reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC Qtek 8310 – malý pomocník nejen na cesty

12.1.2006, Pavel Bureš, recenze
HTC Qtek 8310 – malý pomocník nejen na cesty
Operační systémy společnosti Microsoft mají v kapesních počítačích dlouholetou tradici, ale v oblasti smartphonů je společnost spíše nováčkem. V současné době si můžete pořídit přístroje s Windows Mobile 5, který je na velmi vysoké úrovni. Funkčnost celého zařízení ale nezáleží pouze na OS, ale velmi důležitou roli hraje i hardware. Qtek 8310 je v mnoha směrech výjimečné zařízení – obsahuje všechny podstatné bezdrátové technologie a díky vysokému rozlišení displeje a menší úhlopříčce je zobrazení textu i grafiky pastvou pro oči.
Díky vysokému rozlišení 240 x 320 bodů je prohlížení webových stránek na Qteku pohodlné a na displej se vejde velké množství informací. Většina stránek je však širší než 240 pixelů, proto je bude nutné posouvat, k čemuž se náramně hodí joystick, díky němuž je pohyb na stránce ve všech 4 směrech rychlý. Prohlížeč pro Smartphone Edition je podobný verzi z PDA, obsahuje historii, záložky atp. Pro maximální možné využité místa ale není adresní řádek zobrazen na obrazovce se stránkou, ale webová adresa se zadává ve zvláštním okně. Samozřejmě lze využít i fullscreen režim, který vřele doporučuji, krom případného posuvníku není zobrazen žádný další ovládací prvek.


Nezaznamenal jsem žádné problémy s diakritikou, i stránky v kódování UTF-8 se zobrazovaly korektně. Prohlížeč dovoluje nastavit velikost písma v několika stupních, pro hůře vidící uživatele může být problematické, že je i při největší velikosti písma text relativně malý. Stránku můžete nechat beze změn že ji „rozsekat“ a poskládat do sloupce, takže potom odpadá rolování do stran. Vzhledem k absenci dotekového displeje může být pro uživatele znalé jen PDA trochu nepohodlná (alespoň zpočátku) práce s odkazy, je třeba se na odkaz přesunout joystickem. Po chvíli cviku to již jde rychle.



Moderní operační systémy používají tzv. správce úloh (task manager). Tento program dovoluje mít běžící aplikace stále pod kontrolou, nepotřebné úlohy můžete ukončit a také vidíte, kolik operační paměti vám ještě zbývá. Na běžnou práci (ukončování nepotřebných či „zatuhnutých“) aplikacích dodávaný task manager stačí.


Zařízení s Windows Mobile mají tu výhodu, že je lze jednoduše a hned po vybavení z krabice synchronizovat s Outlookem na stolním počítači. S Qtekem jsem měl vždy u sebe všechny schůzky a úkoly. Oproti komerčním programům (např. na plánování je skvělý Papyrus) působí PIM aplikace jednodušším dojmem, což mě osobně vyhovovalo. Zapsat úkol, odškrtnout jiný splněný, zkontrolovat termín schůzky atp., v 80 % případů nadstandardních funkcí nevyužiji.


Párování s jinými Bluetooth zařízeními je bezproblémové (odzkoušeno na sluchátko Pocki, Palmu Tunsgten T3 a notebooku s Packard Bell USB adaptérem). Smartphone lze rovněž využít jako modem pro datové přenosy (testoval jsem GPRS), v nastavení na PC stačilo změnit vytáčené číslo na *99# (normálně totiž používám *99***1# se Siemensem), inicial. řetězec nebylo třeba měnit. Rychlost byla průměrná či trochu nadprůměrná, více v závěru recenze.


Pochvalu zaslouží vestavěný správce souborů, plní přesně to, co od něj většina uživatelů bude požadovat - spouští, odstraňuje soubory a rozbaluje ZIP archivy. K dispozici máte dva pohledy – seznam souborů a stromovou strukturu. Pokud požadujete víc, odkáži vás na zajímavý Smart Explorer, který již podporuje Windows Mobile 5.

reklama