reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC: Core i3 v malé krabičce

4.3.2014, Jan Vítek, recenze
Intel NUC: Core i3 v malé krabičce
Miniaturní počítače v poslední době nabývají na popularitě, o což se velmi zasloužil také Intel se svou třídou Next Unit of Computing (NUC). My se proto dnes podíváme na jeden model vybavený procesorem Core i3.

Teploty a hlučnost


Nyní se podrobněji zaměříme na teploty různých částí počítače a také jeho hlučnost. Ta je v klidu velmi nízká a NUC běží v podstatě neslyšně, a to díky regulaci otáček chladiče využívajícího radiální ventilátorek. Ovšem ani v nejvyšší zátěži se hlučnost moc nezvýší, takže toto PC nás rozhodně nebude rušit. Navíc díky možnosti jej snadno rozmontovat je možné během několika minut vyčistit jeho chladič, neboť ten se pochopitelně po nějaké době zanese prachem.

Není divu, že s chlazením není u procesoru s TDP 17 W velký problém (musíme ale také připočíst pár wattů za čipovou sadu), ovšem to je pouze jedna strana mince. Druhou pak je to, jakých teplot dosahuje procesor, jehož maximum je 105 °C.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
63 °C
85 °C

Teploty byly měřeny ve 21°C okolním prostředí s použitím aplikací Core Temp, Speedfan a GPU-Z pro měření a Prime95 a PCMark pro zajištění zátěže. A zvláště při zátěži procesoru a grafiky jsme tento nettop nešetřili, protože tehdy se o obě procesorová jádra postaral Prime95 a trápeno bylo i grafické jádro.

Z výsledků v tabulce je vidět, že Intel zde rozhodně nechtěl docílit co nejnižších teplot. Pod 60 °C se nedostaneme, ale to ostatně není žádný problém a 85 °C v zátěži je také ještě bezpečná teplota. Není zde žádný disk, kterému by zvýšená teplota měla vadit a SSD na druhé straně desky si snad nebude stěžovat.


Spotřeba a zátěž při přehrávání filmů


V druhé části této kapitoly se podíváme na minimální i maximální spotřebu, což doplníme o pohled na žravost sestavy i její zátěž jednoho jádra, všech jader a celkového CPU včetně grafického jádra. Nejdříve tedy uvedeme hodnoty spotřeby v klidu a zátěži, která odpovídá předchozím naměřeným teplotám. Ve vypnutém stavu nám měřák Voltcraft Energy Check 3000 ukázal nulu, ale to neznamená, že v takovém případě si počítač nic nevezme.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
Spotřeba
6 W
26 W

Spotřeba v klidu je jasná a spotřeba v zátěži odpovídá zatíženému procesoru pomocí 3DMarku. Pokud bylo zatíženo jen jedno, pak se spotřeba snížila na 14 W, při zatížení obou jader pomocí čtyř procesových vláken se spotřeba vyšplhala na 20 W a při zátěži procesoru a grafického jádra spotřeba vystoupala na maximálních 26 W. Především díky velmi nízké hodnotě v klidovém provozu můžeme být s tímto počítačem velmi spokojeni a i při nejvyšší zátěži si vezme tak málo, že by byl klasický stolní počítač vybavený grafickou kartou daleko náročnější i v klidovém režimu.

Nízkou spotřebu a hlučnost tedy můžeme vidět jako další lákadlo systémů Intel NUC a podobných a to před sebou nemáme ani nejúspornější model. Spíše se dá říci, že model DC3217IYE je takovou střední cestou s vyváženým výkonem a spotřebou.


 

reklama