reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC: Core i3 v malé krabičce

4.3.2014, Jan Vítek, recenze
Intel NUC: Core i3 v malé krabičce
Miniaturní počítače v poslední době nabývají na popularitě, o což se velmi zasloužil také Intel se svou třídou Next Unit of Computing (NUC). My se proto dnes podíváme na jeden model vybavený procesorem Core i3.
Dnes jsme si vyzkoušeli jeden z dostupných modelů miniaturního barebone Intel NUC, díky němuž můžeme tak trochu zhodnotit i celou rodinu těchto produktů. Jedná se o velmi jednoduše zpracované malé počítače, jejichž základem je malá deska, na níž je vše potřebné. Ta je uzavřena v plastovo-kovovém pouzdře, které můžeme pomocí VESA držáku umístit třeba na zadní stranu monitoru.





K dispozici je celá plejáda Intel NUC, od velmi levného modelu s úsporným, ale slabším procesorem řady Bay Trail-D přes náš DC3217IYE s procesorem Core i3 až po nejdražší modely s procesory Core i5. Navíc takový Gigabyte nabízí i podstatně výkonnější modely s procesorem Core i7 vybaveným grafikou Iris Pro. Výběr tu tedy je.

Pokud máte zájem o některý z těchto počítačů, pak si musíte nejdříve uvědomit, že veškeré Intel NUC jsou barebone, čili je třeba k nim dokoupit paměť, disk či SSD a případně také modul s bezdrátovými rozhraními. Počítače se pak liší v tom, zda podporují pouze malé karty s rozhraním mSATA, což nás omezuje na SSD, nebo do nich můžeme vměstnat 2,5" zařízení, přičemž v takovém případě si krom SSD můžeme samozřejmě zvolit i klasický mobilní disk.





Intel tedy sází především na jednoduchost, což platí pro zpracování samotných NUC, ovšem v kontrastu s tím je tu fakt, že jde o barebone, takže od uživatele se očekává alespoň minimální znalosti hardwaru a schopnost nainstalovat si systém. To může být pro leckoho menší oříšek vzhledem k tomu, že NUC nemají ve výbavě optickou mechaniku. Instalace systému z externího disku či flash disku ale není velký problém.

V našem případě jsme zkoušeli PC, jehož výkon bude pro uživatele pracující s webovým prohlížečem a kancelářským softwarem naprosto dostatečný a díky SSD bude běh systému velmi svižný, což tedy pochopitelně záleží i na výběru vašeho SSD. Běh tohoto počítače je velmi tichý až neslyšný, což je trošku vykoupeno vyššími teplotami procesoru, které jej ale neohrožují. Velmi přívětivá je ale spotřeba takovéhoto PC. V reálném provozu se bude pohybovat někde mezi 6 a 15 W a maximálně to pak bude 25 W. Model s Bay Trail-D pak na tom může být v tomto ohledu už jen lépe.

Intel NUC jsou tedy počítače vhodné pro ty, kteří nepotřebují vysoký výkon, ale ocení nízkou pořizovací cenu, tichý provoz a nízkou spotřebu. Pro filmy, hudbu a fotografie vám SSD asi stačit nebude, ale od toho jsou dnes domácí NAS.


Barebone je vhodný pro:

  • Uživatele nenáročné na výkon a úložný prostor
  • Vytvoření tichého a úsporného počítače
  • Instalaci tam, kde není místa nazbyt

Plusy


+ Přívětivá cena
+ Nízká hlučnost a spotřeba
+ Volnost výběru RAM a SSD/HDD
 
 

Minusy


- Vyšší teploty procesoru
- Uživatel musí být schopný počítač dotvořit a nainstalovat systém
 

Cena v době testování: cca 6.300 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení Intel NUC DC3217IYE děkujeme Intelu.

reklama