reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HyperX Alloy FPS: odolná klávesnice pro hráče

13.2.2017, Jan Vítek, recenze
HyperX Alloy FPS: odolná klávesnice pro hráče
Kingston se pustil do výroby mechanických klávesnic a rovnou k tomu využil svou značku HyperX, aby přinesl model Alloy FPS. My si dnes vyzkoušíme verzi s tlačítky Cherry MX Blue a podíváme se na to, co nám tato herní klávesnice nabízí.
Kapitoly článku:
  1. HyperX Alloy FPS
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


V prvé řadě tu máme prosté využití klávesnice HyperX Alloy FPS pro psaní a jak už bylo řečeno, právě tlačítka Cherry MX Blue se nejvíce hodí pro psaní textů. Tato klávesnice je sice prezentována jako herní, ale když se nad tím zamyslíme, co je na ní skutečně herního? Snad jen onen režim, který vypne klávesu Windows, ale jinak tu máme model s klasickým rozložením kláves, multimediálními funkcemi, podsvícením a napájecím konektorem USB, což může posloužit i při práci.



Cherry MX Blue jsou tlačítka s hmatovou i zvukovou odezvou, což nejlépe ukáže doprovodná animace. Odezvu zajistí nutnost překonat počáteční odpor, po němž klávesa povolí, slyšitelně cvakne a ihned se zaznamená její stisk. Uživatel tak ihned pozná, že stisk proběhl v pořádku. Tyto klávesy se ale moc nehodí pro hraní, a to zvláště z toho důvodu, že se neochotně vrací do původní pozice, když klávesu zcela nepustíme, ale jen povolíme její stisk, což není dobré pro zuřivé mačkání těch samých kláves. V takovém případě bych doporučoval si zvolit verzi této klávesnice s tlačítky Cherry MX Red a co se týče zbývající verze Brown bez "plovoucí" části tlačítka", někomu možná mohou vyhovovat, ale osobně těmto hybridům moc nefandím.

Jak je to NKRO, které nám má zde i na rozhraní USB (systém nám klávesnici správně zařadil mezi HID) umožnit zaznamenání stisku libovolného počtu kláves najednou? To si můžete sami vyzkoušet třeba ve webové utilitě Microsoftu nebo prostě v textovém editoru. V tom stiskněte a držte jednu klávesu, pak druhou třetí a na řádce by se měl začít opakovaně vypisovat poslední stisknutý znak, i když přitom najednou držíte třeba 9 kláves. Tak by to mělo fungovat i zde, neboť specifikace slibují plný key rollover, čili NKRO. Ve skutečnosti to je ale ve výchozím stavu "jen" 6KRO, čili schopnost zaznamenat maximálně 6 najednou stisknutých kláves. Až na dotaz výrobci jsme se dozvěděli, jak NKRO aktivovat, protože manuál ani web výrobce v době testování vůbec neuvádí, že pro zapnutí NKRO je nutné stisknout kombinaci Fn + Del, po čemž probliknou LED nad numerickým blokem (zpět na 6KRO se přepnete pomocí Fn + Insert). Škoda že na tuto funkci neupozorňuje ani klávesa Delete, na niž by se třeba označení NKRO snadno vešlo (popř. Insert a 6KRO).

Co se týče nabíjecího USB konektoru, pak zde máme vyzkoušeno, že ten bohužel opravdu dokáže poskytnout pouze energii a ne připojení k počítači, což pokládám za zbytečně promrhaný potenciál.



- klikněte pro zvětšení -

Nakonec tu máme podsvícení s 5 úrovněmi intenzity (respektive 4 + vypnuto) a 6 režimy. Jsou to následující:
  1. plné podsvícení všech kláves
  2. pulzování (breathing) všech kláves
  3. reakce na stisknutou klávesu, která krátce poté pohasne
  4. exploze, čili vlna šířící se od každé stisknuté klávesy
  5. mexická vlna neustále probíhající zleva doprava
  6. uživatelský režim

V uživatelském režimu máme možnost si zvolit libovolné jednotlivé klávesy, které budou svítit, přičemž ve výchozím stavu to jsou ASWD, 1234, levý Control a mezerník. Stačí si pro to zapnout tento režim a pak stisknout kombinaci Fn + pravý Control, dokud všechny klávesy nepohasnou. Pak si už jen stiskem rozsvítíme ty, které chceme a volbu potvrdíme zase kombinací Fn + pravý Ctrl.


Pokud obrázek vydá za tisíc slov, pak pro video to platí tisícinásobně. Připravili jsme si tedy krátkou ukázku toho, jak funguje na této klávesnici podsvícení.



Závěr


HyperX Alloy FPS od Kingstonu je vcelku jednoduchá mechanická klávesnice s červeným podsvícením, která vyniká v několika ohledech. Je plnohodnotná, ale prostorově úsporná. Díky provedení se bude snadno čistit a díky kovovému tělu je také pevná a odolná. Alespoň zatím bohužel není na výběr česká verze a jinak máme na výběr mezi modely s tlačítky Cherry MX Blue (testovaný), Brown a Red.


- klikněte pro zvětšení -

Dále tu máme červené podsvícení kláves, které musí reflektovat pozici LED v horní části, čili i popisky jsou nahoře. Některé jsou tak až příliš malé nebo ne vhodně rozvržené, ale to bych nepokládal za zásadní problém. Kingston zde nabízí kromě obvyklých speciálních funkcí pro ovládání multimédií a nastavení zvuku pomocí klávesových zkratek už jen herní režim, který pouze deaktivuje jednu zbývající klávesu Windows. Vedle toho nám slibuje dotazovací frekvenci 1000 Hz i NKRO. Dotazovací frekvence dle Passmarku odpovídá a pak jsme zjistili, že ve výchozím nastavení klávesnice pracuje v režimu 6KRO, neboť dokáže zaznamenat pouze 6 najednou stisknutých kláves. Režim NKRO si musíme sami zapnout kombinací Fn + Del.

Ve výbavě tu máme také dodatečný USB konektor, který využívá posílené napájení díky dvěma USB konektorům, jež připojíme k počítači. V takovém případě ale bývá zvykem, že jde o tzv. pass-through, čili průchozí USB pro připojení třeba myši nebo flash disku. Zde ale tento konektor slouží pouze k nabíjení, jinak skrz něj žádné zařízení připojit nelze.

V ostatních ohledech jde o běžnou mechanickou klávesnici v ceně cca 2.800 Kč s DPH.


Plusy


+ Kvalitní provedení, kovové tělo
+ Prostorově úsporná
+ Podsvícení s různými režimy a uživatelským nastavením
+ NKRO (je nutné aktivovat stisknutím Fn + Del)


Minusy


- Výstupní USB konektor pouze pro nabíjení
- Provedení některých popisků
 
 
Za zapůjčení klávesnice HyperX Alloy FPS děkujeme Kingstonu.

 
 
Cena v době testování: cca 2 800 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte klávesnici HyperX Alloy FPS?
V anketě šlo hlasovat od 13.2.2017 do 1.2.2018. Počet hlasujících: 2
Výborná100 %
Průměrná0 %
Špatná0 %
reklama