reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston HyperX SSD: výkonných 120 GB

23.12.2011, Jan Vítek, recenze
Kingston HyperX SSD: výkonných 120 GB
V září jsme si v recenzi představili zbrusu nové SSD od Kingstonu, a to konkrétně 240GB model HyperX SSD. To se ukázalo jako velmi výkonné, a tak bude zajímavé zjistit, jaký výkon nám poskytne levnější 120GB verze.

Kingston HyperX SSD - 120 GB


Nově testové SSD je tedy pouze jedno, tak snad bude stát za to. Jeho základní specifikace jsme už uvedli na první stránce, takže nyní si je už jen rozvedeme. Jedná se, alespoň dle specifikací, o klasického zástupce moderní generace 2,5" SSD založených na rozhraní SATA 6 Gbps, 25nm pamětech NAND Flash MLC a kontroleru SandForce, zde verze SF-2281.





O výkonu jsme již napsali dost v úvodní kapitole, takže se nyní podívejme na zbylé informace. Kromě obvyklých věcí jako absolutně tichém provozu (pokud v něm tedy nebude něco pískat), nízké spotřeby a odolnosti vůči nárazům tu máme také podporu TRIM, což je dnes již také standardem, dále Advanced Wear-Leveling Technology pro zajištění rovnoměrného využití všech buněk, a tedy i co nejdelší výdrže a asi nejvíce zajímavý je údaj o "User-Configurable Over Provisioning".

Techniky Over Provisioning mají blízko k Wear-Leveling, neboť také mají zajistit co nejdelší výdrž SSD, ovšem poněkud jinak - vyhrazením části celkové kapacity pro buňky, které mohou časem nahradit již ty poškozené. Moderní 25nm paměti NAND Flash se totiž potýkají s výrazně kratší životností danou počtem mazacích a zapisovacích cyklů v porovnání s předchozími 34nm paměťmi. Pro uživatele to znamená jediné - výrazné ukrojení z dostupné kapacity SSD.



- klikněte pro zvětšení -


HyperX SSD přišel v balení Upgrade Kit, které bezesporu nemá nechat nikoho na pochybách, že jde o výjimečný produkt. Zařízení je zabaleno v pevné a velmi pěkně zpracované krabici, po jejímž otevření se objeví chráněno v pěnovém materiálu a pod sebou má umístěno příslušenství, které je mírně řečeno nadstandardní, ale také si za něj v obchodě pár stovek připlatíme.

Dostaneme nejen datový SATA kabel a CD s instalační příručkou a softwarem pro klonování disků, ale také plastovo-hliníkový box s kabelem pro připojení SSD na rozhraní USB 2.0 (který v případě instalace do notebooku ale asi spíš využijete pro původní pevný disk) a také šroubovák ve tvaru propisky, v jehož útrobách jsou dva nástavce na křížové šroubky a jeden na klasické. Nakonec ještě přímo pod SSD najdeme jednoduchou hliníkovou redukci pro montáž do 3,5" pozice.





Specifikace výrobce dále hovoří o hmotnosti 81 gramů, což se rozchází se skutečností, neboť váží 110 gramů. Na jednu stranu v tom není problém, ale Kingston také udává rozdílné hodnoty výkonu a mě by zajímalo, zda na stránkách nemá také jiné údaje, které by byly chybné.





Samotné SSD je tedy poměrně těžké, neboť se skládá především z kovu a vrchní část tvoří plastový rámeček vyložený broušeným hliníkem. Ono by klidně stačilo, kdyby bylo vyrobeno z kvalitního plastu, ale tím lépe. Dovnitř se nepodíváme, neboť jeden ze šroubků je krytý ochrannou samolepkou. To ostatně ani není nutné.
reklama