reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston DT 2000: odolný vůči zlodějům i počasí

26.2.2016, Jan Vítek, recenze
Kingston DT 2000: odolný vůči zlodějům i počasí
Společnost Kingston zařadila do své nabídky nové flash disky Fury, které se tak zařazují po boku stejně označených modulů operační paměti a SSD. Co můžeme od těchto modelů očekávat? Na to se podíváme v dnešní recenzi.
Kapitoly článku:
  1. Kingston DataTraveler 2000 32 GB
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Co se týče předešlých testů podobných produktů, pak ty se týkaly modelů Kingston HyperX Fury a Kingston DT UItimate 3.0 G3, které se ukázaly v dobrém světle, DataTraveler HyperX 3.0, na něž se dnešní model dle papírových specifikací nechytá. Pak jsme testovali flash disk DataTraveler Ultimate vybavené rozhraním USB 3.0. Nejdříve to byl 16GB DT Ultimate a v dalším testu se objevily 4 flash disky pro USB 3.0, které se však onomu 16GB Kingstonu nedokázaly vyrovnat při zapisování dat.

Následovala recenze 32GB verze 1. generace DataTraveler Ultimate 3.0 a pak se představila druhá generace DataTraveler Ultimate 3.0 G2, jejíž výkony byly rozporuplné. Nakonec jsme testovali také 128GB model DataTraveler, ale šlo o verzi R500 vybavenou pouze rozhraním USB 2.0, kvůli kterému se dozajista dnešnímu modelu nevyrovná ani omylem


Zabezpečení


O tom, jak funguje zabezpečení, pojednává manuál, který naleznete na stránkách výrobce. Dozvíme se z něj, že flash disk k nám přijde nastavený na výchozí heslo: 1-1-2-2-3-3-4-4, který pochopitelně bude třeba změnit. Opět připomenu, že LED pod klávesnicí je modrá a nahoře je červená (uzamčený zámek) a zelená (otevřený zámek) - viz obrázek:



Pro odemčení flash disku stisknete jednou tlačítko s klíčem, po čemž se rozbliká červená LED. Pak je třeba do 10 sekund začít se zadáváním heslo a poté opět stisknout klíč. Poté by se měla rozsvítit zelená LED a my máme půl minuty na to, abychom flash disk připojili do USB portu, jinak se zase uzamkne. To lze ostatně udělat i ručně podržením klíče na dobu tří sekund.

Výchozí heslo je sice osmimístné, ale DataTraveler 2000 umožní nastavit heslo dlouhé sedm až patnáct znaků. Jednotlivá tlačítka nemají pouze numerické znaky, ale také znaky abecedy, díky čemuž si nemusíme pamatovat číslo, ale heslo, to závisí čistě na nás. Pro změnu hesla si musíme flash disk nejdříve odemknout a pak dvakrát za sebou stisknout tlačítko s klíčem. Rozbliká se modrá LED a my musíme do 10 sekund začít se zadáváním nového hesla, které potvrdíme opět dvojitým stiskem klíče. Pak se rozbliká zelená LED a my musíme opět do 10 sekund začít s potvrzením zadaného hesla, což už naposled potvrdíme dvojitým stiskem klíče. Rozsvítí se červená LED, kterou by měla vystřídat zelená na znamení úspěšně změněného hesla.

To ale není vše. Můžeme také vstoupit do nastavení samotného flash disku a zapnout režim pouze pro čtení (trojitý stisk klíče - zadat 76 - jeden stisk klíče), vrátit režim zápisu (trojitý stisk klíče - zadat 79 - jeden stisk klíče) nebo nastavit lhůtu, po jejímž uplynutí se má zapojený flash disk uzamknout (trojitý stisk klíče - zadat 85 - jeden stisk klíče - zadat počet minut pro lhůtu (01 až 99) - jeden stisk klíče). Pokud v této procedůře zadáte lhůtu 00, pak se funkce deaktivuje.


Testy


Nyní si ověříme to, zda testovaný flash disk DataTraveler 2000 poskytne to, co slibuje, a sice datovou propustnost až 135 MB/s při čtení a 40 MB/s při zápisu.

Následují testy výkonu flash disku ohledně přenosu dat. Vybrány byly jednak praktické úlohy, které se týkaly v první řadě kopírování (čtení a zápisu) jednoho 700MB souboru a pak to byl stejný test, v němž jsme ale využili cca 500 fotografií o velikosti cca 3 MB. Pak jsme ještě na flash disk pustili ATTO Disk Benchmark, jehož úkolem je otestovat rychlost čtení a zápisu daného úložného zařízení v závislosti na velikosti souborů a nakonec si na něm smlsnul HDD test, jenž je součástí PCMark Vantage.

Kingston DT R3.0
čtení (MB/s)
zápis (MB/s)
700MB soubory
151,1
45,4
500 fotografií
127,2
38,6

Nejdříve se zdálo, že Kingston svůj flash disk velice podceňuje. Čtení zde bylo v reálných testech rychlejší o 15 MB/s a zápis nedosáhl jen 40 MB/s, ale rovnou dvojnásobku, tedy 80 MB/s. Ovšem po nějaké době trápení flash disku se jeho rychlost ustálila, a to na maximálních 45,4 MB/s. I s těmito výsledky tedy můžeme být navýsost spokojeni a je možné, že ani 16GB verze bude také o něco rychlejší v porovnání s tím, co uvádějí specifikace.



ATTO obvykle ukazuje maximální výkon, kterého v praxi ani nedosáhneme, což zde platí pro čtení i pro zápis. Ukázalo se také obvyklé navyšování propustnosti se zvětšujícími se soubory, přičemž maxima dosáhneme už na úrovni 16 kB souborů.



Pak tu je PCMark Vantage, v němž jsme v opakovaných testech dosáhli s flash diskem velice slušné hodnoty10 106 bodů. Tento test tak hodnotí náš DataTraveler 2000 výrazně lépe než bežné pevné disky.



A nakonec se podíváme ještě na výsledky testu Crystal Disk Mark, jenž by měl potvrdit výsledky uvedené v testu ATTO Disk Benchmark, ovšem z něj se dozvíme, že zápis je podstatně pomalejší, než se povedlo naměřit. ATTO i reálné testy ale ukazují něco jiného, zato rychlost zápisu víceméně odpovídá.


Závěrečné hodnocení


Kingston DataTraveler 2000 jsme testovali ve výkonnější 32GB verzi, která předčila očekávání daná specifikacemi. Jedná se o odolný flash disk, který by měl přežít i prach, vysokou vlhkost nebo zběžné vykoupání ve vodě a pokud někdo napodesáté neuhodne vámi zvolené heslo (což by se u ař 15 místného hesla rozhodně nemělo stát), budou před nepovolanýma rukama a očima v bezpečí i vaše data. Není to ale pouze heslo, které si můžeme zvolit. Vedle toho lze nastavit lhůtu, po které se v případě nečinnosti zapojený flash disk sám uzamkne a případně lze pro dodatečnou ochranu dat zapnout režim pouze pro čtení.



Co se týče výkonu, proklamovaných 135 a 40 MB/s náš testovaný kousek v syntetických i reálných testech překonal, takže můžeme být spokojeni, že Kingston dodržel, co slíbil. Na druhou stranu, v době, kdy 32GB flash disky stojí sotva pár stovek, si koupi takto objemného modelu s cenou 3600 Kč leckdo rozmyslí. Platíme tedy především za fyzickou odolnost i bezpečí našich dat, přičemž odolné modely s HW šifrováním se dají i tak pořídit levněji, jen nebudou mít hardwarovou klávesnici pro zadání hesla.


Plusy


+ Fyzická odolnost
+ Zabezpečení (HW AES a až 15místné heslo)
+ Možnosti nastavení
+ Odpovídající výkon


Minusy


- Vysoká cena
- Oproti jiným flasdiskům větší rozměry a vyšší hmotnost
 
 
Za zapůjčení 32GB flash disku DataTraveler 2000 děkujeme Kingstonu.

 
 
Cena v době testování: cca 3 600 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte USB flash disk Kingston DataTraveler 2000?
V anketě šlo hlasovat od 26.2.2016 do 10.2.2016. Počet hlasujících: 0
Výborný0 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
reklama