reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

iiyama XB2776QS: panel dokonalý, ale co monitor?

19.4.2013, Pavel Kovač, recenze
iiyama XB2776QS: panel dokonalý, ale co monitor?
Také firma iiyama přišla s 27" QHD monitorem, který je velmi slušným konkurentem pro Dell U2713HM. Jeho cenovka totiž atakuje hranici 13 tisíc a uvnitř se skrývá H-IPS 120Hz 10bitový panel! Má tedy iiyama vůbec nějaký háček?

iiyama XB2776QS: celkové hodnocení


Proč?! Proooč?! To jsou slova, která se ve mě stále opakují, když koukám na tuto iiyamu. Uvnitř se skrývá neuvěřitelně výkonný panel, který je však obalený elektronikou co jej sráží do hlubin průměrnosti. Nejen, že nevyužil ani 10bitový panel, ale ani 120 Hz. Firma iiyama zkrátka vzala téměř profi panel, ale nasadila elektroniku, která o něm ani netuší. Ve výsledku je tedy úplně jedno, jestli je v monitoru takto vymakaný panel nebo ne. Jde o průměrný IPS monitor s QHD rozlišením a nepříliš přesvědčivým barevným podáním. Převeliká škoda.

Má však i pozitivní vlastnosti. Tou je polomatná povrchová úprava, která je bohužel doprovázena vyšším IPS Glow. Dále tu je slušná odezva bez viditelných překmitů a možnost její regulace. Co se týče podsvícení, tak to patří k lepšímu průměru. Je ovšem kaženo výraznými průsvity. Pokud však narazíte na model, který průsvity nebude trpět, tak vás monitor odmění příjemným podsvícením. Je třeba si však monitor předem pořádně (nejlépe za tmy) prohlédnout. Odezva je také velmi dobrá, ale opět ji sráží vysoký inputlag.



 - základní pohled


V číselném hodnocení je iiyama ProLite XB2766QS lehce nadprůměrná. Ale proč jen nadprůměrná? Její potenciál leží zcela za těmito hranicemi. V předchozím odstavci jsem sice podsvícení chválil, ale v procentuálním hodnocení to je horší. Je to dáno hlavně průsvity.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Běžné domácí a kancelářské použití

Nebýt jen obyčejné elektroniky, tak se z monitoru mohl stát monitor prakticky na cokoli. 120 Hz mohlo přidat přívlastek "herní" a 10bitů zase "grafický". Prosím nějakého výrobce, ať vezme tento panel a nasadí lepší elektroniku. Uspokojí tak srdce nejednoho uživatele.


Plusy


+ Polomatná povrchová úprava
+ Slušná odezva
+ Dostatečná ergonomie
+ Cena
 
 

Minusy


- Nevyužitý potenciál AH-IPS s 10 bity a 120 Hz
- Gamut mimo sRGB
- Delší inputlag
- Průsvity
 

Cena v době testování: cca 13.200 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru iiyama ProLite XB2776QS děkujeme iiyama.
Jak hodnotíte monitor iiyama ProLite XB2766QS?
V anketě šlo hlasovat od 19.4.2013 do 15.4.2014. Počet hlasujících: 11
Výborný9 %
Průměrný45 %
Špatný45 %
reklama