reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2776QS: panel dokonalý, ale co monitor?

19.4.2013, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2776QS: panel dokonalý, ale co monitor?
Také firma iiyama přišla s 27" QHD monitorem, který je velmi slušným konkurentem pro Dell U2713HM. Jeho cenovka totiž atakuje hranici 13 tisíc a uvnitř se skrývá H-IPS 120Hz 10bitový panel! Má tedy iiyama vůbec nějaký háček?

Odezva


V OSD menu lze nastavovat technologii OverDrive. Ta je z továrny nastavena na Off (iStyle Color na Standard), a tedy bez sebemenšího překmitu, ale také s velmi pomalým průběhem. Pokud však nastavíte Over Drive na 0, tak jste odměněni slušnou odezvou, a to téměř bez překmitů. Sem tam se sice překmit objeví, ale není tak velký, aby jej oko vůbec postřehlo. To jen "oko" sondy vidí i tyto drobné výchylky.

Celkově je odezva lehce nadprůměrná. Je opravdu škoda, že výrobce nenasadil elektroniku, která by zvládala 120 Hz, a tím by v podstatě zabil všechny dnešní herní monitory. Průměrná odezva rise činí 8,7 ms a fall 8,5 ms. Tabulku překmitů zde neuvidíte, protože by byla zkrátka prázdná.


 - odezva tabulka


Ještě se můžete podívat na přehledný graf odezvy. Zde jsou vybrány typické odezvy pro většinu nasazení.

 - odezva graf

A ještě samotné průběhy. U nich si můžete všimnout skutečně perfektní práce technologie OverDrive. Ta zastavila přepětí na pixelu přesně tam, kde měla. Tedy u 0-175-0 změny.


 - odezva 0-175-0

0-175-0 (20 ms na dílek)


U změny 50-200-50 sice k drobnému překmitu došlo, ale není to nic tragického. Takže se ani nezapočítával do skóre.


 - odezva 50-200-50

50-200-50 (20 ms na dílek)


Inputlag


Pokud patříte mezi velké "pařany", tak vás jistě zajímá, jak velký inputlag monitor má. Tentokrát se pomyslná ručička osciloskopu zastavila až na hranici 30 ms. To je už hodně dlouhá doba. Pokud uvážíme, že průměrný inputlag všech měřených monitorů z roku 2012 je 16,4 ms, tak tato téměř dvojnásobná hodnota zní trošku děsivě. Pokud však nepatříte mezi jedince, co řeší každou milisekundu, tak i na občasné hraní bude monitor dostačovat. A to hlavně díky slušné odezvě.


 - inputlag

Inputlag (20 ms na dílek)


Sledování videa


Sledování videa je jako u většiny větších monitorů velmi příjemným zážitkem. Ovšem zde je kaženo několika faktory. Prvním je horší podání černé barvy, které již tradičně k IPS panelům patří jako Tom k Jerrymu. Další je znatelný průsvit ve čtyřech místech. Levý spodní a levý horní okraj je na tom zkrátka ne zrovna dobře. Je vidět, že iiyama použila pro tento monitor panel, co nepodléhá tak přísné kontrole, ve snaze o snížení ceny. To je ovšem případ většiny 27" s 2560×1440 s cenovkou pod 15 tisíc.

Kontrast však až tak špatný není. Vzhledem k technologii zcela adekvátní a průměrný. Bohužel jsou zde místa, kde je kontrast výrazně nižší (právě v okolí průsvitů), a díky těmto místům se zkrátka průměrný kontrast dost deklasuje. To je velká škoda.

Celkově se na filmy dívá zcela průměrně. Velký 16:9 monitor s tradičním IPS podáním černé a lehce větším IPS Glow. To hlavně u nočních a kontrastních scén může vadit. Obraz pro filmy bych popsal takto: "Obraz je perfektní, to nemohu říct."





 - průsvity pdosvícení

Fotografie podsvícení


A zde již můžete vidět ony průsvity, které kazí zážitek hlavně u hororů a jiných akčních filmů.


 - jas černé barvy při maximální jasu


 - jas černé barvy při 120cd/m2


Hraní her


Při hraní her si užijete jemného rozlišení, které ve většině případů nepotřebuje tak silný antialising. Pokud jste hráli hry na 27" s 1920×1080, tak u 27" s 2560×1440 můžete s klidem použít poloviční Antialising a stejně bude zážitek ze hry daleko lepší. Často pak můžete AA vypnout úplně. Záleží na konkrétní hře.

Celkově je dojem z hraní lehce nadprůměrný. Odezva je rychlá a bez překmitů. Díky tomu se v obraze nevyskytují duchové a hrany jsou ostré. Bohužel onen inputlag často kazí rychlé reakce. Na zběsilé hraní CSka to zkrátka nebude. Často byste nadávali "vždyť jsem na něj mířil".





reklama