reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston DT Ultimate 3.0 G3: třetí generace v kovu

22.2.2013, Jan Vítek, recenze
Kingston DT Ultimate 3.0 G3: třetí generace v kovu
Společnost Kingston nepřestává na trh chrlit nové řady USB flash disků, které se díky rozhraní USB 3.0 stále mohou zlepšovat i s ohledem na výkon. Dnes si vyzkoušíme kovový model DataTraveler Ultimate 3.0 G3, tedy již třetí generaci disku Ultimate 3.0.
Kapitoly článku:
  1. Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 G3
  2. Testy a závěrečné hodnocení
Nejdříve si uvedeme testovací sestavu založenou na platformě Intel.
  • Základní deska - Gigabyte GA-H57M-USB3
  • Procesor - Intel Core i5-661
  • Paměti - 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Grafická karta - integrovaný Intel GMA HD
  • Pevný disk - 1TB Samsung Spinpoint F3 - HD103SJ
  • SSD - 128GB Vertex 4
  • OS Windows 7 - 64bit

Co se týče předešlých testů podobných produktů, pak ty se týkaly modelů DataTraveler HyperX 3.0, na nějž se dnešní model samozřejmě nechytá, a pak DataTraveler Ultimate vybavených rozhraním USB 3.0. Nejdříve jsme testovali 16GB verzi tohoto modelu již před řadou měsíců, v dalším testu se objevily 4 flash disky pro USB 3.0, které se však onomu 16GB Kingstonu nedokázaly vyrovnat při zapisování dat.

Následovaly nejvíce relevantní testy k dnešnímu článkum, a to 32GB verze 1. generace DataTraveler Ultimate 3.0 a pak se představila druhá generace DataTraveler Ultimate 3.0 G2, jejíž výkony byly rozporuplné. Nakonec jsme testovali také 128GB model DataTraveler, ale šlo o verzi R500 vybavenou pouze rozhraním USB 2.0, kvůli kterému se dozajista dnešnímu modelu nevyrovná ani omylem

My si dnes ověříme, zda testovaný DataTraveler Ultimate 3.0 G3 poskytne to, co slibuje, a sice datovou propustnost 150 MB/s při čtení a 70 MB/s při zápisu.


Testy


Následují testy výkonu flash disku ohledně přenosu dat. Vybrány byly jednak praktické úlohy, které se týkaly v první řadě kopírování (čtení a zápisu) jednoho 700MB souboru a pak to byl stejný test, v němž jsme ale využili cca 500 fotografií o velikosti cca 3 MB. Pak jsme ještě na flash disk pustili ATTO Disk Benchmark, jehož úkolem je otestovat rychlost čtení a zápisu daného úložného zařízení v závislosti na velikosti souborů a nakonec si na něm smlsnul HDD test, jenž je součástí PCMark Vantage.


Kingston DT R3.0
čtení (MB/s)
zápis (MB/s)
700MB soubory
165,5
80,6
500 fotografií
155,4
42,5


Výsledky tohoto flash disku dokonce ještě předčí udávané specifikace, a to o 5 až 10 MB/s, takže můžeme být více než spokojeni. Pokud jde o kopírování menších souborů, a tedy v tomto případě fotografií, pak čtení výrazně neutrpí, ale zápis se dostane téměř na polovinu svého maxima.

Následují tedy zbylé výsledky syntetických benchmarků, kde si už jen ověříme to, co nám řekly praktické testy. Nejdříve jsme flash disk testovali pomocí benchmarku ATTO Disk Benchmark, přičemž naformátován byl na exFAT. Ovšem i se souborovým systémem FAT32 (výchozí) poskytoval v podstatě stejný výkon.





ATTO ukazuje skutečně maximální výkon, který bývá často oproti praktickým výsledkům nadhodnocen. Zde jsou oproti specifikacím nadhodnoceny obě maximální hodnoty čtení a zápisu, ovšem v případě čtení se na ono maximum nedostaneme až u největších souborů, jak tomu obvykle je, ale u 256 - 1024 kB. Nárůst výkonu zápisu také není postupný, ovšem na rozdíl od čtení je maximum opravdu až u těch nějvětších souborů.





Pak tu je PCMark Vantage, v němž jsme v opakovaných testech dosáhli s flash diskem hodnoty 3897 bodů, která odpovídá tomu, co jsme od něj čekali. Tento test tak hodnotí dnes testovaný Ultimate 3.0 G3 velmi podobně jako DataTraveler R3.0, takže oba můžem přirovnat 5400otáčkovým pevným diskům. A to je pro USB flash disk ještě dobré.





A nakonec se podíváme ještě na výsledky testu Crystal Disk Mark, jenž v podstatě potvrdí výsledky uvedené v testu ATTO Disk Benchmark.


Závěrečné hodnocení


Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 G3 ve 32 GB verzi přichází v porovnání s předchozími generacemi v kompletně novém kovovém kabátku, jenž se vyznačuje masivním očkem pro upevnění třeba na klíče a zasunovacím USB konektorem. Tělo je díky kovovému plášti velmi pevné, ovšem odolnost plastové spojky uprostřed je otázkou. Nový flash disk také je pozoruhodně velký a těžký.





Co se týče výkonu, pak Kingston zde bezezbytku splňuje to, co uvádí ve specifikacích a ještě dává něco navíc. Konkrétně šlo o 5 až 10 MB/s navíc ke 150MB/s čtení a 70 MB/s zápisu, takže můžeme být spokojeni. Problémem může být zápis menších souborů, kde jsme zaznamenali výrazný pokles výkonu oproti maximu, což bylo při čtení naopak bez problémů.

Nicméně na trhu již existují i jiné alternativy, jež slibují za podobnou cenu stejné nebo i lepší výkony.
 
 

Plusy


+ Celkově pevné tělo se zatahovacím konektorem
+ Slušné přenosové rychlosti


Minusy


- Velké a těžké tělo
 
 
Cena v době testování: cca 850 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení DataTraveler Ultimate 3.0 G3 děkujeme Kingstonu.

Jak hodnotíte USB flash disk Kingston DataTraveler Ultimate 3.0 G3?
V anketě šlo hlasovat od 22.2.2013 do 10.2.2014. Počet hlasujících: 7
Výborný29 %
Průměrný71 %
Špatný0 %
reklama