reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston HyperX 3K SSD: nižší cena, vyšší výkon

19.4.2012, Jan Vítek, recenze
Kingston HyperX 3K SSD: nižší cena, vyšší výkon
Kingston HyperX 3K SSD jsou horkou novinkou ve světě zařízení Solid State Drive, přičemž nabízí již obvyklou kombinaci kontroleru SandForce SF-2281, rozhraní SATA 6 Gbps a pamětí MLC NAND Flash. Ty přitom nabídnou výdrž 3000 mazacích/zapisovacích cyklů.

Testovací konfigurace


SSD byla připojena na základní desku Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67 a testy byly provozovány v 64bitových Windows 7 se zapnutou funkcí TRIM. To si můžete sami ověřit zadáním příkazu "fsutil behavior query disabledeletenotify" do příkazového řádku. Pokud bude odezvou nula, TRIM je aktivován a pokud se objeví jednička, pak tomu tak není. Všechny disky měly verze firmware, které TRIM podporovaly.

Pro samotné testy jsme si přizvali 3 obvyklé aplikace:
  • h2benchw ve verzi 3.12
  • PCMark Vantage a jeho dílčí test pevných disků
  • ATTO Disk Benchmark ve verzi 2.46.

Testy h2benchw a PCMark Vantage pak byly zopakovány třikrát a výsledek se určil z průměru našich měření. ATTO obvykle udává velmi podobné hodnoty a navíc budou jeho výsledky sloužit spíše jako orientační, a tak nebyl důvod u něj průměrovat více hodnot.

Nyní již přichází čas na první výsledky z programu h2benchw rozdělené na testy seeku, pak sekvenčního čtení a nakonec nejdůležitější aplikační testy zakončené celkovým indexem, jejž využijeme i pro závěrečné hodnocení. Výsledky nově testovaného Kingston HyperX 3K SSD zařadíme po bok již dříve zkoušených Intel X25-M a OCZ Vertex 3 a samozřejmě také vedle 120GB a 240GB modelu HyperX SSD a Intel SSD 520. A ještě si zopakujeme testovací sestavu, kde je důležitá platforma Sandy Bridge s nativní podporou SATA 6 Gbps, kterou pro nová SSD firmy Intel a OCZ Technology přímo doporučují.
  • Intel Clear Folk DH67CF - Intel H67
  • Intel Core i5-2400S
  • Corsair Nova Series 128GB
  • Samsung SpinPoint F3 - 1TB
  • 2x 4 GB Kingston KHX1600C9D3K2/8G
  • Seasonic S12II-330 330W (80 Plus Bronze)


h2benchw v3.12 - seek


Přístupová doba je velkou výhodou elektronických pamětí, které mají v tomto ohledu nad mechanickými pevnými disky velkou výhodu, protože nemusí čekat na otočení té pravé části disku pod hlavičky a jejich vystavení. Tato doba se navíc u nich nemění (či by se měnit aspoň neměla) v závislosti na místě přístupu, a proto si ani neuvedeme hodnoty přístupu pod prvních 512 MB prostoru, protože by to bylo zbytečné.








Průměrná přístupová doba se u nového HyperX 3K SSD liší pouze u čtení, ale všechny hodnoty nových modelů jsou stejně tak nízké, že s nimi můžeme být spokojeni.


h2benchw v3.12 - sekvenční operace


V těchto testech můžeme očekávat ty nejvyšší naměřené hodnoty, což se samozřejmě bude týkat také ATTO Disk Benchmark, kde budeme testovat víceméně to samé. Zde se jako obvykle objevila sestupná tendence výsledných hodnot, což je problém snad všech SSD. Nejprve provedeme test průměrného sekvenčního čtení, pak je to sekvenční zápis. A nakonec je to opakované čtení označované jako Core Test, které by mělo v podstatě reflektovat rychlost komunikace SSD s kontrolerem základní desky.











Výsledky HyperX 3K SSD by v těchto testech měly být víceméně stejné jako u původních HyperX SSD, což se v podstatě potvrdilo. Pouze sekvenční zápis je u nového modelu v porovnání se 120GB HyperX SSD výrazněji rychlejší, přičemž dle hodnot IOPS by měl být o něco rychlejší i při operacích s menším objemem dat.


h2benchw v3.12 - aplikační testy


A nyní k nejdůležitější části této kapitoly, která by měla zajímat uživatele hodlající upotřebit SSD jako systémový disk. Připraveny jsou aplikační testy rozdělené na swapování, instalování, testy simulující Word, Photoshop, kopírování, F-Prot (práce antiviru) a nakonec byl z těchto všech výsledků sestaven aplikační index.























Kingston HyperX 3K SSD v aplikačních testech dosáhl velmi slušných výsledků a dokázal nakonec předhonit svého dražšího bratříčka o šest bodů. To na druhou stranu není vzhledem k celkovým skóre kolem 250 bodů nic podstatného, ale je alespoň vidět, že o výkon se opravdu nemusíme bát, ten bude víceméně stejný. Ale nebudeme předbíhat, jsou tu i další testy.
reklama