reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston HyperX 3K SSD: nižší cena, vyšší výkon

19.4.2012, Jan Vítek, recenze
Kingston HyperX 3K SSD: nižší cena, vyšší výkon
Kingston HyperX 3K SSD jsou horkou novinkou ve světě zařízení Solid State Drive, přičemž nabízí již obvyklou kombinaci kontroleru SandForce SF-2281, rozhraní SATA 6 Gbps a pamětí MLC NAND Flash. Ty přitom nabídnou výdrž 3000 mazacích/zapisovacích cyklů.

Kingston HyperX 3K SSD - 120 GB


Základní specifikace nového SSD od Kingstonu jsme si už rozebrali na první stránce, takže nyní si je už jen rozvedeme. Jedná se, alespoň dle specifikací, o klasického zástupce moderní generace 2,5" SSD založených na rozhraní SATA 6 Gbps, 25nm pamětech NAND Flash MLC a kontroleru SandForce, zde verze SF-2281.





O výkonu jsme již napsali dost v úvodní kapitole, takže se nyní podívejme na zbylé informace. Kromě obvyklých věcí jako absolutně tichém provozu (pokud v něm tedy nebude něco pískat), nízké spotřeby a odolnosti vůči nárazům tu máme také podporu TRIM, což je dnes již také standardem, dále Advanced Wear-Leveling Technology pro zajištění rovnoměrného využití všech buněk (všechny buňky tak mají být opotřebovány stejně s tolerancí 2 %), a tedy i co nejdelší výdrže a asi nejvíce zajímavý je údaj o "User-Configurable Over Provisioning".

Techniky Over Provisioning mají blízko k Wear-Leveling, neboť také mají zajistit co nejdelší výdrž SSD, ovšem poněkud jinak - vyhrazením části celkové kapacity pro buňky, které mohou časem nahradit již ty poškozené. Moderní 25nm paměti NAND Flash se totiž potýkají s výrazně kratší životností danou počtem mazacích a zapisovacích cyklů v porovnání s předchozími 34nm paměťmi. Pro uživatele to znamená jediné - ukrojení z dostupné kapacity SSD. Počet možných mazacích a zapisovacích cyklů je mimochodem u každé buňky 3000, zatímco u původních HyperX SSD to je 5000.




- klikněte pro zvětšení -


HyperX 3K SSD přišel v balení Upgrade Kit, které bezesporu nemá nechat nikoho na pochybách, že jde o výjimečný produkt. Zařízení je zabaleno v pevné a velmi pěkně zpracované krabici, po jejímž otevření se objeví chráněno v pěnovém materiálu a pod sebou má umístěno příslušenství, které je mírně řečeno nadstandardní, ale také si za něj v obchodě pár stovek připlatíme.

Dostaneme nejen datový SATA kabel a CD s instalační příručkou a softwarem pro klonování disků (Acronis True Image HD), ale také plastovo-hliníkový box s kabelem pro připojení SSD na rozhraní USB 2.0 (který v případě instalace do notebooku ale asi spíš využijete pro původní pevný disk) a také šroubovák ve tvaru propisky, v jehož útrobách jsou dva nástavce na křížové šroubky a jeden na klasické. Nakonec ještě přímo pod SSD najdeme jednoduchou hliníkovou redukci pro montáž do 3,5" pozice.





Specifikace výrobce dále hovoří o hmotnosti 97 gramů a rozměrech 70 x 100 x 9,5 mm, takže jde včetně tloušťky o klasické 2,5" zařízení, které bez problémů vměstnáme do klasických přenosných počítačů.





Samotné SSD je tedy poměrně těžké, neboť se skládá především z kovu, díky čemuž působí solidním dojmem a vrchní část tvoří plastový rámeček vyložený broušeným hliníkem s tmavě šedou barvou. Ono by klidně stačilo, kdyby bylo vyrobeno z kvalitního plastu, ale tím lépe. Dovnitř se nepodíváme, neboť jeden ze šroubků je krytý ochrannou samolepkou.
reklama