reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC: Core i3 v malé krabičce

4.3.2014, Jan Vítek, recenze
Intel NUC: Core i3 v malé krabičce
Miniaturní počítače v poslední době nabývají na popularitě, o což se velmi zasloužil také Intel se svou třídou Next Unit of Computing (NUC). My se proto dnes podíváme na jeden model vybavený procesorem Core i3.

Hardwarová výbava


Procesor Core i3-3217U z generace Ivy Bridge je stále aktuální, však oproti modelu Core i3-4100U "Haswell" má pouze o 2 W vyšší TDP, konkrétně 17 W a čtyři shadery navíc v grafickém jádru, ovšem to je v Haswell zase taktováno na nižší frekvenci.





Core i3-3217U je dvoujádrový procesor zpracovávající najednou až čtyři vlákna, a to díky Hyper-threadingu. Jeho základní frekvence je samozřejmě 1,8 GHz a ne 28 THz, jak ukazuje CPU-Z, přičemž Turbo Boost zde není, takže 1,8 GHz je zároveň i strop. Podporovány jsou paměti DDR3-1600 MHz a dále i základní virtalizace Intel VT-X, ale již ne pokročilá VT-d nebo technologie vPro. Rovněž tu nenajdeme akceleraci AES nebo TXT pro zabezpečení. Je to tedy procesor určený pro běžný počítač do domácnosti.





Základní deska s označením D33217GKE je vybavena příslušnou čipovou sadou, kterou nám CPU-Z sice neidentifikuje, ale dle specifikací jde o Intel QS77. Sběrnice PCI Express pro grafické rozhraní pochopitelně využita není.





Paměti DDR3 si tedy uživatel musí zajistit sám, čili námi použitý 4GB modul SO-DIMM s tímto produktem nemá v podstatě nic společného. Limitem je zde 16 GB paměti DDR3-1600 MHz. Stejně tak nedostaneme SSD v podobě karty s rozhraním mSATA, přičemž v našem případě jsme využili 180GB model Intel SSDMCEAC180B3.





Nakonec se podívejme na screenshot GPU-Z, čili informace o grafickém jádru. To je na rozdíl od CPU identifikováno bez nesmyslů, a tak se můžeme dočíst o 16 unifikovaných shaderech a klidové frekvenci 350 MHz, která se dokáže v zátěži vyšplhat až na 1050 MHz. Za zmínku stojí také to, že 3D hrou zatížený Core i3-3217U má podstatně vyšší spotřebu, než když vytížíme čtyřmi vlákny obě jeho procesorová jádra.


BIOS


Zde je již instalován moderní Intel Visual BIOS, který je přehledný a nabízí výchozí obrazovku s hlavním přehledem, kde najdeme informace o teplotě, napětí, otáčkách ventilátoru a také pořadí zařízení pro bootování.




- klikněte pro zvětšení -


Dále tu už máme dobře známé volby, možnosti a informace, jako je například nastavení procesoru, pamětí či grafiky. Splnilo se ale očekávání, že zde nelze očekávat nějaké možnosti pro přetaktování. Pokud ale máte rychlejší paměti DDR3-1600, bude vhodné si je především kvůli výkonu grafického jádra nastavit na vhodnou frekvenci.




- klikněte pro zvětšení -


BIOS je tedy přehledný, použitelný, podporuje myš a v našem případě nebylo vůbec nutné do něj zasahovat. Pokud ale chcete provozovat svůj NUC ještě úsporněji, můžete si zvolit jiné nastavení jeho napájení. Tím se ale o výkon pochopitelně pouze připravíte.




- klikněte pro zvětšení -


 

reklama