reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IdeaPad U300s: ultrabook od Lenova

21.3.2012, Jan Vítek, recenze
IdeaPad U300s: ultrabook od Lenova
Od společnosti Lenovo jsme dostali na otestování notebook IdeaPad U300s, jenž se řadí do třídy Ultrabook. Očekávejme tedy velmi tenký počítač založený na platformě Intel, jenž by neměl výrazně zaostávat ve výkonu ani ve výdrži na baterie.

LCD displej


Výrobce nám poskytne 13,3" displej s lesklou maskou a plynulým ovládáním jasu. Jeho rozlišení je dle očekávání 1366 x 768 (poměr stran 16:9) a u takového úhlopříčky s ním ještě můžeme být spokojeni. Ovšem stále populárnější tablety dnes nabízejí stále vyšší rozlišení (příkladem budiž iPad 3 a jeho Retina display), u nichž navíc už vůbec nejsou výjimkou podstatně kvalitnější technologie, než je TN. Ta je bohužel u notebooků stále dominantní, a to velmi mírně řečeno, takže se nemůžeme divit, že ji nabídne i dnes testovaný IdeaPad U300s.




- pohled zpříma -


Kvalita zobrazení je tedy úměrná použité technologii. Barvy tedy vypadají slušně jen z přímého pohledu a také si nelze nevšimnout, že i přes malou úhlopříčku byl až příliš na jednolitých plochách vidět rastr.




- pohled z boku - foceno stejným časem jako pohled zpříma -


Bílá barva je díky LED podsvícení živá a jasná, ostatní také nevypadají špatně, ale pokud se jen trochu vychýlíte z ideálního pozorovacího úhlu, ihned se pokazí a začnou tmavnout, či naopak světlat a hlavně se ztrácet.




- pohled zespoda -


Ultrabooky tedy dozajista znamenají pokrok v celkovém zpracování, ovšem to se bohužel nedotklo jejich displejů. Snad se dočkáme u další generace.


Webkamera


O obsluhu webkamery se u tohoto notebooku stará software od firmy Cyberlink, a to YouCam 3, který je propracovaný a nabízí řadu funkcí, jako je třeba možnost využít webkameru pro dohled, přidávat do obrazu efekty, nebo do něj rovnou kreslit. A samozřejmě je také možné zachytávat statické obrázky nebo rovnou videa.





V přítmí má tato webkamera obraz, v němž se snaží zachovat barvy, ale výsledkem je silný šum, a přesto se nedočkáme rychlé obnovovací frekvence. Pro kvalitní obraz bude tedy nutné zajistit dostatek světla.





To se ostatně potvrdí i při nasnímání venkovní scény, kde bylo světla dost a obraz byl přesto tmavý. Alespoň že jeho obnovovací frekvence už byla slušná.


Zvukový systém


O zvukovou produkci se postarají dva reproduktory, u nichž Lenovo udává výkon 1 W, ale není jasné, zda tím myslí oba dohromady, nebo jednotlivě. Na pohled také není možné zjistit, kde se tyto reproduktory fyzicky nacházejí.

Nezbývá tedy než si je poslechnout a dle toho určit, že jsou umístěny někde po stranách pod klávesnicí a především že jejich zvuk je překvapivě silný a není ani špatný. Výšky jsou sice až moc zkreslené a umělé, ovšem to trošku napraví středy a dokonce se objeví i náznaky basů. Od tak tenkého a malého notebooku tedy ani nemůžeme chtít více, než co nám předvádí, takže osobně hodnotím zvuk jeho reproduktorů velmi pozitivně.


Ergonomie


Určení tohoto počítače je celkem jasné, stejně jako celé třídy ultrabooků. Slovo ultra bezpochyby má znamenat především ultramobilní, však také jak jinak nazvat počítač tlustý jen centimetr a půl a těžký kilogram a půl i s napájecím adaptérem. U takového počítače tedy nemůžeme negativně hodnotit to, že nemá své boky posety porty, sloty, konektory a mechanikami. Spoléhat budeme především na bezdrátová rozhraní a v případě toho datového je to dokonce nutnost, neboť tu je pouze Wi-Fi a ne klasický Ethernet, což může být leckde nevýhodou. Nicméně kdo jej bude potřebovat, může si klidně pořídit i ethernetový adaptér do USB, stejně jako řadu dalších jiných.

U IdeaPad U300s bych však určitě ocenil možnost většího rozevření displeje než je běžných 135°, což by se na cestách mohlo hodit. Na levé i pravé straně jsou jinak porty odsunuty až dozadu, takže nás koukající kabely nebudou omezovat v pohybu s myší. A dobré také je, že ultrabook nemá ve spodní části (ani nikde jinde) otvory pro nabírání čerstvého vzduchu pro účely chlazení, takže musíme myslet pouze na to, abychom neucpali výdech.

Ke klávesnici nemám připomínek, protože má klasické rozložení, i když je již typu Chiclet a také má pevný podklad. Touchpad si zaslouží pochválit za své rozměry (105 x 70 mm), multidotykovou funkčnost a na dotyk příjemný povrch, ale zvyknout si budete muset na to, že tlačítka jsou přímo jeho součástí. Jejich povrch je tedy také dotykový, což může hlavně zpočátku být trochu nepříjemné.
reklama