reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iAudio M3 - dokonalý MP3 přehrávač

19.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
iAudio M3 - dokonalý MP3 přehrávač
Opět zabočujeme do hudební oblasti a tentokrát do království MP3 přehrávačů. Do ruky se nám totiž dostal přehrávač Cowon iAudio M3, který má snad všechny vlastnosti, které si můžeme přát - kapacita 40GB, podpora formátů MP3, ASF, OGG, integrované FM rádio...
Začínáme - nabití a nový firmware

A jsme konečně u klíčové kapitoly, čili co všechno nám nabízí iAudio M3 při praktickém používání. Ovládání a vůbec používání je velmi intuitivní a k manuálu jsem sahal jen sporadicky. Jako první věc bylo nutné přístroj nabít, což trvalo přibližně dvě hodiny. To je poměrně rozumná doba, pokud jste doma, je to vyloženě na počkání. Přehrávač se také nabíjí, když je připojen k USB portu, ale ten poskytuje jen 100 mA (adaptér pak 500 mA).

Velmi mě potěšilo, že po připojení přehrávače k USB portu počítače se přístroj chová jako Mass Storage Device. Znamená to, že pokud máte Windows XP, pracuje se s iAudio M3 jako s klasickou diskovou jednotkou, což znamená, že ho můžete použít i jako externí disk. To je vlastnost, pro kterou bych ocenil 40GB verzi, přeci jen je to velká kapacita.


Obr. 19 - Přehrávač je jako klasická disková jednotka

Dále jsem upgradoval firmware na verzi 1.20 (původní byla 1.10), což je velmi snadná záležitost. Stačí stáhnout daný .bin soubor ze stránek iAudio, nakopírovat ho do adresáře /FIRMWARE/ a připojit přístroj k nabíječce (jistota proti vybití baterie).


Obr. 20 - Informace o verzi firmware a volném místě


Základní funkce

Pomocí tlačítka Mode můžete přepínat mezi čtyřmi základními funkcemi - digitální audio, FM rádio, diktafon a Line In záznam. Jejich účel je jasný, jen dodám, že Line In slouží k nahrávání externího zdroje pomocí audio kabelu (2x 3,5mm jack, přiložen v balení).


Obr. 21-23 - Přepínání mezi funkcemi

Přehrávání digitálního audia je klíčovou funkcí. Pomocí pokud máte v přehrávači nahrané MP3 v adresářové struktuře, kombinací obou jogů velmi snadno listujete mezi soubory a máte široké možnosti pro přehrávání. Můžete si vybrat konkrétní skladbu nebo např. zadat celý adresář (ať už jde o album nebo celou kapelu). Navíc máte k dispozici adresář PLAYLIST, do kterého lze nahrávat playlisty ve formátu .m3u (např. Winamp) a následně je používat.

Dostupný je i D-PLAYLIST, což je playlist dynamický. Stručně řečeno to znamená, že můžete jednotlivé skladby nebo adresáře přidávat do playlistu, následně je pak i odmazávat a libovolně s nimi manipulovat. iAudio M3 podporuje nejen formát MP3, ale i WMA, ASF, OGG a WAV. Hlavně podpora OGG je skvělým krokem vpřed. Jsou podporovány všechny bitrate daných formátů včetně VBR.


Obr. 24-26 - Přehrávání MP3 a listování ve struktuře

Při přehrávání vidíte na displeji prakticky vše, co je potřeba. U symbolu disku to je název kapely a alba vyčtené z tagu, o řádek níže pak buď název souboru nebo jméno MP3 (také podle tagu). Dále vidíte, kolik je odehráno (i graficky), na horní liště počet souborů ve frontě, použití Hold na ovladači/přístroji, zapnutý mód přehrávání a stav baterky. Spodní lišta pak ukazuje bitrate, zapnuté ekvalizéry apod.

Velmi praktické je, že přehrávač obsahuje 12-minutovou vyrovnávací paměť, do které nahraje vždy přibližně tři skladby. Disk akorát chvilku zaštrachá, načte skladby a opět zaparkuje hlavičky a vypne se. To vede nejen k antišokové ochraně, ale i k úspoře baterie. Hlasitost lze regulovat v rozmezí 0-40, což je velmi dostatečné (v hlučném prostředí stačí i 20).

Další z funkcí je FM rádio, které za přehráváním MP3 vůbec nezaostává. K dispozici je digitální ladění s automatickým vyhledáváním stanic a celých 24 pozic pro uložení vámi vybraných frekvencí. Jen mi zde trochu chyběla možnost si doplnit názvy stanic (třeba přes software). Z rádia lze také nahrávat a zvuk je dokonce přímo enkódován do MP3 v určeném bitrate (od 64 do 320kbps). Maximální velikost souboru je 512MB, což odpovídá 218 minutám ve 320kbps.

Anténu tvoří signálový kabel k přístroji a kabel od sluchátek, takže se signálem je to někdy dost nahnuté. Samozřejmě se nejedná o ideální příjem, ale k běžnému přehrávání stačí. Jednu poznámku bych měl k nahrávání rádia, které způsobuje slabé ruchy v signálu.


Obr. 27, 28 - FM rádio

Po rádiu se při přepínání módů dostanete k diktafonu. Nahrává se pomocí mikrofonu umístěného na těle přístroje, a to v bitrate od 32 do 128kbps. Omezení 512MB záznamu zde znamená 546 minut při maximálním bitrate, což je více než dostatečné. Nevýhodou je, že kvalita zvuku je nejlepší tak do půl metru od mikrofonu, pak už výrazně klesá.


Obr. 29-31 - Diktafon a Line In záznam

Zde máte ještě ke stažení tři testovací nahrávky, první dvě jsou z rádia a třetí ukazuje kvalitu mikrofonového vstupu:
radio1.mp3radio2.mp3diktafon.mp3
reklama