reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ICY BOX NAS1000 – síťové úložiště

15.6.2006, Jan Vítek, recenze
ICY BOX NAS1000 – síťové úložiště
Na trhu jsou externí boxy, jež lze připojit k lokální síti a přistupovat k nim odkudkoli. Každý ale nestojí o takový finální produkt a chce si alespoň zvolit pevný disk, přičemž takových výrobků není mnoho. Dnes si předvedeme jeden takový od Raidsonicu.
Kapitoly článku:
Zhodnocení boxu Raidsonic ICY BOX IB-NAS1000-B bych vzal ze dvou úhlů. Nejprve to je fyzické zpracování boxu, jež mě příliš nenadchlo. Je totiž velice jednoduchý, což je na jednu stranu kvůli instalaci disku dobře, ale také relativně chatrný, zvláště kvůli plastovým sloupkům, které by měly být spíše právě to nejpevnější z celé konstrukce. Také boční a přední perforované panely nejsou zrovna pevné, protože se velmi snadno prohnou. Disk je naštěstí uložen v pevném trayi a k jeho chlazení napomáhá fakt, že se opírá o víko boxu. Spodní část ale k chlazení také trochu napomáhá, protože tray je k ní přichycen přes čtyři silné sloupky. Poté jsou zde již jen minority v podobě předních diod, které na svém místě také nedrží pevně a také izolepou přilepená kabeláž. To ovšem funkčnosti těžko uškodí, ale také rozhodně nic nepřidá k dobrému pocitu z koupě. Celkově se tedy o fyzickém zpracování nedá říci, že by bylo odolné a to je u výrobku této cenové kategorie škoda.



Ostatní vlastnosti boxu, jako sdílení disků přes služby Samba, FTP a NFS, jsou dotažené do konce a využity jsou i přednosti linuxovského souborového systému ext3, stejně jako přímá podpora operačních systémů Unix/Linux přes NFS. Tahle vlastnost totiž u dnešních externích disků s Ethernetovým rozhraním rozhodně není standardem a tento výrobek se tak s využitelností posunuje dále. Výborné jsou možnosti nastavení jednotlivých účtů, jejich sdružování do skupin a přiřazování kvót či limitů. Třešničkou na dortu je možnost zálohovat nastavení, což se může vzhledem k takovým možnostem, jaké box má, velmi hodit. Nepřesvědčivé fyzické zpracování je tímto tedy více než vyváženo.

Zbývá se podívat na poslední aspekt, čili cenu. Ethernet boxy od firem vyrábějících pevné disky (Western Digital, Maxtor, apod.) se dodávají už s pevnými disky, takže takový box s 250GB diskem nás přijde na cca 6000Kč s DPH. NAS1000 koupíme za cenu mírně převyšující 4000Kč, takže nám zbydou asi 2000Kč na pevný disk. A za cca 2300Kč si již takový 250GB disk pořídíme. Jenže tu máme navíc svobodu výběru, nehledě na možnost využití PATA disku, který již doma máme. Také nesmíme zapomenout na výhody samotného boxu, jimž se vlastnosti zmíněných 'hotových' Ethernet disků nemůžou rovnat. V konečném součtu tu tedy máme velice zajímavý výrobek, využitelný spíše v malých podnicích, než běžných domácnostech, kde jeho přednosti nejspíš využity nebudou.

Za poměr cena/výkon a nabízené funkce jsem se rozhodl udělit výrobku naše ocenění:





Snadná a rychlá instalace
Horší technické zpracování
Možnosti nastavení
Ikona Odkaz na databázi
Samba (Win), FTP, NFS servery
Ikona Odkaz na databázi
Kvóty pro účty/skupiny (pouze ext3)
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 4168,- Kč s DPH


Za zapůjčení boxu Raidsonic ICY BOX IB-NAS1000-B děkujeme firmě Bostar



reklama