reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama ProLite XB2780HSU: stvořen pro filmy

8.11.2012, Pavel Kovač, recenze
iiyama ProLite XB2780HSU: stvořen pro filmy
Dnes se na trhu vyskytuje valná většina monitorů s technologií IPS. Pro filmy se však hodí daleko více technologie VA. A právě taková je dnes recenzovaná iiyama ProLite XB2780HSU. Uvidíme, jak si poradí s našimi náročnými testy.

iiyama ProLite XB2780HSU: celkové hodnocení


iiyama zamířila do oblasti velkých monitorů stvořených pro filmy. Do 27" namontovala A-MVA panel s rozlišením 1920×1080. Pro běžnou práci by sice slušelo monitoru 2560×1440 (nebo ještě lépe 2560×1600), ale pro filmy to je vlastně úplně jedno. Navíc technologie A-MVA poskytuje perfektní kontrast a docela slušné pozorovací úhly. Také konstrukce monitoru je velmi dobrá a nikde nic nevrže. Docela zajímavý je fakt, že noha k monitoru je vlastně od nějakého OEM výrobce, protože na vlas stejnou najdete například u monitoru Asus VG278H, resp. Asus VG278HE. Navíc poskytuje pouze pivot, na kterém Asus šetřil.

Dalším pozitivem u tohoto monitoru je absence průsvitů a docela slušné podsvícení jako celek. V dnešní době levných e-IPS panelů jde o velmi příjemnou vzpruhu.

Tím bohužel veškeré dobré vlastnosti končí. Jako prvního negativa si všimnete nedostatečně dobře označených tlačítek. Ani za světla nemáte ponětí, kde se jaké tlačítko nachází. Na to si samozřejmě časem zvyknete, ale nováček tápe. Dále si všimnete pomalejší odezvy ve tmavých odstínech. Pokud se tedy rádi díváte na horory, tak se raději poohlédněte jinde. Pokud však holdujete klasickým filmům, tak dostanete perfektně kontrastní a docela slušný obraz.

V barevném podání je monitor bohužel lehce podprůměrný. Je to dáno hlavně celkově posunutým gamutem vůči sRGB. Právě gamut je u monitoru asi největší problém a bez kalibrace si toho moc neužijete. Také má trošku problém s teplotou barev po ploše monitoru. I okem vidíte rozdíl mezi pravým horním a levým dolním rohem.


BenQ GW2750HM - základní pohled


Pokud se však podíváme na procentuální hodnocení, tak monitor není až tak špatný. Odezva se i přes vysoké hodnoty v tmavých tónech vyšplhala až ke 40 %. Je to dáno tím, že ve světlejších odstínech je už velmi dobrá a hlavně neobsahuje žádný překmit! Velmi dobrá je také ergonomie, která poskytuje funkci pivot a docela slušný náklon. Co víc si přát, že? Pozorovací úhly jsou zcela standardní v rámci technologie A-MVA a je zkrátka o něco horší než u dnešních IPS. Na druhou stranu netrpí efektem IPS glow, a tak je jen na vás, co upřednostňujete.


BenQ GW2750HM - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Sledování filmů.
2) Jako náhrada za menší televizi k multimediálním centrům a k herní konzoli

Vzhledem k velikosti a rozlišení je monitor vhodný hlavně pro multimediální obsah. Na běžnou práci má totiž hodně hrubé rozlišení. Díky vysokému kontrastu a absenci průsvitů je tedy vhodný hlavně na filmy a na hraní her. U her si však dejte pozor na odezvu.

 

Plusy


+ Vysoký kontrast
+ Absence průsvitů
+ Dobrá ergonomie (má i pivot)
+ Vysoký kontrast
+ Regulace OverDrive
 
 

Minusy


- Nepřesný sRGB gamut
- Pomalá odezva v tmavých tónech
- Barevné podání by mohlo být lepší
- Oproti IPS jsou pozorovací úhly v barvách lehce horší
 
 
Cena v době testování: cca 8.000 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru ProLite XB2780HSU děkujeme iiyama.
Jak hodnotíte montor iiyama ProLite XB2780HSU?
V anketě šlo hlasovat od 8.11.2012 do 31.10.2013. Počet hlasujících: 11
Výborný27 %
Průměrný64 %
Špatný9 %
reklama