reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IdeaPad U300s: ultrabook od Lenova

21.3.2012, Jan Vítek, recenze
IdeaPad U300s: ultrabook od Lenova
Od společnosti Lenovo jsme dostali na otestování notebook IdeaPad U300s, jenž se řadí do třídy Ultrabook. Očekávejme tedy velmi tenký počítač založený na platformě Intel, jenž by neměl výrazně zaostávat ve výkonu ani ve výdrži na baterie.
Dnes jsme si vyzkoušeli ultrabook Lenovo IdeaPad U300s založený na nízkonapěťovém procesoru Core i5 generace Sandy Bridge, který doprovází 4 GB RAM, integrovaný grafický čip a 128 GB SSD. Počítač je zpracován převážně z hliníku, přičemž je zřejmé, že se Lenovo inspirovalo u firmy Apple a jejích MacBook Pro, od nichž si půjčilo hliníkové šasi v jednom kusu (tím máme na mysli základnu), zpracování LED kontrolek i skleněného touchpadu. Osobně se mi provedení tohoto ultrabooku velmi zamlouvalo, ale v našem případě tu byla chyba na kráse, a sice displej, jenž na své pravé straně nedržel pořádně pohromadě. Nicméně to se dá považovat jen za vadu konkrétního kusu.




- klikněte pro zvětšení -


IdeaPad U300s je jinak velmi tenký a lehký stroj, jenž je bohužel stále vybaven nudným displejem TN s rozlišením 1366 x 768, přičemž takový počítač by si už zasloužil něco lepšího, co ve světě tabletů není problémem. Zvuk je až překvapivě silný a prokreslený, webkamera zase slabší, s klávesnicí se pracuje dobře a vícedotykový touchpad má největší výhodu ve svých rozměrech. Uživatel zvyklý na klasické touchpady si ale bude muset zvyknout na to, že tlačítka jsou umístěna přímo pod dotykovou plochou, respektive v jejích rozích.

Zklamáním, které je ale víceméně očekávané, je vybavenost I/O porty. Dostaneme totiž jen dva USB (2.0 a 3.0), HDMI, jeden zvukový konektor a tím to hasne, když nepočítám bezdrátová rozhraní. Osobně bych ocenil ještě alespoň jeden USB a čtečku karet. Výchozí tapeta v OS Windows 7 nás ale informuje o možnosti přikoupení různých adaptérů pro USB, a to včetně Ethernetového, přičemž nás ale samozřejmě nikdo nenutí sáhnout zrovna po nabídce Lenova.

Výkon tohoto počítače je pro dané účely (kancelář, internet, multimédia) dostatečný a patřičný šmrnc mu dodá 128GB SSD, i když to ve svém světě nepatří mezi špičku. Silně nadprůměrná je ale výdrž na baterie, a to díky kombinaci 56Wh baterie a nízké spotřeby. Třída ultrabooků tedy rozhodně má něco do sebe a my se můžeme jen těšit na to, co předvedou nové modely s procesory Ivy Bridge.


Kovové, tenké a lehké šasi
Omezená výbava co se týče rozhraní
Dobrý výkon i výdrž na baterie
Displej je stále typu TN
Nízká spotřeba i hlučnost
Slabší webkamera
Rychlé SSD v porovnání s HDD
Ikona Odkaz na databázi
Dobrý zvuk
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 21 000 Kč s DPH, záruka 2 roky


Za zapůjčení notebooku IdeaPad U300s děkujeme firmě Lenovo


reklama