reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
19.4.2012, Jan Vítek, recenze
Kingston HyperX 3K SSD jsou horkou novinkou ve světě zařízení Solid State Drive, přičemž nabízí již obvyklou kombinaci kontroleru SandForce SF-2281, rozhraní SATA 6 Gbps a pamětí MLC NAND Flash. Ty přitom nabídnou výdrž 3000 mazacích/zapisovacích cyklů.
Kenig-mag | 27.1.201321:13
Zdravim, mam dotaz jestli pojede tento HDD co ma Sata 6Gb­/s na Sata 3Gb­/s. Nektre HDD to podporu ju, ale vsude rikaji neco jineho. Tak jak to teda je?
Odpovědět0  0
Franta T | 28.7.20127:24
Přátelé, ne každý musí mít po 4 letech vše nové, rychlejší a dokonalejší, znám spoustu lidí, kteří mají počítač starý už 12 let, pořád jsou spokojení s W XP, pořád jim na psaní dokumentů a tvorbu tabulek a na internet stačí ta ­"rychlost­", dokonce pořád mají tu stejnou flešku 128 MB ­- a hele stačí jim na přenášení dokumentů. Popravdě řečeno, kdyby výrobci záměrně nevyráběli ­"kurvítka­" aby něco nešlo, tak existuje skupina lidí, pro kterou životnost zařízení 6­-8 let je strašně málo. Jasně ­- kdo je přilepený s vytřeštěným zrakem k herní konzoli, nebo třeba stříhá video a tak, ten musí pravidelně kupovat věci nové, stačí, že si koupí nějakou super periferii a už mu to s ničím nekomunikuje, to chápu. Pro mě osobně, když mi někdo řekně životnost až 8 let, tak to v překladu znamená, že se to po 5 letech podělá, já potřebuji předpoklad tak 10 let, jinak je mi to na nic. Zdar a sílu!
Odpovědět0  0
Lada-VIR | 14.6.201210:21
Take mam za to ze je to jen teoreticka zivotnost preci jen pri jejich pocitani 1 zapis dene je trosku podhodnocen. beru to tak ze system se nainstaluje na cca 10GB kde se tyto bunky dalsich par mesicu uz nevyuzij do casu formatu a nove instalace systemu ­(snad se nepletu a disk si system sam nepresouva ze techto malo pouzitych bun2k do starsich­) a beru to tak ze temp a podobne si nastavim na polotnovy disk stale tu je swap kterej by rad ponechal na SSD i kdyz mam 8GB a swap by se dal vypnout obcas s kdyz pracuji a obas si na pozadi necham bezet hru , pak je tu Hybernace talsich 8GB pocitac teda moc casto nevypinam ale i tak mam za to ze kazdej den se na ten disk prepise pres nekolik GB dat. Z vlastni skusenosti vlastnil jsem SSD 2.5 roku a odesle navic zamrzelo ze z niceho nic, S.M.A.R.T. nic neprozradil TRIM sem mel za to ze me upozni minimalne tim ze se bud edisk zmensovat
Odpovědět0  0
oldrick | 23.4.20129:36
No konečně sem se dočet , jak dlouho mi ten SSD vydrží, díky...No osobně , když budu reagovat na komentář od souseda z východní země , tak to samé mohu říkat o klasickém HDD. U HDD vám nikdo negarantuje životnost na 8let a tichý chod. Ano stále se dá koupit HDD co se týče kapacity vyšší oproti SSD. Osobně nevidím problém, za 8 let bede klasickej HDD řvát , že ho vyhodím do koše! Takže SSD bude za těch 8let možná zastaralý ale nebude problém ho koupit v kapacitě 1TB v ceně 3000kč...
Odpovědět0  0
oh | 19.4.20128:31
Formulace ­"Tato nová SSD totiž slibují oproti klasickým HyperX SSD nižší cenu, která momentálně dle serveru Heureka činí cca 200 Kč právě u 120GB varianty ­(základní bez rozšířeného příslušenství­).­" je nepříliš srozumitelná. Já sice chápu ­(po několikerém přečtení a znalosti cen SSD­), že se jedná o rozdíl cen ve výši 200 Kč, ale jistě by to šlo napsat lépe :­-­) Např: ­" ... nižší cenu, momentálně dle serveru Heureka činí rozdíl cen cca 200 Kč ...­".
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3360) | 19.4.20128:41
Pravda, opraveno
Odpovědět0  0
NRX (170) | 19.4.20128:05
"... ­(to v případě holého 120GB modelu ale momentálně činí jen kolem 200 Kč­). Příznivější pořizovací částka se však projeví v tom, že jsou použity paměti, jejichž buňky se dokáží přepsat jen 3000x, zatímco původní SSD mají buňky s možností 5000násobného přepisu.­"

Čiže inak povedané, že kvôli blbým dvom stovkám sa nechám pripraviť skoro o dvojnásobnú životnosť. Hmmm... To beriem ako super ponuku od výrobcu ;­-­)

"Nicméně, jak již bylo v samotné recenzi řečeno, běžnému uživateli by to nemělo vadit, protože až se bude jeho HyperX 3K SSD blížit konci své životnosti, stejně již bude dávno zastaralý.­"

Zaujímalo by ma, čo to znamená pri SSD ­"dávno zastaralý­" ???
Odpovědět1  1
Jan Vítek (3360) | 19.4.20128:20
viz první kapitola
Odpovědět0  0
nagger (60) | 19.4.20128:37
pokud přepíšeš celý SSD 1x denně, vachází jeho životnost na cca 8 let ­- za 8 let bude na 100% tato technologie­/rychlosti historií, stejně tak použité rozhraní ­- co je na tom nejasného ???
Odpovědět3  0
NRX (170) | 19.4.201210:29
To je teória a výrobci s tým predsa počítajú, že za teoretických ­(až­) 8 rokov po tom SDD neštekne ani pes... a pre istotu sa poistia 2­-3 ročnou zárukou. Ale to je jedno...

Dávnejšie rozmýšľam nad kúpou SSD a keď pozerám vývoj, tak budúca generácia bude mať opäť +­/­- polovičnú životnosť? Neviem, ale nemám moc záujem kupovať niečo o čom dopredu budem vedieť, že to teraz vydrží možno 8 rokov, nasledujúca 4, ďalšia potom čo?

Doma mám nejaký starší systém ešte s IDE radičom. Disky aj po 10 rokoch fungujú v pohode...
Len to akosi z pohľadu vývoja a kúpy to vidím ... teraz, alebo nikdy a nie som si istý či to je dobrá vyhliadka :­-/
Odpovědět1  1
Hellraiser666 (25) | 19.4.201214:09
Ty to asi nechápeš ­(neber to ve zlým­).
Ale toto není nová generace. Jen je to nižší model než HyperX SSD, ale protože to chtěli srazit cenou, museli tam na něčem ubrat. Tak ubrali právě na té životnosti buněk. Navíc osobně si nemyslím, že to lidi budu i při té teoretické životnosti 8let mí tak dlouho v počítači. Protože nároky se zvyšují a lidé chtějí například víc kapacity, tak vymění možná tak po 3­-4letech za nový s větší kapacitou. Protože kdyby měl člověk například disky jen přikupovat, tak by dnes IDE­-čka už nikam nezapojil, a některé levnější skříně taky na to nemají zrovna místo...
Opravte mě někdo pokud se mýlím, ale takhle to vidím aspoň já.
BTW. docela mě překvapuje ten vyšší výkon oproti klasické verzi HyperX.
Odpovědět2  0
NRX (170) | 20.4.20128:04
No obávam sa, že to chápem až moc dobre ;­-­)

Pre porovnanie matematika z Anand: http:­/­/www.anandtech.com­/show­/5734­/kingston­-hyperx­-3k­-240gb­-ssd­-review, je to hned na prvej stránke. Oni počítajú s 10GB denne, ktoré TY zapíšeš a s ďalším 10 násobkom, ktoré spraví background okolo.

Čiže podľa teba je správne, keď sa rozhodnem kúpiť si 240GB, dám zaň $320 a budem sa tešiť, že mi vydrží niečo viac ako polovicu oproti modelu 5k, ktorý stojí $330 ? Za ušetrených $10 ???
Chápemn, že Kingston kúpil ešte lacnejšie MLC a snaží sa z nich vytrieskať čo najviac na úkor spotrebiteľa...

Keby som kúpil 240GB model, tak ho budem riadne drať a tých 20­-30GB naň SÁM denne kľudne zapíšem. Čiže podľa matematiky Annad by mi vydržal +­/­- 2­-3x menej než odhadovaných 8 rokov a to je už podľa mňa na zamyslenie za ušetrených $10, alebo kam to vo všeobecnosti so životnosťou speje...
Odpovědět0  0
cml11 (419) | 21.4.201214:09
Já bych problém viděl především v tom, že životnost buněk je jen jakési teoretická hodnota kterou zákazníkovi nikdo nezaručí. Resp. těžko uspějete za osm let s reklamací klasického HyperX s odůvodněním že zrovna tenhle disk měl vydržet ještě dalších pět let. Pokud se údaj o přepisech nebude ve firmware disku ukládat a výrobce ho nezahrne do záruky, zůstáváme jen v rovině marketingu. Jasně že bych si dvě stovky radši připlatil pro klidnější svědomí. Ale jsem si vědom toho, že je to stejné jako když kupuju benzín u pumpy mě sympatičtější značky i přes vědomí, že i tu méně věhlasnou a trochu levnější zaváží Čepro :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.