reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak tisknou profesionálové: OKI C610n

22.3.2010, René Pfeifer, recenze
Jak tisknou profesionálové: OKI C610n
Potřebujeme-li barevnou tiskárnu, která je dostatečně rychlá a robustní, aby vyhověla potřebám středně velké pracovní skupiny, přichází OKI s řešením v podobě série C610. Dnešní recenze v rámci tématu měsíce napoví, jak nová řada obstojí.
Tiskárnu OKI C610n jsme prověřovali přes USB spojení pod operačním systémem Windows 7 Professional, ale ovladače jsou dostupné i pro další systémy, jako XP, Vista, 2000 nebo MAC OS.


OKI - ovladač tisku



Rychlost tisku


Než se pustíme do rychlostní zkoušky tisku, zkontrolujeme průběh „zahřívacích“ operací. OKI C610 zapneme tlačítkem na boku přístroje. Zahřívání tiskových jednotek netrvá přehnaně dlouho, ale je poměrně hlučné, stejně jako přechody z úsporného režimu. Musíme si však uvědomit, že tiskárna obsahuje čtyři sady náplní a optických válců, jejichž roztáčení a chlazení prostě nějaký hluk nadělají.

Měřený parametr
Hodnota
Zapínání
30 s
Zahájení tisku z úsporného režimu
12 s
Zahájení tisku Foto z úsporného režimu
40 s

Parametry testu rychlosti jsme měřili pomocí stopek při nastavení „Normální“ (600 x 600) bez zapnuté úspory toneru s běžným kancelářským papírem gramáže 80 g/m2. Při rychlostní zkoušce jsme nejprve počítali listy vytisknuté z Wordu za 60s. Dále jsme měřili výtisk 4 stran s kombinovaným textem a drobnou grafikou z formátu PDF. Vzhledem ke kancelářskému zaměření produktu jsme přidali tisk Powerpointu a nakonec jsme otestovali i tisk fotografie.

Měřený parametr
Hodnota
Rychlost tisku (barevná A4/min)
31 listů
První strana (barevná A4)
9 s
PDF - rychlost tisku (4 str.)
14 s
PDF - první strana
8 s
Powerpoint - rychlost tisku (4 str.)
16,5 s
Powerpoint - první strana
10,5 s
Fotografie - rychlost tisku (A4)
9,5 s

Zjištěné hodnoty se příliš neliší od těch udávaných výrobcem. Tiskárna OKI C610n je tedy skutečně velmi rychlá.


Černobílé testy - písmo a čáry


Možnosti nastavení tiskárny OKI C610n jsou široké. Pro naše zkoušky kvality tisku jsme postupně nastavovali rozlišení 1200 x 600 (jemný tisk) a 600 x 600 dpi (normální tisk), také jsme prostřídali volbu zapnuté úspory toneru.


Normální - úspora toneru


Jemný - úspora toneru


Jemný

Různá nastavení ani úspora toneru nemají na čitelnost písma velký vliv. V normální i jemné kvalitě je písmo dobře čitelné od velikosti 2 a stejně je tomu se zapnutou úsporou toneru.

Normální - úspora toneru
Jemný - úspora toneru


Jemný

Se standardním 12bodovým textem si testovaná tiskárna OKI poradila velmi dobře ve všech zkoušených režimech. Jemnému tisku není co vytýkat, na písmu v úsporném režimu je znát šetření barvou lehce světlejším odstínem a v užších místech mírným otřepením.


Normální - úspora toneru


Jemný - úspora toneru


Jemný

Zkoušku čárové grafiky lze hodnotit prakticky stejně, jako sekci o písmu – tedy téměř bezvadný tisk ve všech nastaveních. Pouze u příčných linek nalezneme drobné vady, jsou místy roztřepené.

Celkově hodnotíme tisk písma a čárové grafiky ve všech nastaveních na výbornou. Texty a čárové grafy můžeme s laserovou tiskárnou C610n bez obav chrlit ve velkém a přitom šetřit černou barvu pomocí volby "úspora toneru".


reklama