reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC Qtek 8310 – malý pomocník nejen na cesty

12.1.2006, Pavel Bureš, recenze
HTC Qtek 8310 – malý pomocník nejen na cesty
Operační systémy společnosti Microsoft mají v kapesních počítačích dlouholetou tradici, ale v oblasti smartphonů je společnost spíše nováčkem. V současné době si můžete pořídit přístroje s Windows Mobile 5, který je na velmi vysoké úrovni. Funkčnost celého zařízení ale nezáleží pouze na OS, ale velmi důležitou roli hraje i hardware. Qtek 8310 je v mnoha směrech výjimečné zařízení – obsahuje všechny podstatné bezdrátové technologie a díky vysokému rozlišení displeje a menší úhlopříčce je zobrazení textu i grafiky pastvou pro oči.
Základními tlačítky pro ovládání telefonních funkcí jsou obě sluchátka – červené a zelené. Červené slouží k ukončení hovoru, zelené sluchátko použijete pro vytočení čísla, přidržení či zobrazení seznamu odchozích, příchozích či zmeškaných hovorů. Vytáčet je možné samozřejmě i kontakty uložené na SIM kartě (jsou označeny patřičnou ikonkou) nebo v telefonu.

Na zařízení s Windows Mobile si cením mj. jednoduše nastavitelné a použitelné synchronizace s Outlookem na stolním počítači. V PC byl vytvořen zkušební kontakt a jak si můžete všimnout na screenshotech, všechny údaje se přenesly do smartphonu správně. Jediný problém bych viděl v rozšiřujících položkách u jména, Qtek je sice všechny správně zobrazuje, ale neumožňuje je editovat, změnit lze jen jméno a příjmení (v Outlooku na stolním počítači změna samozřejmě možná je). V PC i smartphonu si můžete vybrat, jak chcete kontakt zobrazit, resp. čím má začínat – zda jménem, příjmením, firmou atp. Kontakty je možné při vytváření v telefonu nechat uložit na kartu SIM či do paměti telefonu, kontakt z telefonu však na kartu nepřenesete, bohužel to není možné ani opačně (alespoň jsem na žádný způsob nepřišel). Lze odeslat kontakt na jiné zařízení přes infračervený port a Bluetooth.





A nyní již k vlastnímu telefonování. Při běžném použití (tedy s telefonem u ucha), kdy jediný hluk vytvářel počítač 1 m od přístroje, postačovala hlasitost na 4. stupni (z 5 možných). Pokud jsem telefonoval např. na ulici, v autobuse atp. bylo třeba zvednout hlasitost o jeden stupeň na maximum, jinak nebylo druhou stranu příliš slyšet. Při použití dodávaných sluchátek (pecek) je situace mnohem lepší, pro běžné telefonování v místnosti či na ulici si vystačíte s nejnižším nebo polovičním stupněm hlasitosti, sluchátka s hlasitostí na maximum (ovládá se jezdcem na kablíku) můžete s klidem používat i ve velmi hlučném prostředí. Před telefonátem je dobré zkontrolovat, zda není hlasitost příliš vysoká. S rostoucí hlasitostí klesá i kvalita hovoru, což je znatelné jen při použití pecek, sluchátko v telefonu je tiché, tudíž žádné zkreslení neuslyšíte. Další možností je využít hlasitého odposlechu, který Qtek umožňuje. Využití najde vestavěné handsfree nejen v situacích, kdy nemůžete držet telefon u ucha, ale také v případě, že se nacházíte v hlučném prostředí.

Qtek 8310 jsem zkoušel i s Bluetooth sluchátkem Pocki a obě zařízení fungovala spolu bez problémů.

Do části pro práci s SMS (a e-maily a multimediálními zprávami) se dostanete ikonou Zprávy (lze použít i klávesu 5). Při psaní textovek můžete využívat slovníku T9, který je mj. v češtině. Díky joysticku je možné rychle vybírat varianty slov, případně uložit do slovníku slovo dosud neznámé. Qtek standardně ukazuje, kolik znaků ze 160 (případně ze 70 s T9) již máte napsáno. Pokud vám 160 znaků nevystačí, bude text rozdělen do více SMS, o čemž vám dá telefon vědět. K mazání textu slouží tlačítko se šipkou, bohužel při delším stisku nedojde ke smazání celé zprávy, ale maže se postupně po písmenech. V možnostech zprávy je zatržítko pro vyžádání doručenky, po úspěšném doručení se ve složce SMS objeví systémová zpráva s potvrzením. Do textovky můžete vložit jednu z mnoha předefinovaných vět pro rychlou odpověď. Došlé textovky lze přeposlat, přesouvat do složek či označit jako nepřečtené.


Ve výchozím nastavení se s PC synchronizují e-maily z Outlooku. Jak staré a velké zprávy se budou přenášet si nastavíte v ActiveSyncu. Můžete e-maily stahovat přímo do smartphonu a to přes POP3 nebo IMAP4. S nastavením by neměli mít problém ti, kdo alespoň jednou pracovali a také nastavovali některý z e-mailových klientů v počítači nebo mobilu. U příchozí pošty můžete zaškrtnout SSL. Česká diakritika v poště nečiní smartphonu problémy.

reklama