reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2485WSU: povedená čtyřiadvacítka s 16:10

21.11.2012, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2485WSU: povedená čtyřiadvacítka s 16:10
Pokud si začnete vybírat monitor, tak často narazíte na dominanci monitorů s poměrem stran 16:9. Firma iiyama si však připravila IPS monitor s úhlopříčkou 24" a pro práci příznivým poměrem stran 16:10. Jaký je? To se dočtete v naší recenzi.

Pozorovací úhly


O kvalitě pozorovacích úhlů asi nemusíme spekulovat. Jde o e-IPS monitor, takže jsou úhly téměř bezchybné. Jen slabý IPS glow.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Pokud se podíváte zpětně na specifikace monitoru, zjistíte, že jde o klasický IPS panel s kontrastem 1000:1. Naměřený kontrast v některých místech dosahoval i téměř 1300:1. Bohužel v průměru je kontrast takový, jaký výrobce uváděl. Tedy 950:1. A proč bohužel? No protože maximální kontrast je téměř 1300:1 a minimální pouze 380:1. Rozestup je tedy obrovský a je vidět hned na první pohled.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Rozdíl mezi kalibrovaným a nekalibrovaným monitorem je docela minimální. Pouze je při zkalibrovaném jasu kontrast posazen o něco níž. Nic víc.


Průběh jasu


Drobný problém nastává u regulace jasu. Pokud si totiž snížíte jas na minimum, zjistíte, že je stále docela vysoký. Minimální jas totiž dosahuje hodnoty 108 cd/m2. To pro noční práci není zrovna dvakrát příznivé. Musíte tak ručně regulovat jas v grafické kartě, a tím degradujete barvy.


 - průběh jasu


Podsvícení


Na kvalitu podsvícení jsme se již jednou v recenzi zaměřili. V testu sledování filmů jste si mohli všimnout znatelného průsvitu v pravém dolním rohu. Nyní se však podíváme na podsvícení okem sondy. Zde měříme podsvícení na bílé ploše, a to v 64 místech. V tomto ohledu si vede pouze průměrně. Na krajích je monitor znatelně tmavší než uprostřed.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Dokonce i při převedení na gamu 2,2 je podsvícení znatelně deformováno. Tedy v řeči grafů. Pokud tedy máte v u běžných monitorů problém s podsvícením, tak tento vás asi moc neuspokojí. Podsvícení je však často záležitostí konkrétního kusu, takže váš monitor na tom může být i lépe. Bohužel ale i hůř.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama