reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTC Sensation: vybavený a připravený

12.9.2011, Jakub Doležal, recenze
HTC Sensation: vybavený a připravený
Do redakce připlul křižník tchajwanského výrobce HTC a rozhodně nemá v plánu se vzdát bez boje. Připraveno má pevné a ergonomické tělo, 2jádrový procesor a velmi jemný displej. Bitva o mobilní trůn může začít!
Při výběru moderního 2jádrového telefonu nemáte příliš široké spektrum telefonů a mezi největší rivaly patří HTC Sensation a Samsung Galaxy S II. Klady a zápory korejského telefonu jsme si vypsali minule a nyní se přesuneme na Tchajwan.

Musím uznat, že HTC se tento model opravdu povedl a rozhodně se nemá za co stydět. Koupí telefonu Sensation získáte prakticky to nejlepší na trhu. Začít mohu např. velmi dobrý dílenským zpracováním a mnohem příjemnější ergonomií, než nabídl minule testovaný Samsung. Telefon je sice o něco těžší, ale ani v případě delšího hovoru to tolik nevadí.



Ocenění TREFA získává HTC Sensation za vynikající zpracování, ergonomii, grafické rozhraní Sense, vysoký výkon a přesnou GPS. Logo ocenění je ke stažení zde.


V oblasti výkonu sice dostalo HTC od Samsungu na frak, avšak jde spíše o řeč čísel. V reálném světě je Sensation také strašlivě rychlý a rozhodně se řádně zapotíte, pokud jej bude chtít zahltit různými úkoly. Menším nedostatkem je vlastní paměť o větší kapacitě, avšak tu lze hravě dokoupit v nejbližším elektru.

Potěšila mne vyšší přesnost GPS senzoru, což poznáte spíše při turistice a hledání ztracených pokladů. Při tomto měření jsem však odhalil asi největší slabinu celého přístroje, a tou je použitý displej. Zejména jeho povrchová úprava vytváří silné odlesky a ztěžuje čitelnost ve venkovních prostorách. Podání barev či kontrastní poměr jsou spíše otázkou osobních preferencí, i když jisté zlepšení by SLCD technologii rozhodně neuškodilo.

HTC kontruje vyšším rozlišením displeje, avšak této výhody využijete v trochu omezenější míře, například na internetu. V menu, nebo v některých aplikacích se jemnější displej neprokazuje až tak zásadně. Na druhou stranu Amoledu by vyšší hustota pixelů do budoucna také neuškodila.

Chválu a uznání zaslouží HTC i za svoje grafické rozhraní Sense, které je velmi líbivé a např. widget s hodinami se v Android komunitě kopíruje jak o život. Potěšily i různé pluginy pro sociální sítě či snadnější přístup k SMS zprávám. Možná by však stálo za to porovnat tyto nadstavby s čistým Androidem, snad někdy příště.

Ve výsledku však převažují u modelu HTC Sensation klady a v porovnání se svým úhlavním sokem si občas dokáže vytvořit i mírný náskok. Ve výsledku je nákup jednoho či druhého modelu spíše volbou osobních preferencí. Pokud se však podívám také na cenu (cca 1500 Kč méně než SGS II), přidám onen poslední bod, který modelu Sensation vybojuje ocenění TREFA.


Zpracování a tuhost těla
Nižší výkon oproti SGS II
Příjemná ergonomie
Zatím neoptimalizováno pro 2 jádra
Jemné rozlišení
Odlesky LCD venku
Velmi rychlý
Malá vnitřní paměť
Přesná GPS
Ikona Odkaz na databázi
HTC Sense
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 12 000 Kč s DPH






Za zapůjčení modelu Sensation děkujeme HTC





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama