reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel SSD 520 a Kingston SSDNow V+200 v testu

22.2.2012, Jan Vítek, recenze
Intel SSD 520 a Kingston SSDNow V+200 v testu
Výrobci neúnavně vyvíjejí nové modely SSD, a tak musíme reagovat také my s naším testem, v němž se předvedou novinky firem Intel a Kingston. Obě testovaná SSD jsou založena na identických kontrolerech firmy SandForce a obě jsou určena pro běžné spotřebitele.
Dnes jsme si vyzkoušeli zbrusu nové modely SSD od společností Intel a Kingston, a to SSD 520 Series ve 240GB podobě a SSDNow V+200 se 120 GB prostoru. Oba jsou založeny na 25nm pamětech NAND Flash a oba využívají stejný kontroler SandForce SF-2281, což jim v řadě testů zajistilo velmi podobné výkony, ale v jiných testech tomu bylo právě naopak. Co mají oba disky ještě společné, je široké příslušenství, které uživateli zajistí snadnou migraci operačního systému včetně dat a možnost instalace do 3,5" pozice v desktopovém systému. Kingston k tomu navíc přihodil i box pro USB 2.0, aby majitelé notebooků mohli rovněž snadno přesunout svůj OS na nové SSD.





Co se týče těch podobných výsledků, pak šlo především o aplikační testy benchmarků h2benchw a PCMark Vantage, přičemž právě v h2benchw si oba nevedly moc dobře, ale přeci jen už jde o starší test. Pokud jsme se ale zaměřili na maximální hodnoty čtení a zápisu včetně IOPS, pak Intel měl mírně navrch v testu ATTO Disk Benchmark a rozdíl se ještě více prohloubil v Crystal Disk Mark, kde model SSD 520 ukázal velmi dobré výsledky.





Oba testované modely tedy většinou předvedly výkony, které je řadí po bok ostatních modelů vybavených kontrolerem SandForce SF-2281, ovšem Intel byl na tom většinou lépe, což mohla ovlivnit jeho vyšší kapacita.


Za zapůjčení 120GB SSDNow V+200 děkujeme Kingstonu.


Za zapůjčení 240GB SSD 520 Series děkujeme Intelu.


 
English translation of the conclusion:

Today we have examined two brand new SSD models by Intel and Kingston companies, namely SSD 520 Series with 240 GB of space and 120GB version of SSDNow V+200. Both are built using 25nm NAND Flash memory chips and both also use the very same controller - SandForce SF-2281 thanks to which they performed very similarly in many particular test runs, but there were also quite a few other test that showed very different results. The tested drives also offered rich accessories that allows the user to migrate their operation system and data, install the SSD into a 3,5" cage of a desktop system and Kingston also offeres a USB 2.0 external box for those, who would like to transfer their OS from notebook's drive to their new SSD.

Speaking about the similar results, these were achieved mainly during application tests of the h2benchw and PCMark Vantage benchmarks, while in h2benchw they both were equally weak, but still, this benchmark is getting obsolete. The next tests aimed at the maximum read/write speeds and IOPS showed SSD 520's superiority (ATTO Disk Benchmark and especially the Crystal Disk Mark).

Intel SSD 520 Series and Kingston SSDNow V+200 may be placed alongside other SSD models equipped with SandForce SF-2281, nevertheless, Intel's drive was in most cases the winner. But that could have easily been the result of its higher capacity.
reklama