reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2776QS: panel dokonalý, ale co monitor?

19.4.2013, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2776QS: panel dokonalý, ale co monitor?
Také firma iiyama přišla s 27" QHD monitorem, který je velmi slušným konkurentem pro Dell U2713HM. Jeho cenovka totiž atakuje hranici 13 tisíc a uvnitř se skrývá H-IPS 120Hz 10bitový panel! Má tedy iiyama vůbec nějaký háček?

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Nyní se můžeme podívat na makrofotografii IPS struktury, konkrétně e-IPS varianty. Všimněte si jasného lichoběžníkového tvaru, oproti PLS struktuře, která je více zaoblená ve spodní části a obvykle má "výkus" nahoře místo dole.


Teplota bílého bodu


Podíváme se také na teplotu bílého bodu z pohledu jasu. To znamená fakt, jak se budou měnit barvy při regulaci podsvícení. Pokud si nastavíte jas na maximum a posléze hned na minimum, tak se teplota barev změní o 139 K. To není až tak špatný výsledek.


 - závyslost teploty bílé na jasu


O poznání horší to je s rozložením barev po ploše monitoru. Zde je již odchylka větší. Celých 435 K je pro lidské oko již hodně zřetelné.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Střední proud monitorů se snaží obvykle dosáhnout sRGB gamutu. To se bohužel iiyamě až tak nepodařilo. Nutno ale podotknout, že prakticky stejný gamut má i o poznání dražší EIZO EV2736W. Evidentně je v monitorech použito prakticky stejné podsvícení, resp. stejné LED. Největší problémy vznikají u modré barvy, která je zkrátka až moc přesycená.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


A protože gamut není v rámci sRGB moc přesný, tak nelze ani očekávat moc dobré barevné podání. A měření to i potvrzuje. Prakticky nikdy se nedostaneme s průměrnou odchylkou dE2000 pod 3,6, a to je opravdu hodně. Ale postupně.


 - dE profil

Profil sRGB


Prvním profilem je sRGB. Ten poskytl barvy pouze průměrné. Můžete si všimnout nepřesného podání šedé. To znamená hlavně fakt, že neodpovídá 6500 K. Průměrná dE2000=3,79.


 - dE profil

Profil 6500 K

V menu jsem tedy nastavil 6500K ručně. Bohužel se situace prakticky opakovala. I odchylka dE je identická, tedy dE2000=3,79


 - dE profil

Profil Cinema


Nastoupily tedy profily Cinema, Game atd. Nejprve Cinema. Průměrná dE2000=4,23, avšak podání šedé a tudíž i teplota barev byla lepší.


 - dE profil

Profil Game


Režim Game se vrátil do podobných kolejí jako sRGB a 6500K. Průměrná dE2000=3,73


 - dE profil

Profil Scenery


Předposledním režimem je Scenery. Zde je odchylka dosti vysoká a také podání šedé není moc přesvědčivé. Průměrná dE2000=4,79.


 - dE profil

Profil Text


Posledním profilem je Text. Ani ten však nepřinesl žádnou velkou změnu. dE2000=4,12

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=92
B=80
Kontrast: 50%
Jas: 7%
Sharpness: 26

Po kalibrování přes OSD jsme dosáhli výsledků ne zrovna přesvědčivých. Je vidět, že OSD není vždy všemocné a často zkrátka barvy vůbec neopraví. To je docela škoda. Musíme se tudíž spolehnout na ICC profil a softwarovou cestu kalibrace. Průměrná dE2000=3,91.

V OSD menu si také navolte položku Sharpness na 26 z původních 30. Obraz je totiž ve výchozím nastavení trošku doostřován a po delší době z textu trošku bolí oči.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Až kalibrace ustálila monitor v rozumných mezích a odchylka dE se posunula pod 1. Konkrétně dE2000=0,70.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Změna barev je dost výrazná. Hodně vidíte u modré barvy.


 - barvná změna


 - LUT křivka


I LUT křivka odhaluje změnu u modré. Ostatní jsou jen lehce zvlněné. Bohužel právě tyto drobné (krátké) vlnky značí docela velkou nevyváženost barev a nutnost měnit jejich gamu velmi často.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Celkové barevné podání iiyama XB2776QS je průměrné až podprůměrné. Monitor doslova volá po nějaké tovární kalibraci, a to alespoň na teplotu bílé. Ta by zajisté pomohla podat daleko lepší výsledky. Pokud by navíc výrobce přisadil i ořez gamutu, tak bych si již na nic nestěžoval. To se však nestalo.

reklama