reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hyundai L91D - střední třída 19" LCD

6.3.2006, Pavel Kovač, recenze
Hyundai L91D - střední třída 19" LCD
Značka monitorů Hyundai vždy poskytovala slušné monitory za velmi příznivou cenu. Doba je však jiná a tlak konkurence je obrovský. Dokáže udržet krok? Dnes recenzovaný model má velikost 19" a je obdařen technologií TN+Film.
Kapitoly článku:

První pohled



Jakmile vybalíte monitor z krabice, zjistíte, že designem do světa díru neudělá, ale na druhou stranu je to taková zlatá (v tomto případě vlastně stříbrná) střední cesta. Právě stříbrný rámeček s ostrými hranami budí celkem příjemný dojem. Také tloušťka rámečku je dost malá: 18mm je opravdu slušné. Navíc v kombinaci s ostrými hranami je monitor vhodný pro multimonitorové pracoviště.


Základní pohled na monitor (Pro zvětšení klikněte)

Co se týče polohování monitoru, tak to je na velmi slušné úrovni. Zdvih je celých 6cm a náklon -5° až 20°. Navíc je monitor obdařen funkcí pivot, takže prohlížení dokumentů je opravdu pohodlné. Tenký rámeček, který je navíc na všech stranách stejně široký, pivot umocňuje. V tomto ohledu je monitor tedy opravdu na výši a myslím, že jen málokdo si bude na něco stěžovat.


Náklon monitoru (Pro zvětšení klikněte)



Zdvih monitoru (Pro zvětšení klikněte)

Pohled z levé strany prozrazuje i hloubku monitoru, která je příjemně malá (zdroj je integrován do monitoru). Otočit panel je velmi jednoduché, avšak krajní polohy jsou poněkud nepřesné. Monitor lze totiž lehce přetočit, a tak si musíte svislost resp. vodorovnost hlídat sami.


Pohled zepředu (Pro zvětšení klikněte)

Co se dá vypozorovat z čelního pohledu? Snad jen to, že rohy jsou pěkně ostré a tlačítka jsou zespodu panelu. Díky tomu není design rušen ani při otočení monitoru na výšku.


Funkce pivot (Pro zvětšení klikněte)


Tlačítka na spodní hraně monitoru (Pro zvětšení klikněte)

Tlačítka jsou mikrospínačová, ale pro jejich stisk je nutné vyvinout celkem značnou sílu. Může se vám tak klidně stát, že při ovládání monitoru jej lehce nadzvednete. Nejde však o žádnou tragédii, protože monitor lze ovládat skrz přiložený software.


Konektory (Pro zvětšení klikněte)

Jako obrazové vstupy zde slouží klasické D-SUB a DVI, dále je zde vstup pro integrované reproduktory a výstup pro sluchátka (obojí je v provedení 3,5mm jack). Jedinou zvláštností je atypický konektor pro napájení. Musíte se tak spoléhat na originální příslušenství (i když věřím, že i tento kabel lze sehnat).

Dodávané příslušenství:
  • D-Sub kabel
  • DVI kabel
  • Audio kabel
  • Napájecí kabel
  • Instalační příručka
  • CD s obslužným softwarem a drivery pro monitor

Vlastnost
Hodnota
Uhlopříčka
19" (5:4)
Ideální odezva
12 ms
Jas
250cd/m^2
Kontrast
600:1
Výrobní technologie
TN
Pozorovací úhly (horizontální/vertikální)
160°/150°
Počet barev
16,2mil (6-bit)
Rozteč bodů
0,294mm
Nativní rozlišení
1280 x 1024
Vestavěné reproduktory
ANO
USB HUB
NE
Vstupy
DVI, D-SUB, Audio
Výstup pro sluchátka
ANO
Možnost montáže na stěnu
ANO (VESA 75 mm)
Hmotnost
5,6 kg
Norma TCO
TCO`03
Pivot
ANO
Speciální vlastnosti
Softwarové ovládání nastavení monitoru
Orientační cena: 8 138,- Kč bez DPH (Czechcomputer)


Cenový přehled





Z cenového přehledu je patrné, že panel patří do střední třídy TN+Film panelů. Cena je velmi příznivá, a tak si jej může dovolit i méně majetný člověk. V tomto cenovém přehledu ovšem samozřejmě nejsou všechny 19" LCD monitory, a tak pokud hledáte lepší srovnání, odkáži vás na naše pravidelné cenové zpravodajství.
reklama