reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

IPure 7019MB: skleněný prototyp

29.6.2005, Štěpán Mareček, recenze
IPure 7019MB: skleněný prototyp
Dnes se nám do redakce dostal prototyp monitoru iPure 7019M. IPure je novou značkou na našem trhu od francouzké společnosti Resolutions S.A. zabývající se výrobou LCD monitoru a televizoru s plazmovou a LCD technologii obrazovky.
Pozorovací úhly

K otestování zobrazení pozorovacích úhlů jsem použil, stejně jako u předchozích monitorů, obrazec duhy a zobrazení klasického textu z internetové stránky. V prvním případě se projevilo ztmavnutí barev při čelním pohledu, podle mého názoru částečně ovlivněné umístěním skleněné desky po celé přední ploše. Boční pohled pak vykazuje částečné vyblednutí barev.

V druhém případe, při testu zobrazení prostého textu, nedošlo k žádnému výraznému zkreslení obrazu v žádné z poloh. Negativní vlastností je pak zrcadlení se okolních věcí na obrazovce i v zapnutém stavu. Zase na druhou stranu alespoň na vás nikdo zezadu nemůže bafnout :-))))) .


Obr. 10 až 13 - Detailní pohledy na testované úhly pohledů

Kontrast


Test kontrastu nedopadl nijak slavně, ztěží bylo vidět 9% šedé plochy.



Obr. 14 a 15 - Detailní test kontrastu

Odezva

Jak již bylo zmíněno v úvodu, udává výrobce pro tento prototyp hodnotu odezvy 16ms. Tomuto tvrzení pak odpovídá i test doby odezvy, jehož výsledkem je jeden dobře viditelný čtverec a jeden částečně. Na následujícím obrázku si můžete tuto skutečnost prohlédnout. (foceno při 1/80 sekundy).


Obr. 16 - Doba odezvy

Reálné zobrazování a nastavení obrazovky

V tomto případě musím bohužel konstatovat, že jsem byl velmi zklamán. Vzhledem k současnému rozmachu přenosných počítačů jsem nemohl nezkusit připojit monitor také k notebooku. Výsledkem tohoto počinu však byl malý čtverec uprostřed obrazovky s nádechem do zelena. Pokoušel jsem se o vyladění barev i roztažení obrazu k okrajům za pomocí tlačítka automatického nastavení, leč marně :-(. Po kratším zápasení s hodnotami nastavení v OSD menu monitoru, se mi podařilo obraz manuálně roztáhnout, s velkou slávou až k okrajům, ovšem barva si říci nedala.

Po tomto částečném nezdaru jsem zopakoval proceduru s klasickým stolním počítačem. Tato varianta se již obešla bez manuálního roztahování obrazu ke krajům, ovšem zkreslení šedé barvy do zelena přetrvávalo i po opětovném stlačení tlačítka autonastavení. Nepomohlo ani jeho odpojení a znovu připojení video kabelu.

Pro lepší náhled na samotné zobrazování se můžete podívat na následující obrázky. Na obr.17 je zachyceno přehrávaní filmu z DVD přes celou obrazovku. Docela mně překvapila skutečnost, že se zde neprojevilo ono zkreslení šedé barvy. Toto se pak projevilo po zmenšení filmu do okna (obr. 18). Zde je již patrná změna barvy v lištách oken a dalších programů. Na detailnější pohled se pak můžete podívat na obrázku 19.


Obr. 17 - Náhled přehrávaného filmu

Obr. 18 - Náhled zobrazení ve Windows


Obr. 19 - Detailní pohled na zkreslení barvy


Upřímně řečeno pokud bych si pořizoval LCD (a ne zrovna levné) tak nějak bych od něj očekával, že jej vybalím připojím, zapnu (maximálně ještě párkrát zmáčknu auto nastavení) a LCD bude fungovat. Pokud se mi ani po čtvrt hodině procházení menu a pohrávání si z hodnotami nepodaří uvést monitor do řádného chodu, tak asi něco nebude v pořádku. No možná toho asi chci moc :-).
reklama