reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2380HS: ideál za danou cenu

14.5.2013, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2380HS: ideál za danou cenu
Sháníte levný IPS monitor? Tak zbystřete! Je tu iiyama XB2380HS. Tento na první pohled obyčejný monitor dokázal předvést i bez velkých marketingových řečí opravdu pěkné výsledky. Inu, směle do něj.

Pozorovací úhly


Kvalita pozorovacích úhlú patří mezi standard v IPS, resp. v matných IPS. Monitor trpí IPS Glow a také špinavou strukturou viditelnou hlavně na jednolitých plochách. Celkově nejvíc je to vidět na bílé a zelené ploše. Na ostatních samozřejmě také, ale není to až tak výrazné.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Kontrast dle výrobce má být 1000:1. V jedné části monitoru byl naměřen 987:1 což je téměř tak, jak výrobce propaguje. Ovšem středu monitoru patří kontrast o cca 100:1 nižší než kontrast udávaný. Nejnižší kontrast je ovšem pouhých 544:1. To vadí hlavně z důvodu, že je kousek od kontrastu maximálního. Je to dáno průsvitem v daném místě.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Stabilita kontrastu je u dnešních monitorů obvykle velmi dobrá. A dokazuje to i dnešní iiyama XB2380HS.






Průběh jasu


Nyní jistě zbystří lidé pracující v noci. Bohužel se mohou opět usadit hluboko do židle, protože minimální jas je poměrně vysokých 72 cd/m2. Pokud pracujete v noci, tak si raději zapněte lampičku. Maximální jas 231 cd/m2 patří k průměru. Díky matné povrchové úpravě stačí i při slunném dni.


 - průběh jasu


Podsvícení


A nyní přijde asi největší rána pro tento jinak povedený monitor. Podsvícení. To je Achillova pata většiny levných monitorů a tentokrát monitor předvedl opravdu zajímavé kousky. Jas je totiž na pravé straně znatelně nižší než na straně levé.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Velmi dobře to je také vidět v tabulkách. Celkem jasný skok, řekl bych až zlom přesně v polovině monitoru, je zkrátka viditelný na první pohled.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama