reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak je to s PFC u zdroje Chill innovation CP-520A2?

6.9.2006, Martin Šejnoha, recenze
Jak je to s PFC u zdroje Chill innovation CP-520A2?
V nedávném testu zdrojů vyšší třídy jsme poukázali na nefunkční Aktivní PFC u zdrojů Chill CP-520A2. V tomto článku se dozvíte, jak tomu je u dalších kusů a navíc jsme podrobili zátěžovým testům zdroj Chill Innovation CP-450A3. Test dopadl velmi zajímavě, více se dozvíte v článku.
Kapitoly článku:
Balení a příslušenství

Zdroj je balen v poměrně tenké kartónové krabici, pro jistotu je ještě umístěn ve vložkách z pěnové hmoty. S příslušenstvím si výrobce těžkou hlavu nedělal, takže v něm nenalezneme ani šroubky pro upevnění zdroje.




Parametry

Výrobce uvádí výkon 450W. Maximální součet odběrů z 3.3 a 5V větve je omezen na 145W. Výrobce na štítku zdůrazňuje, že je zdroj „super tichý“. Výkonové parametry jednotlivých větví naleznete v tabulce:

Větev
+3.3V
+5V
+12V1
+12V2
-5V
-12V
+5VSB
Proud
30A
35A
15A
17A
0.5A
0.5A
2.0A

Zdroj je vybaven aktivním PFC. Ventilátor zdroje má vyveden signál pro snímání otáček pomocí základní desky, otáčky jsou však řízeny teplotně přímo ve zdroji. Dále se zdroj honosí tím, že obsahuje dvě +12V větve a splňuje specifikaci ATX12V 2.2.


Provedení, vzhled

Skříňka zdroje je vyrobena z plechu tloušťky 0.8mm a je nastříkaná černou barvou. Perforace zadní stěny je provedená kvalitně, průchod vzduchu zde není zbytečně brzděn. Zdroj je opatřen 14cm ventilátorem klasické černé barvy. Lopatky ventilátoru jsou poměrně ostré a jejich hrany nejsou zcela hladké. Pochválit musím provedení otvoru ventilátoru v krytu zdroje, plech vůbec nezasahuje do zaoblení rámečku ventilátoru. Bohužel pozoruji u všech zdrojů Chill Innovation malou odolnost barvy proti poškození, ačkoli s nimi zacházím maximálně opatrně, vždy to nějak schytají. U jiných zdrojů jsem toto nepozoroval. Na jednom jsem dokonce odhalil „opravu“ škrábanců lihovým fixem, muselo to být již z továrny, na krabici byla totiž neporušená ochranná fólie.





Kabeláž

Zdroj disponuje 24pinovým Main Power konektorem, který je vyřešen tak, aby se dal použít i v základních deskách s 20pin Main Power konektorem. Kabeláž Main Power konektoru je potažená flexem a má délku asi 48cm. Zdroj je vybaven jednoduchým +12V Power konektorem, jeho kabeláž má délku taktéž 48cm a je potažena flexem. Zdroj je vybaven jedním konektorem pro přídavné napájení PCIe karet, délka jeho svazku činí 45cm a je také potažen flexem. Dále je zdroj vybaven čtyřmi Serial ATA napájecími konektory, rozdělenými mezi dva svazky, o délce 64cm a potaženými flexem. Zdroj je vybaven sedmi Peripheral power konektory. Na jednom kabelovém svazku o délce 80cm jsou umístěny čtyři Peripheral power konektory, druhý svazek nese tři Pheripheral power konektory a jeden FDD napájecí konektor. Oba svazky jsou potaženy flexem. Kabeláž tohoto zdroje je velmi dobře provedená a myslím, že nikomu nebudou žádné konektory chybět, i délky svazků jsou zcela dostačující, zbytečně dlouhé kabely jsou také na závadu.




Vnitřní provedení

Při otevírání tohoto zdroje jsem málem musel odvrtávat šroubky, tak dobře byly utažené. Ovšem po chvíli zápasu jsem jej otevřel. Ihned po otevření bylo jasné, že tento model se od ostatních testovaných dost odlišuje. Již využívá nové topologie, od které se dá očekávat velká účinnost. Vstupní EMI filtr je vyřešen obstojně, jistě bude slušně plnit svoji funkci. Tento zdroj má řídící obvod na primární straně, na jeho pozici je použit TDA16888 od firmy Infineon. Zklamáním se stává filtrační kondenzátor ve stejnosměrném meziobvodu, je zde použit výrobek firmy GSC s maximální provozní teplotou pouze 85°C.

Spínací tranzistory jsou od firmy Toshiba, zde by neměl být problém, pouze výrobce nemusel tolik šetřit na jejich chladiči. Při prohlídce primární strany zdroje jsem si všiml, že výrobce použil pro snímání procházejícího proudu sice výkonové ale metalizované rezistory. Je všeobecně známé, že tento druh nesnáší proudové impulzy. Na této pozici by měly být použity drátové typy. Také jsem zjistil, že spínací tranzistor ve zdroji napětí +5VSB není umístěn na chladiči. Výrobce spoléhá na to, že se uchladí plochou pouzdra. Hlavní transformátor svou velikostí odpovídá štítkovému výkonu zdroje.

Usměrňovače 3,3 a 12V větve mají slušnou výkonovou rezervu, ale to již nelze tvrdit o usměrňovači 5V větve. Diody jsou sice zdvojené, ale vzhledem k zapojení přes ně protéká i proud 12V větve. Jejich proudové dimenzování je lehce na hraně. Dost se mi nelíbí velikost chladiče usměrňovacích diod, zde by měl výrobce přidat. Výstupní filtry zdroje jsou provedeny poměrně slušně, pominu-li použití kondenzátorů GSC, což bude mít vliv zejména na životnost. Výrobce u tohoto zdroje uvádí přítomnost dvou +12V větví, ve skutečnosti tomu tak ale není a dokonce jsou zcela vynechány nadproudové ochrany. Výrobce se zcela spoléhá na ochranu proti celkovému přetížení na primární straně zdroje. Ta ovšem nezajistí ochránění zdroje při přetížení jedné z větví. Osazení desky je provedeno průměrně, obzvlášť u výstupních filtrů je dost „nahuštěno“. Kvalita pájení je ucházející, vyloženě nekvalitní spoje se mi nepodařilo nalézt. Deska zdroje je zhotovena z cuprexkartu, což je v této cenové relaci ještě akceptovatelné.







Zátěžové testy

Bohužel zdroj po necelé hodině zátěže 400W odešel, odchod byl zpestřen o akustické a i světelné efekty v podobě jisker létajících přes ventilátor. Bohužel se mi nepodařilo nasbírat žádné hodnoty než zdroj odešel do věčných lovišť. Na druhou stranu mě to motivovalo ke zjišťování, co bylo příčinou odchodu zdroje. Ihned po sundání krytu jsem spatřil popraskané metalizované rezistory pro snímání procházejícího proudu. To je ovšem to nejmenší. Dále byl proražený spínací tranzistor v aktivním PFC, také jeden ze spínacích tranzistorů samotného zdroje utrpěl čistý průraz. Částečně na vině takto rozsáhlé havárie jsou právě metalizované rezistory, o kterých jsem již psal. Pravděpodobně se jeden přerušil a na řídící obvod se mohlo dostat až 380V stejnosměrných, což samozřejmě obvod nemohl přežít a přitom mohl chaoticky propustit silný impulz do řídících elektrod tranzistorů a tím způsobit jejich průraz. Usuzuji tak podle toho, že jediný tranzistor, který přežil, je buzen přes transformátor a jeho řídící elektroda je proti překročení napětí chráněna zenerovou diodou.

Ovšem toto není stále ten začátek řetězové reakce, na vině byl právě průraz jedné z usměrňovacích diod na 5V větvi. Dioda by toto zatížení jistě byla schopná přežít, ale musela by být odpovídajícím způsobem chlazená. Jak jsem již psal, chladič usměrňovacích diod je poměrně malý, tím pádem byly teploty dost vysoké a je známo, že se stoupající teplotou dost klesá zatížitelnost polovodičových součástek. Další negativní faktor byl špatný přechod tepla z diody do chladiče, ve zdroji jsou použity silikonové podložky nevalných kvalit a upevňovací šroubky diod jsou navíc zcela nedostatečně dotažené. Nakonec je to vše zakorunováno tím, že ventilátor z důvodu nízké hlučnosti běží na nízkých otáčkách a vytvořený průvan nestačí k bezpečnému uchlazení zdroje. Výrobce zřejmě spoléhá na to, že zdroj nikdy nepoběží na plný výkon. Opět se utvrdilo, že zdroje Chill jsou vzhledem k ceně velmi podprůměrné, například za velmi podobný peníz lze pořídit Seasonic S12 o výkonu 430W, jehož kvalita se s Chillem absolutně nedá porovnávat.

Za zapůjčení zdrojů Chill Innovation děkujeme firmě Bostar

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřících přístrojů.

reklama