reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kensington Slimblade Presenter Mouse - prezentace na cestách

15.2.2008, Michal Učeň, recenze
Kensington Slimblade Presenter Mouse - prezentace na cestách
Po dvou recenzích myší Kensington přicházíme s pokračováním z řady Slimblade, kde jsme se zaměřili na myš s dalším inovativním konceptem. Kromě hlavní funkce ovládání počítače totiž myš využijete i jako pomocníka při prezentacích a navíc se opět můžete těšit na promyšlený způsob uložení USB adaptéru bezdrátového spojení uvnitř myši.
Kapitoly článku:
  1. Kensington Slimblade Presenter Mouse - prezentace na cestách
  2. Design a zpracování
  3. Praxe a závěr
Firma Kensington na trh zaútočila několika specialitami, které můžeme u konkurence najít v úplně jiné podobě. Přestože vyrábí opět jen myši, přímým konkurentem Logitechu nebo Razeru až na výjimky není. Svoje produkty navrhuje ve velmi podobném stylu, kde bychom marně hledali nějakou fantazii v hrubém tvaru myši. Na druhou stranu ale i přes celkem osm modelů v nabídce přichází každý produkt s nějakou novinkou, kterou se liší jak od konkurence, tak od svých "kolegů" z Kensingtonu. Dnes se podíváme na myš s opět trochu suchým podtitulkem Slimblade Presenter Mouse. Tradičně začneme popisem balení, které má podobu klasické krabice s průhlednou přední stěnou, jež odhaluje myš.



Obsah balení je skromný, skládá se z myši Slimblade Presenter, dvou baterií typu AAA, uživatelské příručky a CD s ovladači, které jsou nutné pro správný chod kolečka. Opět mi vzhledem k zaměření myši na cestování chyběl ochranný obal. Ještě se vrátím ke krabici, která by mohla být pevnější, aby lépe ochránila vnitřní části. Sice je designově velmi pěkná, ale výrobce by měl mít na paměti dlouhou cestu přes nešetrné zacházení doručovacích služeb k zákazníkovi.




Parametry



ModelMyš Kensington Slimblade Presenter Mouse
Rozměry9,6 (délka) x 6,0 (šířka) x 2,4 (výška) cm
Hmotnost83 gramů, 60 gramů (bez baterií)
MateriálPlast, kolečko pryž
Počet tlačítek2 + menu + pětisměrné kolečko
Typ snímačeLaserový
Typ baterie2 x AAA
Způsob propojení s PCbezdrátové 2,4 GHz
Dosahcca 10 metrů

Instalace


U myší, snad jen s výjimkou herních speciálů, už nevidíme prakticky žádné problémy s instalací. Stejně je tomu i u dnes testovaného Kensingtonu, který k běžným funkcím prakticky instalaci nepotřebuje, ovšem CD s ovladači je přiloženo i tak. Důvodem je nutnost projít krátkou instalací, aby byl zajištěn bezchybný chod horizontálního rolování kolečka. Ještě před samotnou instalací musíte do myši vložit dvě přiložené baterie typu AAA, pro které je připraven prostor pod krytkou ze spodní strany myšky. Opět výrobce použil pro uchycení výsuvného krytu pouze tenké plastové pásky, které na první pohled nevypadají příliš pevně. Kryt je ovšem při zaklapnutí držen v jiných bodech, a tak i při případném poškození není kryt při provozu uvolněn.



Výrobce Kensington je pro mě osobně zajímavý tím, jaké způsoby vymýšlí pro uložení USB adaptéru bezdrátového spojení s počítačem. Po magnetickém horním krytu u modelu Ci85m a úschově vedle baterií u Slimblade Media Mouse přichází s výsuvnou postranní lištou, která adaptér schovává v útrobách myši.



Po hladkém vysunutí "rámu" se na pravé hraně objeví stříbrné tlačítko, které není až tak dobře dostupné, ale s trochou šikovnosti se vám podaří stisknout. U tohoto systému vysouvání postranní lišty jsem se trochu bál viklání či vrzání při uchycení prsty, v praxi je však systém stabilní a snad je tomu tak i po delším užívání.



Po stisknutí tlačítka se na levé straně myši vysune adaptér USB, který pak snadno vyjmete. Po zasunutí lišty se myš aktivuje a při zasunutí adaptéru už můžete ihned pracovat. Se zasunutím krytu se také na boční liště na chvíli rozzáří dioda, která červenou či zelenou barvou indikuje špatný či dobrý stav baterií. Výdrž baterie by se měla podle výrobce pohybovat až kolem půl roku, díky diodě budete včas informováni o nutnosti je vyměnit.



Dosah bezdrátové spojení s počítačem má dosah kolem deseti metrů, což by mělo stačit i při prezentacích v kombinaci s větším plátnem. Jediné, co u prezentací chybí, je funkce laserového ukazovátka, které se občas může hodit. Jinak ale základní funkce přesouvání mezi snímky stačí a v případě nouze můžete přepnout do klasického módu myši. Na USB adaptéru mi trochu vadila jeho velikost. Už jsme tu viděli řešení, kdy byl adaptér opravdu malý, a nepřečníval tak příliš z hrany notebooku. Problém není ani tak v estetice nebo horší mobilitě, ale také v nebezpečí nechtěného poškození USB portu notebooku nebo adaptéru.

reklama