rozhraní HyperTransport s taktem 800 MHz. Tradiční součástí AMD architektury je integrace paměťového řadiče přímo do procesoru. Výhodu představuje určité odlehčení čipové sady, které se projevuje například snížením latencí. Řadič podporuje DDR2-667 paměti, které mohou pracovat ve 128bitovém Dual Channel módu.


2 x1024 MB DDR2-667

HP Pavilion dv6710ec je vybaven se dvěma 1024 MB DDR2-667 moduly s časováním 5-5-5-15. Kapacitu notebooku lze snadno rozšířit pomocí dvou SO-DIMM slotů až na 4 GB. Pro výměnu pamětí stačí odšroubovat jednu ze tří záslepek, které kryjí dno notebooku.


Grafické jádro NVIDIA GeForce 7150M


Součástí použitého čipsetu nForce 630M je grafické jádro NVIDIA GeForce 7150M. Integrované jádro vyráběné 90nm výrobním procesem však nepatří mezi výkonné GPU. Pracuje pouze s dvěma Pixel Pipeline a využívá jednu Vertex a Pixel Shader jednotku. Grafika sice hardwarově podporuje DirectX 9.0c (Shader Model 3.0). Vzhledem k výkonu čipu se však jedná pouze o „papírovou“ podporu. Jádro pracuje na frekvenci 425 MHz a disponuje hardwarovou akcelerací videa ve formátech MPEG-2 a H.264. Grafický čip dynamicky sdílí paměť přes PCI-Express linku. Osvědčená technologie, kterou NVIDIA nazývá TurboCache, dokáže nasdílet až 559 MB paměti ze systémové RAM. Podobně jako řešení Intel GMA, rovněž NVIDIA nabízí tzv. Dual Displej technologii, tedy používání dvou pracovních ploch. Po stránce výkonu použitá GeForce perfektně konkuruje oblíbenému Radeonu Xpress 1250. Moderní 3D tituly si sice s NVIDIA GeForce 7150M nezahrajete, ale pro většinu běžných aplikací nebo starších her je integrovaná grafika naprosto dostačující.


LCD panel


Displeje, které HP používá ve svých noteboocích, jsou na velmi vysoké úrovni. Řada HP Pavilion je vybavena displeji společnosti AU Optronics. V případě modelu HP Pavilion dv6710ec se jedná o typ B154EW02 V7. Věrnost barevného podání a kontrast displeje zvyšuje leštěná, tzv. glare úprava povrchu LCD.


Testovací obrazec

Konstrukce panelu je robustní a displej se při namáhání neprohýbá. Poněkud nepraktická je povrchová úprava okrajů displeje. Šasí tvoří leštěný plast, na kterém jsou vidět otisky prstů, škrábance apod. Ze stejného materiálu je rovněž zadní strana displeje.


Vertikální pozorování - testovací obrazec 45°

Určitou slabinou notebookových displejů bývají pozorovací úhly. Vertikální úhel pozorování je z pravidla horší než horizontální (viz následující obrázek). V praxi je displej dobře čitelný pod úhlem 45° (vertikálně). Zvyšující se úhel pozorování přináší deformaci barevných přechodů a úbytek jasu.


Horizontální pozorování - testovací obrazec 45°

Při horizontálním úhlu pohledu jsou barevné přechody dokonale plynulé. Teprve se zvětšujícím se úhlem pohledu dochází sice k určitému poklesu kontrastu. Při extrémních úhlech nad 70° dochází k inverzi barevných přechodů.


Testovací obrazec - duha

Duhový přechod snese srovnání se stolními LCD. Barvy jsou věrné, neobjevuje se proužkování, dithering je takřka neznatelný. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání ani k rozdvojování hran. Širokoúhlý 15,4“ panel s poměrem stran 16:10 je také vhodný pro sledování filmů.


Zvuk


Ozvučení notebooku zajišťuje čip Conexant - NVIDIA MCP67 integrovaný v čipsetu. Kvalita reprodukce mě příjemně překvapila. Malé reproduktory zabudované v horní části základny poskytují hlasitou a relativně čistou reprodukci. Přestože je HP Pavilion dv6710ec kompletně plastový, není slyšet žádná rezonance nebo přebuzení zvuku. Pochválit musím rovněž podsvícená "dotyková" tlačítka, která slouží pro ovládání Media Playeru apod. Podobně je vyřešeno i zesilování zvukového výstupu. Změna hlasitosti je signalizována pomocí OSD na displeji.


HP Pavilion dv6710ec a webkamera

Tradiční výbavou levných modelů se stávají rovněž integrované webkamery. Rozlišovací schopnosti kamery jsou perfektní - skoro se nechce věřit, že jde "pouze" 1,3 Mpix. Snímací senzor je rychlý a pořízené obrázky překvapivě ostré. Kvalitu webkamery můžete posoudit v našem "opičím testu". Za zmínku rovněž stojí software CyberLink YouCam a dva mikrofony umístěné po stranách webkamery.


Opičí test a webkamera


Pevný disk a optická mechanika


Snad poprvé se v našich testech setkáváme s 2,5" diskem společnosti Samsung. Testovaný notebook byl vybaven 160 GB modelem - SAMSUNG HM160HI. Plotny řady SpinPoint M se rotují rychlostí 5400 otáček za minutu a disk využívá 8MB vyrovnávací paměť. Průměrná přístupová doba se podle specifikací pohybuje kolem 12 ms. Pevný disk Samsung je vybaven fluidními FDB ložisky, která zaručují tichý chod kolem 22 ~ 26 dB . Při provozu se spotřeba tohoto 2,5“ disku pohybuje mezi až 2-2,2 W.


DVD±RW mechanika

Optická mechanika je výsledkem spolupráce dvou společností - Toshiba Samsung Storage Technology Corporation. Mechanika TSSTcorp CDDVDW TS-L632N pracuje s oběma nejrozšířenějšími formáty DVD+R/RW a DVD-R/RW. Zápis na DVD±R média probíhá 8x rychlostně, přepis DVD+RW 8x rychlostí, DVD-RW 6x. Dvouvrstvá média umí TSST mechanika zapisovat 8x rychlostně, mínusová DVD-R DL pouze 4x. Klasická CDR/W média jsou zapisována 24x. Kvalitu zápisu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer.

reklama