reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel Silvermont: ofenzíva do světa tabletů a mobilů

27.6.2013, Petr Štefek, recenze
Intel Silvermont: ofenzíva do světa tabletů a mobilů
Intel tento měsíc uvedl zbrusu novou architekturu Silvermont, která bude pro společnost vstupenkou do elitního klubu výrobců špičkových platforem pro tablety a smartphony. Silvermont nebude žádné ořezávátko a třást se před ním může AMD Jaguar i ARM Cortex A15.
Silvermont je pro Intel konečně šancí, jak se reálně prosadit na trhu s mobilními zařízeními. Doposud byly pokusy Intelu mírně řečeno nesmělé a Atom se výrazněji neprosadil ani v tabletech, ani ve smartphonech, kde byl Saltwell alias Atom vyloženě nevhodný. Silvermont může pro Intel představovat podobný přelom, jakým bylo jádro Conroe na desktopu. To odstartovalo totální nadvládu Intelu na poli desktopových počítačů a notebooků. Zatím poslední evoluční verze této architektury pod označením Ivy Bridge za malou chvíli nahradí zbrusu nová architektura Haswell.

Atom se konečně zbavil mnoha nectností, které jsou se Silvermontem minulostí. Jmenovat můžeme například ustoupení do konceptu FSB (Front Side Bus), která by byla v případě mobilních zařízení s velmi proměnlivou potřebou frekvence fyzických jader kontraproduktivní. Další novinkou je zařazení Atomu do strategie tick-tock, což znamená častější obnovu, a v následujících třech letech se dočkáme tří evolučních kroků Atomu a přechodu na 14nm výrobní proces.





Silvermont ale není jediným hráčem na trhu se SoC pro tablety a telefony. AMD Jaguar může být pro Silvermont více než vyrovnaným soupeřem z hlediska výkonu a spotřeby. AMD má navíc výhodu relativně výkonné integrované grafiky. Navíc je velmi modulární. Jaguar možná pro Silvermont v nejvyšších patrech nebude konkurencí, ale u levnějších tabletů to může být jinak. Intel a AMD se probudili poměrně pozdě, ale díky svým zkušenostem z jiných trhů mají možnost do rozjetého vlaku ještě naskočit.

Prozatím není známo, kteří výrobci budou Silvermont integrovat do svých zařízení, ale dá se předpokládat, že by to mohl být mimo asijských značek také Apple, který se svou dvoujádrovou architekturou ARM A6X poněkud zaspal a jistě bude hledat základ pro další generace svých úspěšných iPadů. To je ale samozřejmě z mé strany jen velká spekulace.

Zdroje: AMD, Anandtech, Intel
Bude Intel Silvermont zabijákem architektury ARM?
V anketě šlo hlasovat od 27.6.2013 do 25.6.2014. Počet hlasujících: 36
Ano, Intelu věřím.19 %
Možná, zatím je příliš brzo na spekulace.69 %
Ne, ARM bude stále na špici.11 %
reklama