reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kindle 4 vs. Kindle Keyboard

8.11.2011, Pavel Kovač, recenze
Kindle 4 vs. Kindle Keyboard
Nedávno uvedl Amazon nové modely své čtečky Kindle. Přidal dotykový model, verzi bez klávesnice a LCD tablet. Dnes se podíváme na zástupce nejlevnějšího modelu Kindle 4 a porovnáme si jej s nejznámějším Kindle 3 (Keyboard).
Kapitoly článku:
  1. Kindle 4 vs. Kindle Keyboard
  2. Praktické zkušenosti
  3. Porovnání s předchozí generací a závěr

Přímé porovnání Kindle 3 vs. Kindle 4


Čtvrtá generace přináší na první pohled jen drobná vylepšení, avšak tyto drobnosti dělají z Kindle opět o něco zajímavější zařízení. Designově je přitažlivější, konstrukčně stejně kvalitní a hardwarově rychlejší. Díky vylepšenému e-inku je navíc čtení pohodlnější (absence překreslování). Drobné omezení plynoucí z absence klávesnice jistě překousnete a uvítáte snížení ceny. Kapacita paměti je stále dostatečná.

Jediné, co trochu vadí, je nemožnost si zvolit i 3G variantu. Ta by totiž v kombinaci s rychlým procesorem byla velmi zajímavá. Další možností je dotyková 3G verze, která je však o 10 dolarů dražší než 3G verze s klávesnicí. Zde je volba čistě na vás.




- klikněte pro zvětšení -


Závěrečné hodnocení


Kindle 4 je velmi příjemným překvapením. Ono překvapení vychází hlavně z faktu, že Kindle se dá pořídit již za opravdu lidovou cenu a vlastně není nijak omezen. Naopak má lepší design, je menší a lehčí. Tento produkt se může velmi snadno stát hitem letošních Vánoc. Jen je škoda, že se k nám nedováží verze s reklamními obrazovkami, která je ještě výrazně levnější.

Nový Kindle je však i ve znamení protikladů. Na jednu stranu je výrazně designově zdařilejší a rychlejší. Na druhou stranu má ostatní specifikace horší. Ve výsledku je to však stále e-kniha s perfektními vlastnostmi, co stačí 99 % populace a cena se snížila. Ony přidané hodnoty předchozí verze (3G, velká paměť, poslouchání MP3 a předčítání knih) sice zmizely, ale z velké části jsou nepotřebné a při čtení knih je nevyužijete. Kindle 4 je tedy výborná levná e-kniha.


Dodatek... česká distribuce e-knih


Ta v podstatě neexistuje. Jsou zde sice první projekty v podobě PalmKnihy, ale jejich obsah je velmi omezený. Na Amazonu jsou naopak Knihy obvykle v jiném jazyce, než bychom chtěli. Nezbývá tedy než se uchýlit k pokoutnému shánění, nebo skenování papírové podoby. To sice není ideální a legální, ale třeba se našim zákonodárcům otevřou oči a distribuci knih elektronickou cestou začnou podporovat. Nezbývá nám nic jiného než doufat.


Kvalitní zpracování a design
Nemá 3G
Rychlost
Nižší výdrž na baterii oproti Kindle Keyboard
Velikost a hmotnost
Bez MP3 a předčítání
Méně překreslování obrazovky
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 109 USD, záruka 1 rok

reklama