reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kingston HyperX SSD: výkonných 120 GB

23.12.2011, Jan Vítek, recenze
Kingston HyperX SSD: výkonných 120 GB
V září jsme si v recenzi představili zbrusu nové SSD od Kingstonu, a to konkrétně 240GB model HyperX SSD. To se ukázalo jako velmi výkonné, a tak bude zajímavé zjistit, jaký výkon nám poskytne levnější 120GB verze.

ATTO Disk Benchmark


Poslední čtyři grafy se tedy budou týkat testu ATTO Disk Benchmark ve verzi 2.46, abychom si také ukázali, jestli výrobci opravdu udávají odpovídající údaje u rychlostí sekvenčního čtení či zápisu. ATTO dokáže disky otestovat i na to, zda nejsou příliš pomalé při práci s malými bloky dat, protože pracuje s kapacitami od 512 B do 8 MB.

Budou zde ukázány jednak dílčí výsledky v grafech využívající testy přenosů 4kB dat (typické pro údaje o IOPS) a výsledky u 8 MB, které se zase dají považovat za ono maximálně rychlé sekvenční čtení a zápis. A nakonec přijdou na řadu výstupy přímo z ATTO pro každé nově testované SSD zvlášť.







Maximální hodnoty čtení a zápisu malých souborů dopadly pro 120GB HyperX SSD celkem dobře, i když osobně bych očekával spíše to, že čtení bude pomalejší a zápis naopak rychlejší v porovnání s 240GB verzí.







V případě maximálních hodnot pro čtení a zápis Kingston vůbec nepřehání (uvádí 525 MB/s a 480 MB/s), takže tady není co řešit. Je ale třeba podotknout, že ATTO využívá při testování snadno komprimovatelná data, na čemž si kontrolery SandForce dokáží smlsnout. Proto byl proveden ještě dodatečný test v CrystalDiskMark, který ukazuje již hodnoty, které reflektují i papírově slabší hodnoty týkající se trvalého čtení 4kB dat.





Dílčí výsledky


Jako poslední si ukážeme slíbené dílčí výstupy z tohoto testu, kde na screenshotech můžete také vidět nastavení benchmarku ATTO, které bylo pochopitelně ve všech případech stejné, tedy 2 GB testovacích dat s bloky od 512 B do 8 MB.




Kingston HyperX SSD 120 GB




Kingston HyperX SSD 240 GB




Intel X25-M 160GB




OCZ Vertex 2 120 GB




OCZ Vertex 3 240 GB
reklama