reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel NUC5PGYH: hotové mini PC s Windows 10

20.1.2016, Jan Vítek, recenze
Intel NUC5PGYH: hotové mini PC s Windows 10
Dnes se podíváme na minipočítač od Intelu, který dostal označení NUC5PGYH, pod nímž se ukrývá již hotový počítač vybavený RAM i pamětí pro data a systémem Windows 10. To rozhodně není mezi NUC obvyklé.
Kapitoly článku:
V tomto roce jsme se podívali na miniaturní počítač ve formě "HDMI tyčky", a sice Intel Compute Stick. Nyní se podíváme na o něco větší počítač z řady NUC, který se od ostatních modelů svého typu liší tím, že nejde o barebone, ale o plně vybavené a provozuschopné PC s pamětí a úložným zařízením, na němž je předinstalován operační systém Windows 10. Kapacita na eMMC je sice pouze 32 GB, ale tu si můžeme snadno navýšit pomocí 2,5" disku nebo SSD, takže dnes můžeme běžně koupit takový disk s kapacitou 2 TB, na nějž se již vejde slušná knihovna multimédií.


- klikněte pro zvětšení -

Počítač přišel zabalený v malé modré krabičce, v níž sedí hned nahoře nad svým příslušenstvím, které je poměrně široké, ale přece v něm v našem případě něco zásadního chybělo (viz níže).



Model
Intel NUC (NUC5PGYH)
Procesor
Intel Pentium N3700
čtyři jádra, 1,6 až 2,4 GHz
6W TDP
Intel HD Graphics se 16 shadery
Čipová sada
SoC
Paměti
1x SO-DIMM - 2 GB DDR3L-1600 MHz (1,35V)
maximálně 8 GB
Storage
32GB eMMC s OS Windows 10
pozice pro 2,5" / 9,5mm SSD/HDD s rozhraním SATA 6 Gb/s *
Mechanika
-
Rozhraní a ostatní
4x USB 3.0 (jeden s posíleným napájením)
1x HDMI 1.4b
1x D-Sub
1x RJ-45 (1Gb Ethernet)
otvor pro zámky Kensington
M.2 modul s Wireless-AC 3165 (802.11ac, Bluetooth 4.0, Wi-Di)
slot pro karty SDXC (UHS-I)
infračervený senzor
přední 3,5mm jack pro headset
zadní 3,5mm jack pro repro/TOSLINK
napájecí konektor
OS
-
Příslušenství
VESA modul + šroubky
Napájení
65W externí zdroj + vyměnitelné vidlice (A/C/G/I)
Rozměry
115 x 111 x 51,6 mm
*/ nutné speciální kabely

Hlavní hardwarová výbava je Intel Pentium N3700, úsporný procesor, nebo lépe řečeno SoC. Kromě svých 4 jader Airmont na frekvenci až 2,4 GHz, nezbytné cache a 16shaderové HD Graphics totiž obsahuje vše, co jinde zajišťuje čipová sada. Jde tedy o obrazová rozhraní, SATA, USB, PCI Express, pouze ethernetový konektor musí být samostatný. To vše máme v jednom čipu s maximální spotřebou (TDP) 6 W a typickou spotřebou (SDP) pouze 4 W.

Toto NUC se od jiných liší tím, že nenabídne pouze volné pozice pro paměti a úložná zařízení, takže si je už zakoupíme s 2GB modulem DDR3L-1600 MHz, který můžeme kdykoliv vyměnit za až 8GB. Oněch 32GB eMMC ale vyměníme těžko, ovšem máme možnost zapojit ještě jeden 2,5" disk či SSD s maximální tloušťkou 9,5 mm pro rozhraní SATA 6 Gb/s. Jenomže k tomu je třeba dvojice speciálních kabelů, které jsme k naší verzi s produktovým kódem BOXNUC5PGYH0AJR nedostali. V prodeji jsou ale ještě dvě další (BOXNUC5PGYH0AJ a BOXNUC5PGYH0AJL), k nimž už kabely dostaneme stejně jako potřebné šroubky. Pokud ale kabely a šroubky v balené svého NUC nenajdete, můžete si je zvlášť a zdarma objednat na této stránce.

Ve výbavě tohoto počítače nás potěší čtyři USB 3.0, z nichž jeden se žlutým jazýčkem má posílené napájení pro rychlejší dobíjení mobilních zařízení, pak tu máme moderní Wi-Fi verze 802.11ac s Bluetooth 4.0, optický zvukový výstup a za zmínku stojí také infračervený port, takže vedle bezdrátových periferií bude možné k ovládání počítače využít i dálkový ovladač. Stejně jako u jiných NUC tu máme i možnost montáže pomocí systému VESA, k čemuž zde dostaneme potřebný modul a šroubky.


Provedení počítače


Tento Intel NUC je uzavřen v prosté plastové krabičce se stříbrnou barvou. Dole je odšroubovatelné kovové dno a nahoře opět plastové víko s lesklým povrchem, vypínačem a kontrolkou disku, která ale nereaguje na práci integrované paměti eMMC. Zpracování je na vysoké úrovni a vnitřním komponentám tato schránka poskytne dobrou ochranu. Osobně se mi ale nezamlouvá právě lesklý povrch víka, který se může snadno poškrábat. A také že už u našeho již dříve používaného kusu poškrábaný byl. Tento vrchní kryt lze případně vyměnit za jiný v odlišném barevném provedení (v balení ovšem náhradní kryty nenajdete a budete si je muset obstarat samostatně).



V přední části počítače je umístěn další černě lesklý a mírně zapuštěný panel. V něm máme dva porty USB 3.0, z nichž ten se žlutým jazýčkem má posílené napájení, takže právě k němu bychom měli případně připojit kabel pro dobíjení mobilních zařízení. Vedle toho tu je 3,5mm konektor pro headset, tedy sluchátka s mikrofonem a skryté infračervené čidlo. V levém i pravém boku máme průduchy pro nasávání čerstvého vzduchu, přičemž na pravé straně je ještě jednak otvor pro zámky Kensington a pak i slot pro karty SDXC.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní strana nese jednak výdech aktivního chlazení a pak také zbytek konektorů. Když to vezmeme zprava, narazíme nejdříve na kulatý napájecí konektor pro 19V adaptér. Pak tu je další zvukový výstup, tentokrát kombinovaný s optickým TOSLINK, obrazová rozhraní HDMI a D-Sub, ethernetový RJ-45 a poslední dvojice USB 3.0.



Do počítače se dostaneme snadno poté, co odstraníme 4 šroubky v rozích, které přidržují také nízké gumové nožky. Všimněte si šipky (FRONT), která nám pak napoví, jak máme tento kryt zase umístit zpět. V něm samotném je pozice pro přišroubování až 9,5mm vysokého 2,5" zařízení.


- klikněte pro zvětšení -

Na odhalené základní desce narazíte na potřebné konektory pro připojení disku či SSD s rozhraním SATA 6 Gbps (nahoře) a pak už tu jsou jen sloty osazené modulem SO-DIMM se 2 GB DDR3L-1600 a bezdrátovým modulem s Wi-Fi a Bluetooth. Ty tak lze leda vyměnit za něco jiného.

Je také patrné, že pokud by bylo třeba, můžete zařízení SATA nouzově připojit bez speciálních kabelů. Datový konektor SATA je tu standardní a napájení lze v případě potřeby přivést ze zdroje jiného počítače. Jako dlouhodobé řešení to ale nebude vhodné.


Příslušenství


Naše balení nám poskytlo krom tištěných materiálů také nezbytné příslušenství. Je to jednak kovový adaptér pro montáž počítače s využitím systému VESA a pak tu je možná příliš naddimenzovaný 65W zdroj od známé společnosti FSP Group (aka Fortron), jenž se zapojuje přímo do zásuvky pomocí jedné ze čtyř vyměnitelných vidlic. Připraveni tak budeme i na cesty.


- klikněte pro zvětšení -
reklama