reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2776QS: panel dokonalý, ale co monitor?

19.4.2013, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2776QS: panel dokonalý, ale co monitor?
Také firma iiyama přišla s 27" QHD monitorem, který je velmi slušným konkurentem pro Dell U2713HM. Jeho cenovka totiž atakuje hranici 13 tisíc a uvnitř se skrývá H-IPS 120Hz 10bitový panel! Má tedy iiyama vůbec nějaký háček?

Pozorovací úhly


Pozorovací úhly patří k tradičnímu IPS standardu. Bohužel je zde hodně znatelný efekt IPS Glow, který u kontrastních ploch (například u černobílé šachovnice) může být až nepříjemný. iiyama nasadila polomatný panel, který sice lehce víc odráží světlo, ale je díky němu podání barev a hlavně bílé perfektní. Netrpí tedy špinavým efektem jako některé extrémně levné IPS panely. Takže zde dávám ve výsledku pomyslné plusové body.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


V kapitole o filmech jsme již naznačovali, že kontrast je sice průměrný na IPS, ale má problémy s průsvity. A nyní přikládáme důkaz. Všimněte si, že nejnižší kontrast je méně jak poloviční oproti kontrastu maximálnímu v případě zvýšení jasu na max. A cca 60% v případě jasu nastaveného na 120 cd/m2.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Stabilita kontrastu je také velmi dobrá. Je vidět, že není použita softwarová regulace jasu. Ta je naštěstí již nějaký ten rok pasé a je výsadou jen profi monitorů, které si to mohou dovolit vzhledem k sofistikované elektronice.






Průběh jasu


Nyní přichází první rána pro spoustu uživatelů. Je jí regulace jasu. Maximální jas 329 cd/m2 sice patří k nadprůměru a může u filmů za slunného počasí hodně pomoci. Bohužel minimální jas přesahující hranici 100 cd/m2 je o poznání horší. Pokud tedy rádi pracujete v noci, připravte si vedle monitoru lampičku co bude svítit nejlépe za monitor nebo do stropu, aby vás monitor neoslňoval. Škoda, škoda.


 - průběh jasu


Podsvícení


Nepříliš povedené je také podsvícení. Sice nemá nějaké výrazné extrémy, ale celkově je zkrátka plocha grafu hodně zvlněná. Navíc je levé strana již znatelně tmavší, a to i při převedení do gamy 2,2. Více ostatně prozradí grafy kolem. První patří lineárnímu zobrazení a druhá várka je pro gamu 2,2 tak, aby odpovídal lidskému zraku.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Ještě před převedením grafů pro lidský zrak se můžete podívat na konkrétní hodnoty. A to jak pro maximální jas, tak pro jas nastavený na 120 cd/m2. Odchylka od maximálního jasu je shodná v obou případech, a to 16%.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama