reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iAudio M3 - dokonalý MP3 přehrávač

19.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
iAudio M3 - dokonalý MP3 přehrávač
Opět zabočujeme do hudební oblasti a tentokrát do království MP3 přehrávačů. Do ruky se nám totiž dostal přehrávač Cowon iAudio M3, který má snad všechny vlastnosti, které si můžeme přát - kapacita 40GB, podpora formátů MP3, ASF, OGG, integrované FM rádio...
Pokročilé funkce

Menu s nastavením je plné vychytávek, které se opravdu dají plně ocenit. V sekci JetEffect si můžete nastavit pětistupňový ekvalizér, který obsahuj předvolby Rock, Jazz, Classic, Pop, Vocal a ponechává jednu možnost na uživateli. Možnosti BBE a Mach3Bass posilují výšky, resp. basy, což se u malých sluchátek velmi hodí. Zajímavou možností je MP Enhance, která "doplňuje údaje ztrátové komprese MP3" a skutečný výsledek je velmi dobrý.


Obr. 32-34 - Možnosti nastavení ekvalizéru

V Playmode si můžete vybrat možnosti Repeat a Shuffle (opakování nebo náhodné přehrávání skladeb). Menu Display nabízí možnost zobrazení textu písně (pokud je uložena v ID3V2 tagu), nastavení zobrazování názvu skladby, dobu podsvícení displeje (Off, 1s, 2s, 4s, 8s, Always). Dále si můžete nastavit, po jak dlouhé nečinnosti se přístroj uspí/vypne, jestli má po spuštění pokračovat v přehrávání apod.


Obr. 35-37 - Další možnosti menu

V menu Recording se nastavují bitrate, ve kterých se enkóduje rádio, diktafon a Line-In a také hlasitost mikrofonu a Line In vstupu. Celkově mi v menu prakticky nic nechybělo. Jedinou nevýhodou nahrávání je, že rádio nelze nahrávat ve stereo, i když příjem je evidentně dobrý.

Výdrž baterie

Posledním klíčovým bodem je výdrž baterie. Při intenzivním používání (vlastně testování :-) kolem 3-4 hodin denně vydržela baterka tak dva až tři dny. V tom je ale zahrnuto velmi časté podsvícení displeje, nahrávání diktafonu a rádia, časté listování ve skladbách apod. Reálná výdrž se pohybuje kolem 8-12 hodin, což není špatné. U verze M3L, kde je udávána výdrž 35 hodin, bych tipoval cca 25-30 hodin provozu, což je velmi dobré. Doba nabíjení se pohybuje kolem 2-3 hodin.

Závěr

V nadpisu jsem uvedl, že Cowon iAudio M3 je dokonalý MP3 přehrávač, je to tak? Musím říct, že v podstatě ano. Jeho hlavní předností je velikost a nízká hmotnost, to vše skryté v kvalitní hliníkové konstrukci. Dálkový ovladač se připojuje přes kabel a obsahuje na rozdíl od těla přístroje displej s velmi slušným rozlišením a 4 odstíny šedi. Pevný disk Toshiba se ukázal jako kvalitní a poměrně rychlý kousek, ačkoliv na Hitachi stále nemá.


Obr. 38 - iAudio M3 v kolébce

Co se týče funkcí, má snad vše, co si dokážete představit - přehrávání MP3, WMA, OGG atd., FM rádio, diktafon, z pokročilých pak jmenujme nahrávání a přímé enkódování do MP3, podrobný ekvalizér apod. To vše se chová jako externí pevný disk, který lze používat ke standardnímu přenášení souborů. Výdrž se pohybuje kolem 8-12 hodin, což stačí na pár dní přehrávání.

Cena přístroje není vzhledem k jeho vlastnostem vůbec vysoká. iAudio M3 20GB lze sehnat kolem 10 500 Kč vč. DPH, 40GB a M3L verzi pak kolem 12 - 13 tisíc Kč vč. DPH. Všechny modely jsou k dostání ve stříbrné a v kovově hnědé, volitelné příslušenství zahrnuje kolébku pro nabíjení a ostatní vstupy.

Díky všem těmto zmíněným vlastnostem jsem se rozhodli udělit MP3 přehrávači Cowon iAudio M3 ocenění Trefa Světa hardware:



Cena (20GB): 11 290 Kč vč. DPH
Cena (40GB): 13 000 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky

Za zapůjčení MP3 přehrávače Cowon iAudio M3 děkujeme týmu Emgeton od společnosti Bell Technology
reklama