reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama T2233MSC: první vlaštovka s multidotyky

16.4.2012, Pavel Kovač, recenze
iiyama T2233MSC: první vlaštovka s multidotyky
iiyama vydala novou řadu multidotykových monitorů. Ty jsou ve spojitosti s Windows 8 velmi zajímavé a mohou představovat takovou menší předzvěst budoucího vývoje LCD monitorů. Jak si tedy vede tato první jarní vlaštovka v drsném prostředí běžných monitorů?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 800)


Kvalita interpolace se u toho monitoru projevila pouze v průměrné až podprůměrné kvalitě. Písmo má viditelně rozmazané okraje a zachraňuje to pouze jemná struktura displeje. Díky ní se zdá, že interpolace je kvalitní. Ovšem není tomu tak.




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -


I u sledovaného obrazce pro detekci moaré jsou vidět nepřesnosti. Hlavní problém spočívá ve vodorovných linkách. Ty tvoří jakési nesourodé pruhy a u šachovnice jsou tyto pruhy pouze přerušeny vertikálními pruhy. Ale položme si ruku na srdce. Kdo dnes používá interpolované rozlišení? Hry hrát v 1920x1080 zvládají i běžné grafické karty a v OS se do nenativního rozlišení asi nikdo nepřepíná. Každopádně je potřeba s tímto aspektem počítat a popřípadě si zapnout interpolaci přes grafickou kartu, která bude mírně kvalitnější.


Regulace jasu


Regulace podsvícení probíhá standardně pomocí blikání CCFL trubic. Frekvence blikání je slušných 224 Hz.





Spotřeba


Maximální spotřeba je 45,6 W, což na 22" monitor není zrovna nízká hodnota. Jako příčinu si lze vysvětlit dotykovou vrstvu a CCFL podsvícení. Pokud by výrobce použil LED, tak jistě dosáhneme lepších výsledků. Minimální spotřeba je díky nízkému minimálnímu jasu docela slušných 17,5 W.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 25 W.





Dnes testovaný monitor má světelný výkon 0,722 lm/W. To je zhruba polovina běžných monitorů s LED podsvícením.


Roční náklady na energii


Dnes testovaný má roční náklady 232 Kč.
reklama