reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC Sensation: vybavený a připravený

12.9.2011, Jakub Doležal, recenze
HTC Sensation: vybavený a připravený
Do redakce připlul křižník tchajwanského výrobce HTC a rozhodně nemá v plánu se vzdát bez boje. Připraveno má pevné a ergonomické tělo, 2jádrový procesor a velmi jemný displej. Bitva o mobilní trůn může začít!

Design


Vzhled moderních smartphonů ovlivnil ve značné míře iPhone a mnoho výrobců se vydalo cestou až nebezpečně podobného designu. Naproti tomu u HTC vidím snahu jít vlastní cestou, což se musí ocenit. Originálně také působí způsob rozebírání samotného telefonu, o tom ale později.

Minule recenzovaný Galaxy S II svým vzhledem připomínal hranatou kancelářskou kalkulačku a HTC v tomto směru vsadilo spíše na oblé tvary. Telefon tak výrazně lépe sedne do ruky, a to zejména díky zadnímu krytu, který je vypouklý směrem do dlaně.


Model
Rozměry
Hmotnost
Apple iPhone 4
115 × 59 × 9 mm
137 g
LG Optimus 2X (P990)
124 x 63 x 11 mm
139 g
Nokia N9
116 x 61 x 12,1 mm
135 g
Samsung Galaxy S
122 × 64 × 10 mm
118 g
Dell Streak
153 x 80 x 10 mm
220 g
HTC Sensation
126 x 65 x 11 mm
148 g
Samsung Galaxy S II
125 x 66 x 8.5 mm
116 g

Ne vždy se však všechno povede a HTC díky svému originálnímu designu také trochu klopýtlo, ostatně takřka stejně jako se to povedlo společnosti Apple u iPhone 4. V případě modelu Sensation jsou totiž antény umístěny v zadním krytu a s tělem jsou spojeny kontaktními plíšky.



Nechme stranou fakt, že po zakrytí rukou se ztrácí signál, to se stává skoro každému telefonu, mnohem větší obavu mám ze stavu, který nastane po roce používání. V té době již tělo nemusí tak pevně držet, jako tomu bylo z výroby a poté by právě ono spojení kontaktem mohlo začít zlobit.


Vstupy a výstupy


Přesuňme se na pracovní plochu telefonu. Zde dominuje dotykový displej, který je v horní části doplněn reproduktorem, videokamerou a senzorem okolního osvětlení. Ten také slouží pro vypnutí displeje při hovoru, pokud voláte s telefonem přiloženým na uchu.

Spodní část čítá klasickou paletu „Androidích“ kláves. Ty jsou vyvedeny v dotykovém provedení, ale i tak se ovládají celkem rozumně. Na druhou stranu je dobré říci, že přemíra tlačítek na spodním panelu byla občas na škodu a minimálně z počátku počítejte s přehmaty. To platí zejména, pokud přecházíte z jiného telefonu s Androidem a s jiným rozložením kláves.



- pro zvětšení klikněte -


Levá strana přístroje je ve své horní části vybavena celkem dlouhým tlačítkem, které slouží jako oboustranná regulace hlasitosti. Svému účelu slouží poměrně dobře, avšak její jednolitý povrch nenabízí intuitivní ovládání a párkrát jsem se zkrátka netrefil na požadovanou stranu. Na opačném konci této strany umístilo HTC Micro-USB konektor. Právě tato lokace však může být problém u neoriginálních dokovacích stanic či držácích do auta.



- pro zvětšení klikněte -


Pravá strana není vybavená ani klávesou nebo nějakým portem a je plně vyhrazena pro pohodlný úchop telefonu. To rozhodně není k zahození zejména v případě, že držíte telefon výhradně v pravé ruce.



- pro zvětšení klikněte -


Horní okraj modelu Sensation disponuje tlačítkem pro zapínání telefonu či displeje. Právě při úchopu pravou rukou je celkem na dosah napnutému palci. Nicméně je tak trochu schované ve zbytku těla a zpočátku budete spíše lovit onu oblast, než zapínat displej telefonu. O něco více nalevo je umístěn konektor pro sluchátka. Jak toto HTC hraje, si povíme o něco později.



- pro zvětšení klikněte -


Otočme telefonem na stole o 180° a prohlédněme si poslední hranu přístroje. Zde dominuje tlačítko pro rozpojení přístroje na dvě části. Nedaleko se také nachází mikrofon, jenž poslouží při hovorech či hlasovém ovládání.



- pro zvětšení klikněte -


Díky konstrukci, kterou HTC zvolilo u svých nejnovějších komunikátorů, se také můžeme podívat na „vnitřnosti“ přístroje. Z fotografie je patrné, že baterie zabírá tak zhruba polovinu zadní části přístroje a svým způsobem tu je prostor pro zlepšení. Přítomen je slot pro SIM a také MicroSD kartu. Ostatně tu Sensation potřebuje jako sůl. Jeho interní paměť je totiž pouhý 1 GB.



- pro zvětšení klikněte -


Po zpětném nasazení krytu se objeví fotoaparát s rozlišením 8 MPx a duálními diodami pro podsvícení. Měl jsem tu možnost vyzkoušet kvality blesku v tmavé místnosti, kde nebylo takřka vidět a HTC si vedlo více než dobře. Hned vedle umístil výrobce také reproduktor, který však nehraje příliš dobře a SGS II na tom možná byl krapet lépe.


Operační systém


Základem je samozřejmě Android, který v současné verzi 2.3.3 není zrovna ideálním společníkem 2jádrovému procesoru. Nicméně hardware vždy tak trochu předbíhá dobu a málokterý výrobce umí patřičně reagovat. HTC tento fakt vylepšilo použitím vlastního grafického rozhraní Sense, s kterým si opravdu vyhrálo.


Systém ovládání se však od ostatních telefonů na trhu příliš neliší. K dispozici máte několik ploch, které jsou od výrobce naplněny různými widgety, a vy si je podle potřeby můžete upravit. U Samsungu (TouchWiz) je grafické podání takové kostrbaté, naopak u HTC je vidět tah na branku a vše k sobě patřičně ladí.



HTC Sense a povedené widgety, zejména hodiny a předpověď počasí


Takto celkově převlečené prostředí je samozřejmě velmi lákavé a namátkou oslovení kolegové či členové rodiny preferovali právě Sense. V diskuzích se však často objevují negativní komentáře ohledně náročnosti této nadstavby a já sám jsem jednou docílil restartu celého GUI. Naštěstí vše proběhlo v rámci několika sekund a zcela samostatně.



K zahození není ani FriendStream, trochu méně přehledné je ale řazení aplikací


Když už jsem u těch zádrhelů v systému, musím také zmínit chybu v samotném Androidu, která u 2jádrových modelů často vysaje baterii během několika hodin. Chvíli se mi zdálo, že HTC se tato chyba vyhýbá, avšak na fóru XDA jsem našel několik naštvaných majitelů Sensation s prachbídnou výdrží.


reklama