reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Jak tisknou profesionálové: OKI C610n

22.3.2010, René Pfeifer, recenze
Jak tisknou profesionálové: OKI C610n
Potřebujeme-li barevnou tiskárnu, která je dostatečně rychlá a robustní, aby vyhověla potřebám středně velké pracovní skupiny, přichází OKI s řešením v podobě série C610. Dnešní recenze v rámci tématu měsíce napoví, jak nová řada obstojí.

Šedé a barevné přechody


Kvalitu míchání černé i ostatních barev v podání tiskárny OKI C610n jsme odzkoušeli pomocí vlastní testovací stránky, která obsahuje postupný přechod šedé z 0 do 100 % i prostoupení základní barevnou škálou. Po zkušenostech z předchozí sekce volíme normální a kvalitnější výtisk v úsporném režimu a přidáváme jemný tisk bez šetření toneru.


Normální - úspora toneru


Jemný - úspora toneru


Jemný

Přechod z bílé do černé je plynulý s rovnoměrným rastrem v obou rozlišeních. Rozdíly jednotlivých nastavení jsou již patrné na první pohled - hrubší rastr normálního výtisku a světlejší ostínovaní šetřícího toneru. Kvalitě tisku ovšem opět není téměř co vytknout, snad pouze drobné vady písma ve světlejších odstínech šedé, zejména v úsporném režimu.


Normální - úspora toneru


Jemný - úspora toneru


Jemný

Neradi se opakujeme, ale výtisk barevného přechodu z tiskárny C610n se dá popsat stejně, jako přechod šedé. Jeden malý rozdíl tu ale přeci jen najdeme - barevný přechod byl bezvadný i při zapnuté úspoře toneru.


Tisk fotografií


Než se pustíme do závěrečné zkoušky, vysvětlíme si nenápadnou volbu tiskového ovladače, označenou jako ProQ2400 (viz obr. ovladače na předchozí straně). Jedná se o tzv. inteligentní technologii digitálního zpracování obrazu od OKI Printing Solutions, která má za úkol produkovat jemné tóny a plynulé barevné přechody. Ještě lepší kvality tisku se tato technika snaží docílit aplikovaním různé úrovně intenzity světelné energie LED při vytváření jednotlivých tiskových bodů. Tímto způsobem by tiskárny OKI měly být schopné měnit množství toneru naneseného na každý bod. Jedná se sice o nižší rozlišení 600 x 600 dpi, ovšem s technikou zvlášť navrženou pro spolupráci s vícebitovými hlavami a jemnými HD tonery tiskáren OKI.

Kvalitu fotografií na tiskárně OKI C610n jsme testovali s nastavením od nejhorší po nejlepší - pro ukázku vybíráme nižší rozlišení 600 x 600 s úsporou toneru, dále jemný výtisk v základním nastavení bez korekcí a nakonec zmiňované ProQ2400 s vylepšením barev pomocí nastavení Profesionální grafika.

Normální - úspora toneru
Jemný
ProQ2400 + Profesionalní grafika
- pro zvětšení klikněte -

Na první pohled je však jasné, že nižší rozlišení v kombinaci s úsporou barev nikam nevede. Jemný výtisk 1200 na 600 dpi je o poznání lepší, v reálu byl ovšem příliš tmavý. Nejlepší volbou pro tisk opravdu kvalitních fotografií je nastavení ProQ2400 s doladěnými barvami. Ještě dodáváme, že pro tisk pracovních materiálů se nám jeví z hlediska kvality a nákladů jako nejlepší nastavení vyššího rozlišení se zapnutou úsporou toneru.


Spotřeba


Na úplný závěr testů přinášíme naměřené hodnoty spotřeby v porovnání s parametry výrobce.

Spotřeba
Výrobce
Redakce
Maximální
1300 W
1100 W
Pohotovostní stav (průměr)
100 W
175 W
Úsporný režim
<15 W
11 W

Kromě mírného převýšení specifikace během pohotovostního režimu splňuje tiskárna OKI C610n normy zadané výrobcem a svojí spotřebou se dokonce přibližuje menším stolním laserovým tiskárnám.


Dojmy a hodnocení


Náš celkový dojem z laserové tiskárny OKI C610n je jedním slovem výborný. Během testování jsme nezaznamenali komplikace s uvedením přístroje do chodu (snad až na výběr vhodných softwarových doplňků) ani s ovládáním. Kvalita a rychlost běžných tiskových úloh je na vynikající úrovni, což jen potvrzuje, že se OKI svojí LED technologií vydala správnou cestou. Pořizovací náklady jsou srovnatelné s konkurencí, OKI navíc přidává tříletou záruku. Díky dlouhé životnosti spotřebního materiálu provoz tiskárny příliš nezatíží firemní výdaje, tak si můžeme jen postesknout "škoda, že se do výbavy za danou cenu nevešla i duplexní jednotka".


Kvalita tisku
Hluk
Rychlost tisku
Absence duplexu
Náklady na tisk (černá)
Dvířka podavače
Cena v době testování: cca 13 500 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu OKI C610n poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení barevné laserové tiskárny OKI C610n děkujeme společnosti OKI.





Vývoj ceny testovaného produktu:


reklama