reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IdeaPad U300s: ultrabook od Lenova

21.3.2012, Jan Vítek, recenze
IdeaPad U300s: ultrabook od Lenova
Od společnosti Lenovo jsme dostali na otestování notebook IdeaPad U300s, jenž se řadí do třídy Ultrabook. Očekávejme tedy velmi tenký počítač založený na platformě Intel, jenž by neměl výrazně zaostávat ve výkonu ani ve výdrži na baterie.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí notebooku a také jeho hlučnost. V klidovém provozu je tento notebook velmi tichý, takže jeho ventilátor není slyšet a nemá ani žádné výkyvy, kdy se najednou začne točit vyšší rychlostí. Ovšem i když zkusíme počítač zatížit, jeho hlučnost výrazně nevzroste. Dá se jen říci, že v zátěži je ventilátor slyšet, ale vůbec neruší, jen si tak tiše šumí, takže v tomto ohledu je na tom Lenovo U300s velmi dobře. Otázkou ale je, zda se chlazení bude zanášet prachem, respektive je otázkou to, jak rychle. Ovšem vzhledem k absenci otvorů pro nabírání vzduchu lze odhadnout, že to brzo nebude. Nicméně i tak by se hodilo, kdyby uživatel mohl ultrabook snadno otevřít, aby měl možnost jej vyčistit.

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95, 3DMark Vantage a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento notebook nešetřili, protože tehdy procesor a GPU vytížil 3DMark a o zbylý dostupný výkon procesoru se postaral Prime95. Grafický čip je zde ale součástí procesoru a měřit teplotu SSD nemá smysl, takže se podíváme pouze na teploty procesoru v klidu a v zátěži. Ta maximální není ani při nejvyšším zatížení nijak vysoká a nepřesáhne 60 °C, což je v kombinaci s tichým chlazením příjemné zjištění.


Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
25 °C
58 °C


Podívejme se nyní tedy na dva obrázky znázorňující povrchové teploty v klidu (modře) a v zátěži (červeně). Ty byly měřeny jednak na displeji, klávesnici (levé a pravé straně), vedle touchpadu v místech pro položení zápěstí, u výdechu chlazení...




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


...a nakonec na spodní straně notebooku. U tohoto notebooku by mohl být trošku nepříjemné rozehřáté kovové šasi ve spodní části. Tato část má také díky použitému materiálu nalevo i napravo velmi podobné teploty, čemuž se nemůžeme divit a osobně bych také odhadoval, že je využita pro chlazení vnitřních komponent.




Modrá = v klidu, červená = při zátěži


Spotřeba a výdrž na baterie


Nakonec se zaměříme na to, kolik si notebook při různém zatížení vezme šťávy a také jak dlouho nám vydrží na 4článkovou baterii typu Li-Pol, která má dle specifikací kapacitu 56 Wh. To je na tak malý stroj velmi slušná hodnota, která mu jistě v kombinaci z nízkonapěťovým procesorem zajistí nadprůměrnou výdrž na baterie. Dle Lenova to má být až 8 hodin, což by znamenalo, že bychom tím mohli pokrýt celý pracovní den, ovšem také to znamená, že počítač nesmí být zatížen. To je jasné, neboť jeho spotřeba by vzhledem ke kapacitě baterie musela pak být v průměru 7 W.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Výdrž
7:25
2:10
Spotřeba
8 W
28 W


Spotřeba je ve skutečnosti v klidovém režimu kolem 8 W, tedy alespoň podle měřáku Voltcraft Energy Check 3000. Ultrabook pak dokázal se zapnutým Wi-Fi vydržet téměř sedm a půl hodiny, ovšem v průběhu toho nic nedělal. V zátěži si pak vzal až téměř 30 W a vydržel něco přes dvě hodiny, takže je zřejmé, že reálná výdrž při běžném užívání bude někde mezi tím.





reklama