reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Pavilion dv6710 - multimédia v podání HP

4.3.2008, Josef Brož, recenze
HP Pavilion dv6710 - multimédia v podání HP
Notebooky Pavilion zaujmou nejen designem, ale i přijatelnou cenou. Hnacím motorem je AMD Athlon 64 X2 TK-57 a čipset nFORCE 630M s integrovanou grafikou NVIDIA GeForce 7150M. To doplňuje kvalitní širokoúhlý displej, webová kamera a dálkové ovládání.
Vzhled notebooků HP byl donedávna velmi konzervativní. Funkční design byl zcela podřízen potřebám firemní klientely, na kterou se společnost HP především orientovala. Tomu odpovídalo i kvalitní dílenské zpracování, materiály z hořčíkových či uhlíkových vláken a především vysoká cena. V případě domácích notebooků jsou však nároky poněkud jiné. Hlavním lákadlem pro domácího uživatele je především nízká cena a zajímavý vzhled.


HP Pavilion dv6710ec

Design nového HP Pavilionu víceméně vychází ze stávající řady dv6000. Linie těchto notebooků jsou příjemně oblé, mnohdy zvýrazněny vhodným záhybem nebo jiným designovým prvkem. Dominantním materiálem je plast, který kombinuje vnější černé plochy se světle stříbrnou barvou základny, touchpadu apod. Použitá barevná kombinace je velmi vkusná, zvláště způsob, jakým je do celkového vzhledu zakomponováno modré podsvícení funkčních tlačítek apod. Pomineme-li barvu plastů, přípomíná HP Pavilion dv6710ec po konstrukční stránce model HP 510. Zejména provedením klávesnice, sníženou plochou touchpadu, která přechází v audiopanel, apod.


HP Pavilion dv6710ec

Velmi rafinovaně působí spojení LCD panelu se základnou notebooku. Černý kloub je zapuštěn ve snížené ploše stříbrné základny. Při zavření panelu do sebe obě části dokonale zapadnou a tvoří vkusně zvlněnou linii.


HP Pavilion dv6710ec

Kvalita použitých plastů je poměrně dobrá, rovněž dílenské zpracování nevykazuje výraznější nedostatky. Spoje jsou pevné a slícované plochy plastů nevržou. Jedinou výtku mám k povrchové úpravě plastů. Moderním trendem je používání leštěných plastů. Lesklá povrchová úprava má zřejmě produktu dodat punc exklusivity a zdání luxusního produktu. Kombinace psychologie a marketingu však zákazníkovi přináší jeden nechtěný „benefit“ - nikdy nekončící boj s mastnotou a škrábanci. Designéři HP se očividně zhlédli v noteboocích MSI. Provedení HP naštěstí není tak výrazně lesklé, jako například u modelu MSI MEGABOOK GX700. Určitou matnost povrchu způsobuje zejména "kresba" na povrchu LCD panelu. Jedná se o vkusný motiv připomínající "kruhy v poli".


HP Pavilion dv6710ec a "kruhy v poli"

Rozměry 15palcového modelu nejsou nijak extrémní - šířka přístroje mírně přesahuje 35,7 cm, jeho délka je 25,7 cm a výška se od čelní hrany pozvolna zvyšuje z 2,54 na 3,96 cm. Rovněž hmotností HP Pavilion nijak nevybočuje - i s baterií notebook váží cca 2,80 kg. Přístroj není vybaven pojistkou pro zajištění panelu na základně notebooku. HP Pavilion však lze bez problémů otevřít jednou rukou. Hmotnost přístroje zaručuje určitou stabilitu, takže notebook při otevírání „necestuje“ po stole.


Panel s funkčními klávesami


Klávesnice a Touchpad


Základnu notebooku tvoří stříbrný plast, vlastní klávesy jsou černé a jejich popisky bílé. Zdvih kláves je přiměřený, rozložení v podstatě standardní. Klávesa Enter je dvouřadá, potěší rovněž mírně odsazené kurzorové klávesy. Panel s klávesami Home, PgUp, PgDown, End se tradičně nachází na pravém okraji. Speciální klávesu Fn najdete mezi levým Ctrl a klávesou Win. Modrá dioda klávesy CapsLock je zapuštěna v základně notebooku. Na klávesnicí uprostřed přístroje se nachází osm speciálních funkčních tlačítek, včetně regulace hlasitosti a vypínače. Funkční tlačítka slouží ke spuštění a ovládání multimediálního software HP QuickPlay.


Klávesnice HP Pavilion dv6710ec

Plocha touchpadu barevně odpovídá základně přístroje. Stříbrná pracovní plocha je zapuštěna poměrně hluboko pod povrchem základny. Obvod touchpadu lemuje tmavý lesklý plast, který obsahuje oranžově podsvícený vypínač touchpadu. Tlačítka myši jsou rozdělená, poněkud mě však překvapil jejich vysoký zdvih. Přesto lze tlačítka "myši" stisknout bez větší námahy a ovládání notebooku je proto velmi pohodlné. Rolování v browseru nebo dokumentech je realizováno pravou stranu touchpadu.


Touchpad
reklama